forum.dr-kwasniewski.pl

Dzia┼éy Forum => Kuchnia Optymalna. => W▒tek zaczŕty przez: lekarka 2006-10-21, 11:26:36



Tytu│: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-10-21, 11:26:36
Prosz─Ö wszystkich o wypowiedz dt. w┼éa┼Ťciwego sk┼éadu tego nowego tworu.
Co zrobić by nie było zakalca?
80-100g mielonego s. lnianego,
8-13 jaj,
szklanka oleju/oliwy z oliwek/smalcu, mniej?
Ubite białka wmieszać na końcu.
180st, 50 min. Doda─ç proszku do pieczenia?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-10-21, 12:55:52

.
Co zrobić by nie było zakalca?
Potrzeba praktyki-chyba trzeba piec -do czasu uzyskania chleba bez zakalca!


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kristan 2006-10-21, 14:03:38
Mozna zrobić taki:Chlebek Białkowy

20 bia┼éek(50 dag.) ubi─ç na sztywn─ů pian─Ö. Nast─Öpnie dodawa─ç ma┼éymi porcjami m─ůk─Ö pszenn─ů (10 dag) wymieszan─ů z 2 ┼éy┼╝eczkami proszku do pieczenia(1dag). Na ko┼äcu wla─ç strumykiem 10 dag stopionego, lecz ch┼éodnago mas┼éa, ca┼éy czas ubijaj─ůc. Po po┼é─ůczeniu sk┼éadnik├│w wla─ç ciasto do wyd┼éu┼╝onej prostok─ůtnej formy (32#14#7cm) wy┼éo┼╝onej pergaminem. Piec na z┼éoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200-220oC, 50 min. Chleb pozostawi─ç w piekarniku do wystygni─Öcia

          Jest to podstawowy chlebek bia┼ékowy bez dodatkow.

Gra┼╝yna
www.optymalni.org.pl /"Palce liza─ç"

Lub
ka┼╝dy inny z ksi─ů┼╝ki kucharskiej dra JK -tylko z dodatkiem SIEMIENIA LNIANEGO /10 dkg/
Spr├│bowa┼ébym zast─ůpi─ç po cz─Ösci , mas┼éo olejem lnianym, a ju┼╝ napewno brytfanki zosta┼éyby posmarowane - tym┼╝e! I rownia┼╝ nazwa┼ébym go , chlebkiem lnianym.
No i tak jak m├│wi Hana  - praktyka czyni mistrza.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-10-21, 14:34:43
Kristan--problem lezy w tym, ze to ma byc "chleb optymalny bez maki"
Make chcemy zastapic wlasnie mielonym s. lnianym.
Poza tym wszystko sie zgadza.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-10-21, 16:09:45
Tak w┼éa┼Ťnie Hana!
Opowiem Wam anegdotk─Ö. Jest prawdziwa.
Jedna z moich pacjentek (była u mnie na wizytach 2x) od ponad roku jest na diecie optymalnej bez zbóż i bez produktów mlecznych.
Wszystko ma teraz w normie. Stan mo┼╝naby rzec prawie idealny.
Jest jeden problem - jak dzwoni - (dzwoni cz─Östo) - telefonicznie potrafi pozna─ç kiedy "skrochmali┼éam diet─Ö". Lu┼║na rozmowa na temat "spraw do za┼éatwienia" pozwala mie─ç Jej do tego wgl─ůd. Nawet nie rozmawiamy o jedzeniu...
Tak, teraz rozumiecie mnie, ┼╝e czytaj─ůc maile  mo┼╝na wiedzie─ç co autor postu jada...


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-10-21, 16:13:03
Nie trzeba by─ç jasnowidzem, ┼╝eby zorientowa─ç si─Ö, ┼╝e Kristian nie stroni od ┼éy┼╝eczki m─ůki w produktach, co jaki┼Ť czas.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Halina Ch. 2006-10-21, 16:58:19

┼╗eby chleb nie mia┼é zakalca to trzeba go przyrz─ůdza─ç z ma┼é─ů ilo┼Ťci─ů t┼éuszczu lub bez t┼éuszczu.

Ja piek─Ö bez t┼éuszczu i ┼éadnie wtedy wyrasta (wyj─ůtek-migda┼éy) , a w zamian mo┼╝na go  grubo posmarowa─ç.





Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-10-21, 17:20:46
Tak,
masz najprawdopodobniej racj─Ö.
Kiepska ze mnie kucharka. Zawsze wola┼éam produkty proste. Raz, dawno temu upiek┼éam jakie┼Ť ciasto. Nie da┼éo si─Ö je┼Ť─ç, by┼éo twarde - pasowa┼éoby na cegl├│wk─Ö do jakiego┼Ť domu. Potem jakie┼Ť inne sporadyczne pr├│by. Wi─Ökszo┼Ť─ç ciast zawiera m─ůki. Pr├│bowa┼éam upiec bezglutenowe - wysz┼éo, ale bardzo wysusza ┼Ťluzowki. Jeden z pacjent├│w powiedzia┼é, ┼╝e tak wysusza, ┼╝e  "┼Ťci─ůga nawet ┼Ťlin─Ö". Wiemy, ┼╝e tak dzia┼éaj─ů nadmiary W. Wiemy, ┼╝e nadmiarem W mo┼╝e by─ç ┼éy┼╝eczka m─ůki.
Wiemy, ┼╝e jak chce si─Ö za du┼╝o pi─ç - stosujemy za du┼╝o ┼Ťmieci.
Jedna z moich pacjentek zasugerowała, że szklanka oliwy - to za dużo.
Lepiej wychodzi gdy oliwy jest mniej (albo siemienia mniej).
Chalina H,
Dzi─Ökuj─Ö

Mo┼╝e kto┼Ť zaproponuje jakie┼Ť ciasto bez sera i m─ůki? Oczywi┼Ťcie t┼éuste.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-10-22, 18:41:08
Propozycja chleba lnianego jest moze dobra , tylko siemie lniane ma ok. 45g/100 weglowodanow przy czym np. mak ma 25 a slonecznik 19g--to dlaczego len?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-10-22, 19:26:08
W┼éa┼Ťnie,
Kompozycja jajek i lnu powsta┼éa jako konkurencyjna do sera i lnu (dr Budwig) w podej┼Ťciu do nowotwor├│w czy innych ci─Ö┼╝kich chor├│b.
Tak naprawd─Ö po przejrzeniu tabel  (http://forum.bodyzone.pl/tabele-kaloryczne-vt58.html) i zawarto┼Ťci nasion
do jajek pasowa┼éby mi tylko  ... kokos. Smakowo ta kompozycja (jajka+kokos+oliwa z oliwek) nie pasuje mi (chyba).
Sezam, orzechy, mak, migda┼éy "nie pasuj─ů" w potrawie do jaj. Nie poleca┼éabym takiego zestawienia.
Chyba na takiej zasadzie "nie pasuje" s. lniane do jaj w tym chlebie.
Chleb lniany okre┼Ťli┼éabym jako podobny dzia┼éaniem do chleba orzechowego (orzechy+jaja+ oliwa z oliwek).
Spotykam jednak bardzo du┼╝o uczule┼ä/nietolerncji orzech├│w. Spotka┼éam uczulenie na mak (chyba raczej okre┼Ťli┼éabym je jako rzadkie). Nie soptka┼éam uczulenia/nietolerancji s┼éonecznika.
Nie spotkałam do tej pory uczulenia/nietolerancji s. lnianego.
Mo┼╝e reakcje krzy┼╝owe w przypadku siemienia lnianego s─ů trudniejsze do wygenerowania jego nietolerancji.
Dlatego chleb lniany uznałabym jako lepszy od orzechowego.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-10-22, 19:43:04
Nie mam pojecia jaka bedzie konsystencja zoltka+zmielone s.l.+bialka wagowo trzeba dopasowac i upiec -moze ala "placki kartoflane" (kartofle=s.l.), mozna zrobic laboratoryjna probe.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-10-22, 20:21:14
Dobrze, ┼╝e Inni nie zagl─ůdaj─ů na to forum za cz─Östo bo od samego m├│wienia o kawie ze skwarkami czy
s.ln. z żółłtkami może zrobić się Im niedobrze.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kristan 2006-10-23, 11:02:53
Witam.
A niby to , dlaczego, szanowna lekarko winienem obchodzi─ç z daleka produkty, w kt├│rych s─ů ┼Ťladowe ilo┼Ťci m─ůki- mnie osobi┼Ťcie to wog├│le nie przeszkadza /mojej ma┼é┼╝once-troch─Ö/.Uwielbiam od czasu do czasu po┼éaskota─ç sobie podniebienie bu┼éeczkami Gra┼╝ynki B.  http://www.optyimperium.pl/kulinaria.php?id=36  , w kt├│rych to , zamiast kokosu ,w┼éa┼Ťnie zawsze dodajemy siemie lniane.Polecam Wszystkim - s─ů naprawd─Ö superowe.
A jakie┼Ť tam rotacje mnie nie interesuj─ů-sam "pecet" to czyni. Pozdrawiam.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-10-23, 11:56:41
Dlaczego - obchodzi─ç produkty?  - sam na to pytanie ze Swojego punktu widzenia odpowiedziale┼Ť.
Ja widuj─Ö, ┼╝e sk├│ra, przew├│d pokarmowy, zawroty, dr─Ötwienia r─ůk, cukrzyca, SM, b├│le stawowe ZALE┼╗─ä od ┼éy┼╝eczki m─ůki jadanej codziennie/co drugi dzie┼ä.
Dlatego, ┼╝e jestem z "opcji alergolog├│w", kt├│rzy maj─ů przyjemno┼Ť─ç/nieprzyjemno┼Ťc widzie─ç te reakcje. U wszystkich...


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Halina Ch. 2006-10-23, 12:32:50
Cytuj z: Hana 2006-10-22, 19:43:04
Nie mam pojecia jaka bedzie konsystencja zoltka+zmielone s.l.+bialka wagowo trzeba dopasowac i upiec -moze ala "placki kartoflane" (kartofle=s.l.), mozna zrobic laboratoryjna probe.


Ostatnio piekłam chlebek z s.lnianego i migdałów jest ok. tylko skórka odchodzi, jeszcze nie wiem jeszcze dlaczego.

Proporcje:
20 białek
200 g migdały
50 g siemie lniane (zmielone)
1 łyżeczka proszku do piecz.
Wykona─ç jak chleb biszkoptowy.

W 100g chleba: B-14,1  T-16,4  W-8,5


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-10-23, 17:34:02
Halina Ch.-to chyba podobny do bialkowego, a z zoltkami probowalas upiec?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: elmo 2006-10-23, 21:03:01
Hana ,nie pisz juz tak o tym chlebie ,tylko upiec i przeslij mi pare kromek na priva  :D


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Halina Ch. 2006-10-24, 09:16:39
Cytuj z: Hana 2006-10-23, 17:34:02
Halina Ch.-to chyba podobny do bialkowego, a z zoltkami probowalas upiec?


Z żółtkami na pewno jest lepszy, zmieni się skład B i T (zwiększy).
Ja do chlebk├│w wykorzystuj─Ö bia┼éko gdy┼╝ w moim domu mam go nadmiar. Dzieci bazuj─ů na omletach (1 jajko + 2 ┼╝├│┼étka) wi─Öc tego bia┼éka mam sporo, wykorzystuj─Ö je do pieczenia chleba. Chleb jest tylko dodadkiem i zwracam uwag─Ö aby nie by┼éo w nim m─ůki.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-10-29, 15:31:07
Wyglada apetycznie i bez zakalca:

Bialka-----170g
Zoltka----173g
S.lniane-- 80g
Oliwa z ol.50g
Proszek do pieczenia-10g

W 100g  B--12,4    T--25,5    W--5,2  (1:2:0,4)

Zycze smacznego!


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-10-30, 11:33:53
No to czas kawy ze skwarkami się skończył...
Trzeba zacz─ů─ç piec ...to co si─Ö poleca!


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2006-11-05, 17:22:15
Wlasnie dzisiaj poraz pierwszy upieklam chleb lniany.Hana chleb jest pyszny .Lekarka miewa jednak super pomysly.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-11-05, 20:20:18
A jak długo go pieczecie? 50 min - to może za długo...
Mo┼╝e poczeka─ç a┼╝ wyro┼Ťnie? I obeschnie ? :shock:


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Ewa 2006-11-07, 13:08:56
Ja zwykle nie uzywam białka z jajek, ale jak juz, to smażę na patelni placuszki o takim samym składzie, o jakim wy piszecie


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-11-07, 20:42:14
Jeste┼Ť genialna.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2006-11-08, 23:22:55
Chlebek pieklam w szerokiej ale niskiej formie.Po upieczeniu/patyczek drewniany musi byc suchy/chlebek mozna zostawic na kilka minut w piekarniku.Ja jednak wyjelam go  bezposrednio po upieczeniu.Smakuje zarowno z wedlina jak i z niskoslodzonym dzemem.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-11-09, 08:24:04
No to nadaje si─Ö nawet dla cukrzyk├│w.
Wpisałam się na stronę: http://www.forum.akcjasos.pl/search.php?search_author=Ewa+BW
Powoli się wypowiadam. Mam nadzieję, że nie "dręczę wodza". Ostatnio wszystko co moje - wykasował.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-11-09, 13:03:59
Co myslicie o zastapieniu s. lnianego pestkami dyni, tak dla urozmajcenia ?
Moze znacie parametry pestek dyni (B,T,W)?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-11-09, 14:40:25
Mo┼╝e by─ç.
W sumie trzeba spr├│bowa─ç czy smaczne.
Poprosz─Ö o jaki┼Ť przepis na mak, orzechy + ewent. jajka. Oczywi┼Ťcie przepis bez m─ůki (┼╝adnej; bo dzisiaj mozoli┼éam si─Ö na pr├│┼╝no).


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Ewa 2006-11-09, 17:27:40
Ja spróbowałam z pestkami dyni i bardzo mi smakował.
Polecam, r├│wniez dodatek podsma┼╝anej poszatkowanej cebuli.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Ewa 2006-11-09, 17:29:13
Acha, wsypałam całe pestki dyni i tak mi sie wydaje jest dobrze. Jest cos do chrupania, a poza tym smak lepiej sie rozklada.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-11-09, 19:34:46
                                          CHLEB Z PESTKAMI DYNI

pestki dyni----90g
zoltka      ----180g
bialka      ---- 150g
oliwa z oliwek--60g
proszek do pieczenia--10g

w 100g--B--13,7  T--32,2  W--2,8  (1:2,3:0,2)

pestki wysuszyc i zmielic w mlynku , mozna czesc (np. 10g wysuszonych calych pestek dodac do ciasta, wtedy zmielic 80g )

Wyglada apetycznie ---zycze smacznego!


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-11-09, 21:41:48
Otrwieramy nasz zak┼éad lecz─ůcy lnem i pestkami z dyni.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-11-10, 10:18:41
Jestem za NOWYM podpowiadaj , postaram sie wdrazac, mam nadzieje, ze ten "zaklad" zaowocuje!


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-11-10, 21:14:50
Podsuncie co┼Ť z maku.
Tylko ┼╝eby Dyrekcja nie my┼Ťla┼éa, ┼╝e my jakie┼Ť k├│┼éko wegetaria┼äskie...


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-11-15, 20:25:27
Ale jak zawiera jaja to ju┼╝ nie wege(?!).
Chleb orzechowy?
125g orzechów, siemienia ln., migdałów (zmielone),
4 jaja,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
oczywi┼Ťcie ubite bia┼éka dodane na ko┼äcu.
W sumie mo┼╝naby doda─ç z 50-100g oliwy z oliwek.
Nie znam przepis├│w z ksi─ů┼╝ki kucharskiej dra Kwa┼Ťniewskiego. Nie mam jej. Niestety.
Ile┼Ť minut, 180st.
Wysz┼éo jadalne co┼Ť.
Dzieciom mo┼╝na doda─ç cukru (?). Przecia┼╝ jadamy czekolad─Ö, wi─Öc nie oburzajmy si─Ö na cukier.
Wiem, ┼╝e bia┼éa ┼Ťmierc itd.
Pojutrze zmiel─Ö mak i...chyba si─Ö ... zadurz─Ö...


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-11-15, 20:39:38
A moze cukier zastapic miodem- tez slodki.
Z makiem ostroznie szybko plesnieje.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-11-15, 20:41:19
Mi├│d - o.k.
Mam nadzieję że dr Kwa... nie słucha.
Mak? mo┼╝e nie zd─ů┼╝y sple┼Ťnie─ç po upieczeniu?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-11-15, 20:55:47
Po upieczeniu tez plesnieje-sprawdzilam (chyba, ze jest szybko zjedzony).

W K.K. dr Kwasniewskiego sa przepisy z dodatkiem cukru --ja proponuje ta sama ilosc miodu (mniej weglowodanow cukier-99,8
                                                                                                                                                              miod pszczeli-79,5).


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: toan 2006-11-16, 07:25:41
Cytuj z: lekarka 2006-11-15, 20:41:19
Mi├│d - o.k.
Mam nadzieję że dr Kwa... nie słucha.
Mak? mo┼╝e nie zd─ů┼╝y sple┼Ťnie─ç po upieczeniu?


Pani dr prosz─Ö nie ┼╝artowa─ç :lol:, bo jeszcze kto przeczyta i uwierzy, ┼╝e JK zabrania stosowania miodu w ┼╗YWIENIU OPTYMALNYM :shock: :?, jak pewien szanowny wege, co wypomina┼é, ┼╝e w KK-700 przepis nr ... u┼╝yto 120kg (mo┼╝e troch─Ö mniej) JAB┼üEK, a p├│┼║niej niekt├│rzy m├│wi─ů, ┼╝e "przecie┼╝ wiado, ┼╝e Kwa┼Ťniewski zakazuje... i jeszcze wiadomo, ┼╝e... a do tego jest nie┼Ťcis┼éy, myli poj─ůcia i ... i ka┼╝dy wie, ┼╝e DO jest do bani, co potwierdzaj─ů autorytety medyczne" :(.┬á
Rozumiem, ┼╝e przeci─Ötny "znawca tematu" mo┼╝ne pomyli─ç DO&┼╗O, a jak do tego wbije sobie w g┼éow─Ö, ┼╝e JK zaleca 30kg bia┼éka (a mo┼╝e 3gramy - kto to wie :?:), a nie w┼éa┼Ťciw─ů proporcj─Ö BTW - to p├│┼║niej trzeba traci─ç czas na wyja┼Ťnienia, ┼╝e si─Ö opacznie zrozumia┼éo, a do tego jeszcze si─Ö taki znawca mo┼╝e pogniew─ç i obrazi─ç, jak grzecznie i z poszanowaniem chce mu si─Ö wyja┼Ťni─ç, ┼╝e jest w b┼é─Ödzie :? :lol:


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Halina Ch. 2006-11-16, 11:02:34
Cytuj z: Hana 2006-11-15, 20:55:47
Po upieczeniu tez plesnieje-sprawdzilam (chyba, ze jest szybko zjedzony).

W K.K. dr Kwasniewskiego sa przepisy z dodatkiem cukru --ja proponuje ta sama ilosc miodu (mniej weglowodanow cukier-99,8
                                                                                                                                                               miod pszczeli-79,5).


Mak nie ple┼Ťnieje jak (przed pieczeniem) jest dobrze wysma┼╝ony.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: toan 2006-11-16, 11:40:14
Cz─ůsto si─Ö mo┼╝e zdarzy─ç, ┼╝e przy zbyt du┼égim moczeniu maku (nawet przy zalaniu wrz─ůtkiem), mak mo┼╝e "ple┼Ťnie─ç" (kie┼ékowa─ç) - co nie musi by─ç "wad─ů", a wr─Öcz - mo┼╝e wyj┼Ť─ç na zdrowie w/g wegezalece┼ä - "nawet przy ┼╗O" :mrgreen:! - kie┼ékowanie zmniejsza zawarto┼Ť─ç W w nasionach :!:


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-11-16, 11:47:44
Kajam si─Ö. ┼╗art nie na miejscu.
Mi├│d powinnam napisa─ç:
"Mi├│d jest o.k."  i
"Mi├│d nie jest o.k."
Oba zdania s─ů prawdziwe. O r├│┼╝nicy mi─Ödzy tymi dwoma zdaniami mo┼╝na napisa─ç z parena┼Ťcie stron.
Forumowicze znaj─ů t─Ö r├│┼╝nic─Ö.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Ewa 2006-11-16, 12:53:53
Ewa, niezupełnie "miód jest OK" bo 
Cytuj:
najgorsza w tej grupie jest fruktoza (mi├│d, cukier, owoce, soki owocowe), najlepsza skrobia (zbo┼╝a, ziemniaki) [...]
Nale┼╝y wy┼é─ůczy─ç zupe┼énie z diety produkty zawieraj─ůce g┼é├│wnie cukry proste ( glukoza, owoce, soki owocowe, mi├│d, cukier, s┼éodycze, czekolada, ciasta, torty). Cukier jest z┼éym, ma┼éo wydajnym ┼║r├│d┼éem energii dla cz┼éowieka. Spalanie cukru w ustroju cz┼éowieka jest bardzo trudne i uci─ů┼╝liwe.

Przy ┼╗ywieniu Optymalnym niejadalne dla cz┼éowieka s─ů te produkty, kt├│rych on na surowo zjada─ç nie mo┼╝e. Niejadalne s─ů r├│wnie┼╝ te produkty, kt├│re zosta┼éy wyprodukowane sztucznie z surowc├│w na surowo niejadalnych takie jak cukier, s┼éodycze, s┼éodzone p┼éyny, m─ůka ziemniaczana. Niejadalny jest mi├│d.[...]

Uwaga: ka┼╝dy produkt z niejadalnych mo┼╝na spo┼╝ywa─ç w ilo┼Ťci ograniczonej zawarto┼Ťci─ů w─Öglowodan├│w — do 50-60 gram├│w na dob─Ö ┼é─ůcznie wszystkich w─Öglowodan├│w.
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=79

Niewielkie symboliczne ilo┼Ťci niejadalnych sk┼éadnik├│w (jak wyzej w cytacie) JK dopuszcza w ┼╝ywieniu. Tu przepis na czasie na
pierniki na miodzie  http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=522



Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: toan 2006-11-16, 13:12:31
Cytuj z: lekarka 2006-11-16, 11:47:44
"Mi├│d jest o.k."┬á i "Mi├│d nie jest o.k." Forumowicze znaj─ů t─Ö r├│┼╝nic─Ö.


Gdybym mia┼é pewno┼Ť─ç, ┼╝e ka┼╝dy Forumowicz rozumie t─Ö r├│┼╝nic─Ö - w og├│le bym si─Ö nie odezaw┼é!, bo przecie┼╝ powszechnie wiadomo, co potwierdza wiele bada┼ä naukowych i jest zgodne z prawd─ů :!:, ┼╝e ┼╝├│┼étka s─ů najbardziej mia┼╝d┼╝ycorodne... w okre┼Ťlonych warunkach!, podobnie jak t┼éuszcze zwierz─Öce :roll:. Ale, tak┼╝e w okre┼Ťlonych warunkach - ┼╝├│┼étka najszybciej lecz─ů mia┼╝d┼╝yc─Ö..., co te┼╝ jest┬áprawdziwym twierdzeniem :shock:., ale nie dla wszystkich.
Mo┼╝na w ┼╗O pokry─ç ca┼éodobowe zapotrzebowanie na W miodem, ale nie jest to post─Öpowanie rozs─ůdne, bo z praktyki wychodzi, ┼╝e s─ů "zdrowsze" i "chorsze" w─Öglowodany i nie ma to nic wsp├│lnego z modnymi IG - bo ilo┼Ť─ç zjadanych W jest znikoma, a dodatkowo - dojadanie t┼éuszczu spowalnia "rzut insuliny". Uwa┼╝am, ┼╝e problematyka IG wymaga osobnego opracowania - mo┼╝e w OPTYMALNYCH - co┼Ť na ten temat si─Ö pojawi?.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-11-16, 14:04:54
Cukru i miodu uzywamy jak przyprawy i to tej najdrozszej, duzo, duzo drozszej od szafranu-w minimalnych ilosciach.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: sylwiaz┼éodzi 2006-11-16, 21:21:39
Chciałabym upiec ten lniany chleb ale co to znaczy,że trzeba go upieć jak biszkoptowy?Gdzie znajdę przepis na biszkoptowy chleb?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-11-17, 10:49:58
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=664.0


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-11-17, 10:52:20
Sylwia --wyzej masz przepis na "chleb biszkoptowy".


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: sylwiaz┼éodzi 2006-11-18, 11:06:43
Dziękuję Hana,dzięki temu linkowi znalazłam też jak widzę sposób obliczania BTW. Zaraz będę robić chleb a do tego nauczę liczyć BTW.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-11-30, 23:36:16
Czy mo┼╝naby oliw─Ö z oliwek w tym chlebie lnianym zast─ůpi─ç smalcem?
Z mieszanki mielonego siemienia lnianego i jaja można robić ponoć też kluski kładzione np na rosoł.
I jak wcze┼Ťniej zauwa┼╝y┼éa Ewa - placki sma┼╝one na np. smalcu.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: ali 2006-12-01, 22:53:57
siemi─Ö lniane zawiera glukozydy cyjanogenne

dawka toksyczna
HCN - 1mg/1 kg m c /doro┼Ťli
KCN - 0,15 - 0,2 g

100 g nasion zmielonych = 50 mg HCN



cyjanki kumuluj─ů si─Ö w organizmie


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-12-05, 22:18:27
Optymalnym, kt├│rzy jadaj─ů cz─Ö┼Ťciej smalec, boczek
CZ─śSTO SZKODZ─ä wszystkie nasiona ro┼Ťlin oleistych.
SZKODZ─ä IM TAK┼╗E wielonienasycone oleje ro┼Ťlinne.
Oliwa z oliwek jest stosunkowo bezpieczna. ALE NIE ZAWSZE.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: mala 2006-12-06, 11:28:29
w jaki spos├│b szkodz─ů, czym to si─Ö objawia


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: sylwiaz┼éodzi 2006-12-14, 13:37:31
Co do zakalca. Piekę go sama juz kilka razy i zawsze wychodzi dobry jak włoże go nagrzanego piekarnika w temp.150-180 stopni i piekę około godziny.Ten podstawowy przepis bez pestek. A co z tym smalcem mozna zamiast oliwy ten smalec czy nie?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-12-14, 17:28:47
Mala, u ka┼╝dego inaczej.
A smalec si─Ö "wkr─Öci" w to ciasto?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-12-14, 18:16:27
Mieszanie smalcu z olejem -jaki da efekt?
Ktory z olejow ma najwieksza wartosc odzywcza?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-12-15, 01:06:28
To miałby być smalec zamiast oleju.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2006-12-15, 11:38:11
Czytalam,ze loj wolowy jest bardziej kaloryczny i trzeba wtedy mniej.Znam opty.ktorzy takowy zjadaja.Mnie osobiscie nie smakuje.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Ewa 2006-12-15, 13:54:35
Zgadza sie, Ali, te┼╝ czyta┼éam o szkodliwo┼Ťci siemienia lnianego. Mam tez obawy, ze dziewczyny tak urozmaic─ů ┼╗O, ┼╝e sam JK jej nie rozpozna. To co proponuje Lekarka-Ewa wydaje mi sie ┬á jakim┼Ť rozwiazaniem dla zywi─ůcych si─Ö inn─ů diet─ů. Chyba miesza sie tu za bardzo poj─Öcia. Id─ůc tym tropem zajdziemy do diety makrobiotycznej albo gorzej :D

A z drugiej strony m├│wi si─Ö, ze zwiazki cyjanku w pestkach sliwek, moreli, jab┼éek itp przed kt├│rymi tyle lat nas sie ostrzega, s─ů wr─Öcz potrzebne i zabezpieczaj─ů przed rakiem.
Cytuj:
[...]Dlaczego zapadamy na raka – czy na skutek palenia papieros├│w, intensywnego nas┼éonecznienia, czy te┼╝ jest to efektem toksycznych dodatk├│w do naszej ┼╝ywno┼Ťci? Dr Krebs tak nie my┼Ťli. Ca┼éo┼Ť─ç jego udokumentowych bada┼ä biochemicznych wskazuje na fakt, ┼╝e rak jest po prostu skutkiem niedoboru witaminy B 17, ju┼╝ dawno temu usuni─Ötej z naszych wysoko rafinowanych, zachodnich diet.

[...]nasze drugorz─Ödne ┼║r├│d┼éo witaminy B 17 ( poprzez konsumpcje mi─Ösa), bardzo szybko wysycha. Podczas gdy Hunzowie i Eskimosi otrzymuj─ů przeci─Ötn─ů, jednostkow─ů dawk─Ö witaminy B 17 w wysoko┼Ťci 250 – 3.000 mg na dzie┼ä, Europejczycy, spo┼╝ywaj─ůcy “ zdrow─ů” wsp├│┼éczesn─ů ┼╝ywno┼Ť─ç, przyjmuj─ů jej zaledwie 2 mg.

[...] z powodu wrogiej kampanii przeciwko B 17 Laetrile oraz z powodu trudno┼Ťci w zdobyciu “zakazanej” substancji, wi─Ökszo┼Ť─ç choruj─ůcych na raka zaczyna stosowa─ç witaminy, jako ostatni─ů drog─Ö ratunku, d┼éugo po tym, jak zostan─ů ju┼╝ spaleni promieniowaniem i zatruci chemoterapi─ů.

[...] Dow├│d, kt├│ry dr Krebs zaprezentowa┼é na przestrzeni lat dla poparcia swego twierdzenia o “ utraconej” witaminie B 17 w naszych dietach jest bardzo prosty. Par─Ö wiek├│w temu zwykli┼Ťmy jad─ůc chleb z domieszk─ů nasion prosa i lnu, bogatych w witamin─Ö B 17, a teraz chleb pszeniczny i ┼╝ytni, ktory jadamy nie ma jej wog├│le. Przez cale generacje nasze babcie zwyk┼éy dodawa─ç pokruszone nasiona ┼Ťliwek, czere┼Ťni, jab┼éek, moreli i innych ro┼Ťlin botanicznej rodziny Rosaceae do swych domowych konfitur i d┼╝em├│w. Babcia pewnie nie wiedzia┼éa, dlaczego to robi, ale nasiona wszystkich tych owoc├│w s─ů jednym z najpot─Ö┼╝niejszych ┼║r├│de┼é witaminy B 17 na ┼Ťwiecie.
Kiedy “┼Üwiat bez raka” zosta┼é napisany w 1974 r. – witamina B 17 Laetrile by┼éa jeszcze wolno dost─Öpna w Australii. Teraz jej nie ma.

[...]Witamina jest nieszkodliwa dla zdrowych tkanek z bardzo prostego powodu: ka┼╝da moleku┼éa B 17 zawiera jedn─ů jednostk─Ö cyjanku, jedna jednostk─Ö benzaldehydu i dwie jednostki glukozy(cukru) ‘zamkni─Öte’ razem. Po to, aby cyjanek m├│g┼é sta─ç si─Ö niebezpieczny trzeba najpierw....
 
Wi─Öcej tu: http://alternatywa.com/modules.php?name=News&file=print&sid=313



Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-12-15, 19:43:42

]
siemi─Ö lniane zawiera glukozydy cyjanogenne

dawka toksyczna
HCN - 1mg/1 kg m c /doro┼Ťli

KCN - 0,15 - 0,2 g
100 g nasion zmielonych = 50 mg HCN



cyjanki kumuluj─ů si─Ö w organizmie


Moze byc wersja :
                  -ze slonecznikiem
                  -z dynia
                  -z sezamem
oczywiscie z nasionami, + oliwa z oliwek + cale oliwki smakuje  SWIATECZNIE i wyglada tez SWIATECZNIE .


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2006-12-16, 11:51:16
W og├│le optymalni gorzej toleruj─ů nasiona ro┼Ťlin oleistych i nasiona ro┼Ťlin str─ůczkowych.
Stosowanie w DO pe┼énowarto┼Ťciowego bia┼éka codziennie nie pozwala organizmowi na korzystanie ze "┼Ťmieci".
Intryguje mnie jednak kwestia weganizmu (w Ksiedze Rodzaju i potem powt├│rzona w Dziejach Apostolskich) jako dobra.
Sama jak zjem za dużo (o 1 gram!) białka mam ochotę na więcej węglowodanów.
Dlatego wznaczanie 0,8g/kg/dob─Ö powinno byc kwesti─Ö orientacyjn─ů. Jeden ma ochot─Ö na gram (!) wiecej inny na gram mniej/swoj─ů wag─Ö cia┼éa/dob─Ö.
Przy czym zdaj─Ö sobie spraw─Ö, jako lekarz, ┼╝e trzeba co si─Ö da policzy─ç, pomierzy─ç.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: fewa 2006-12-16, 18:18:07
Zastanawia┼éam si─Ö czy kto┼Ť pr├│bowa┼é upiec tradycyjny biszkopt oczywi┼Ťcie z ma┼é─ů ilo┼Ťci─ů cukru,zamiast m─ůki - zmielone siemi─Ö lniane,i to by┼éa by podstawa do tortu,albo jakie┼Ť inne nasiona albo orzech,tylko orzech mog─ů by─ç za ci─Ö┼╝kie.Jak kto┼Ť prubowa┼é to niech da zna─ç. :P :P

    fewa


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: fewa 2006-12-16, 18:22:44
Ale zrobi┼éam byka  :( :(szkoda,┼╝e nie da si─Ö tego poprawi─ç :( :(


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: elmo 2006-12-16, 19:23:12
Cytuj z: fewa 2006-12-16, 18:22:44
Ale zrobiłam byka  :( :(szkoda,że nie da się tego poprawić :( :(

to nie jest powod do smutnej miny  :)


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2006-12-17, 18:03:09
Fewo,ja wtedy jeszcze,gdy uzywalam maki w przepisach z Ksiazki Kucharskiej J.K.to polowe zalecanej , zastepowalam maczka ze zmielonych migdalow.W ten sposob robilam tez wafle,dziecionm b.smakowaly.Jezeli uzywalam tylko tej migdalowej ,ciasto bylo malo wyrosniete.Teraz juz od 4-rech mscy nie jadam zboz a powiem szczerze,ze nawet nie mam ochoty na ciasto.Czesciej pieke jakies ciastka/magnezowe,piaskowe z m.ziemniaczana,migdalowe  lub kokosowe na kurzym bialku/.Ciastka piaskowe pieklam ,dodajac smalcu zamiast oliwy/dziwny smak jak na ciastka/.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Ewa 2006-12-17, 23:19:48
Hana, mozna zast─ůpi─ç, ale nie trzeba. A mo┼╝e nie nalezy?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Ewa 2006-12-17, 23:20:28
Przejęzyczyłam się :) sorry


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2006-12-20, 20:35:03
Czy olej palmowy =olej kokosowy?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-02-08, 15:32:35
    DLA  LENIWYCH

Chleb /lniany, slonecznikowy, dyniowy/mozna piec bez ubijania piany--przewidziana porcje jajek dzielimy na polowe :
                                                            -pierwsza polowa jajka cale
                                                            -druga polowa same zoltka.
Polecam, smakuje z wszystkimi rodzajami smalcu /sniadanie --kromka chleba ze smalcem--trzyma do 8-10 godzin/.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Krystyna 2007-02-09, 11:26:33
Chlebek z nasion bez m─ůki .

400g białko
  70g orzechy w┼éoskie
  70g m─ůczka ziemniaczana
  35g s┼éonecznik
  35g siemie lniane
  35g pestki dyni
  35g mak
  1 ┼éy┼╝eczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Orzechy i nasiona zmieli─ç w m┼éynku na m─ůk─Ö. Bia┼éka ubi─ç na sztywno ze szczypt─ů soli.
Do ubitych bia┼éek doda─ç wymieszane z m─ůczk─ů i proszkiem nasiona, wymiesza─ç delikatnie trzepaczk─ů.
wla─ç do wy┼éo┼╝onej papierem do pieczenia foremki keks├│wki.Piec 50 - 55 minut w temperaturze  180 o.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-02-09, 13:46:55
Hana, ja osobiscie spotkalam w sprzedazy olej palmowy i smalec kokosowy,pakowany w kostki(wyglada jak wieprzowy).


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-02-09, 14:21:14
Kodar widzialam olej orzechowy, sezamowy, kokosowy chyba tez ale smalec kokosowy ?--ciekawe?, chociaz wszystko mozliwe!


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-02-09, 16:43:59
Sprawdzilam co pisze na opakowaniu:KOKOSFETT  i dalej REINES KOKOSFETT-Fett-tluszcz, piszac smalec mialam na mysli konsystecje,kolor i wyglad.Kostka takiego tluszczu przypomina kostke smalcu :D


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-02-09, 19:52:02
Czy pochnie i smakuje na kokos? i co mozna z tym "Fettem" robic mam na mysli do czego uzywac?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-02-09, 19:58:49
Dosc,fajnie smakuja na nim placki serowe,lub kokosowe,mozna dodac tez do wypieku ciastek,bo smalec w takim zestawie po prostu nie smakuje.Ale czy ten tluszcz ma te same wartosci co smalec  :?:Kupilam dla urozmaicenia smaku.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Rudka 2007-02-10, 00:49:21
Kodar ja czyta┼éam ,┼╝e olej kokosowy jest najlepszy -bo d┼éuuuuugo ┼Ťwiezy a po nim palmowy
  Sama brata namawia┼éam ,zeby mi z Kanady przywi├│z┼é -ale powiedzia┼é ,ze u nich tylko palmowy.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-02-10, 07:17:33
Cytuj z: Rudka 2007-02-10, 00:49:21
Kodar ja czyta┼éam ,┼╝e olej kokosowy jest najlepszy -bo d┼éuuuuugo ┼Ťwiezy a po nim palmowy
  Sama brata namawiałam ,zeby mi z Kanady przywiózł -ale powiedział ,ze u nich tylko palmowy.

..uwazam, ze najlepszy jest slonecznikowy (oczywiscie olej) bo rodzimy --zaraz po smalcu ktory jest najlepszy z najlepszych tluszczy .


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-02-10, 12:01:48
Hana i jeszcze loj wolowy,juz wspominalam,ze lezy piec lat w lodowce i nadaje sie  nadaje sie do spozycia.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-02-10, 16:10:03
.. nie,nie Kodar-tluszcz jelczeje (po pieciu latach w lodowce..bala bym sie go jesc)--to nie cukier ktory jest ciagle swiezutki .


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Rudka 2007-02-11, 02:21:28
Hana -ten normalny w plastykach słonecznikowy?
    to po co ja sie mecze oliw─ů -niecierpie jej zapachu a zw┼éaszcza w sur├│wkach.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-02-11, 10:26:37
Cytuj z: Rudka 2007-02-11, 02:21:28
Hana -ten normalny w plastykach słonecznikowy?
┬á ┬á ┬áto po co ja sie mecze oliw─ů -niecierpie jej zapachu a zw┼éaszcza w sur├│wkach.

..no, nie wiem po co?--jak ten najzwyklejszy jest najlepszy.(slonecznikowy).


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-02-11, 11:23:04
Hana,nailepszy to jest ekologiczny,ma zupelnie inny kolor i inny zapach niz ten "najlepszy slonecznikowy".Osobiscie tego ekologicznego nie znosze/alergia na cala grupe????/


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-02-11, 11:33:33
Ekologiczny jest najlepszy pod wzgledem ceny, jak wszystkie produkty ekologiczne--nie dajmy sie oglupiac!


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Rudka 2007-02-12, 00:35:34
wiem ,ze tłoczone na zimno ,-lniane i oliwkowe -- najlepsze ale mnie ten smak zapach :(
    uzywam  s┼éonecznego albo kujawskiego . W zasadzie to ma┼ée ilo┼Ťci -uzywam
bo najcz─Ö┼Ťciej do ┼Ťledzi [lubie mie─ç taki zapasik w domu zalany olejem]
Praktycznie nic na oleju nie sma┼╝e .


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-04-09, 13:49:46
PASZTET Z JAJEK 
500 g jajek
50 g bułki tartej
150 g ┼Ťwie┼╝ych grzyb├│w (pieczarek)
100 g cebuli
100 g masła
s├│l, pieprz
posiekana natka pietruszki


400 g jajek ugotowa─ç na twardo. Oczy┼Ťci─ç grzyby, drobno pokroi─ç i podsma┼╝y─ç na 2/3 mas┼éa. Wszystko razem zmieli─ç, a nast─Öpnie wymiesza─ç z pozosta┼éymi surowymi jajkami, natk─ů pietruszki, bu┼ék─ů tart─ů i doprawi─ç do smaku. W┼éo┼╝y─ç do wysmarowanej mas┼éem formy. Piec oko┼éo 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Sk┼éad w 100 g potrawy 
Bia┼éko  6,6
Tłuszcz 15,2
W─Öglowodany 4,9

Stosunek  B  :  T  :  W    1  :  2,3  :  0,7
..polecam-moze zastapuc "chleb"(bulke tarta zmniejszylam do 20g),dodalam papryki (owoc), cieszy sie podniebienie, oczy i ..brzuszek (zoladek).


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: sylwiaz┼éodzi 2007-05-16, 18:16:15
Ostatnio czyta┼éam starsze w─ůtki i co┼Ť do┼éo┼╝─Ö do tego chleba przez Was wymy┼Ťlonego aby nie by┼éo trzeba go piec z jajek i ze skwark├│w jak napisa┼éa pani Ewa -lekarka w innym w─ůtku.  :D :lol:
Na forum o auty┼╝mie m├│wi─ů jeszcze o amarantusie i chleb ┼Ťwi─Ötoja┼äski(to w ksi─ůzce lekarki te┼╝).Pr├│bowali┼Ťcie z tymi m─ůkami upiec chleb? Czy wiecie jakie te m─ůki s─ů w smaku po upieczeniu.Siemi─Ö ju┼╝ wiem jak smakuje a by─ç mo┼╝e jak nie na siemi─Ö Bartek by si─Ö skusi┼é czasami mo┼╝e na chleb ┼Ťwi─Ötoja┼äski czy amarantus. Mog┼éam kupi─ç chleby ale tylko z dodatkiem amarantusa a z samego amarantusa chyba nie robi─ů. 


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-05-16, 19:17:53
Czy masz na mysli AMARANT=SZARLAT rosline ozdobna?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: sylwiaz┼éodzi 2007-05-16, 22:32:55
Nie wiem,wiem,┼╝e jest chleb z dodatkiem amarantusa(amarantus mozna kupi─ç np w sklepach internetowych jak wpisze si─Ö w wyszukiwark─Ö google).Nie wiem czy jednak amarant i amarantus to to samo a przede wszystkim jaki to ma smak.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-05-16, 22:45:47
Tak, jak myslalam- jest to ozdobna roslina ogrodowa, o oryginalnych purpurowych kwiatach.
Moze znane sa wartosci B.T.W. tej uroczej roslinki?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-05-16, 23:26:14
              Amarantus, czyli szar┼éat nale┼╝y do najstarszych ro┼Ťlin uprawnych ┼Ťwiata. Jego niezwyk┼ée walory od┼╝ywcze doceniali ju┼╝ Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany ju┼╝ nie tylko w krajach Ameryki Po┼éudniowej, wzbudzi┼é zainteresowanie europejskich specjalist├│w od ┼╝ywienia, nazywaj─ůcych amarantus zbo┼╝em XXI wieku.



maka jest koloru szarego,  o smaku orzechowym,nadaje sie do wypieku chleba ,ciastek,niestety  BTW nie znam.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: sylwiaz┼éodzi 2007-05-17, 20:46:05
Kodar dzi─Öki, spr├│buj─Ö.W ko┼äcu Bartek od wrze┼Ťnia idzie do przedszkola na ca┼éy dzie┼ä. B─Öd─Ö musia┼éa dawa─ç mu wi─Öcej jedzenia i jaki┼Ť obiad na ciep┼éo wi─Öc musz─Ö powoli wymy┼Ťla─ç r├│┼╝ne potrawy kt├│re b─Ödzie m├│g┼é je┼Ť─ç.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: sylwiaz┼éodzi 2007-05-19, 22:23:34
Kupi┼éam dzi┼Ť m─ůk─Ö z amarantusa i upiek┼éam ..chleb.Zamiast lnu da┼éam amarantus.

Podaj─Ö dla zaintersowanych BTW z opakowania:

w 100 gramach:
B-17,00g
T-8,00g
W-67,5g
wit.B-21,816mg

Opis z opakowania jest do┼Ť─ç d┼éugi: ciekawsze fragmenty:
przed 3000 lat do czasów kolumbijskich był podstawowa roslina zbozowa uprawiana przez Indian zam. srodkowa i południowa Amreryke
Maka charakt.sie wysoka zawartoscia odzywcza i dietytczna. ok.17%białka o wyjatkowej jak na białko roslinne wart.bilogicznej.bogate w lizyne,metionine,tryptofan,tłuszcz bogaty niezbedne kwasy tłuszczowe i tokotrienole-poch.wit.E.maka-bogata w zelazo,wapn,i magnez.
zawart.zelaza 5 krotnie wyzsza niz w pszenicy.
sposob stosowania:
dodatek do szeregu wyrobów spozywczych.ze wzgledu na zawartosc skrobi wyroby z nia powinny byc poddane obrobce termicznej:gotow,pieczeniu,duszeniu,smazeniu.ilosc maki która mozna dodac moze wynosic od 5-10 a nawet 15% jako skladnik polepszajacy wł.fiz. i odzywcze.

S─ů jeszcze 4 ciekawe przepisy ,spisz─Ö je innego dnia.
Co jest prawd─ů a co nie w tym tekscie bo ja si─Ö nie znam. M─ůka z nasion amarantusa taka jest jej nazwa na opakowaniu.500 gram kosztowa┼éo 5,90 z┼é. Chleb wyszed┼é jasny i grubo posmarowany kawalek flor─ů Bartek zjad┼é mimo,┼╝e go nie dosoli┼éam. Jutro ja mam z┼éy dzie┼ä to go spr├│buj─Ö. Nie obliczy┼éam jednak BTW dla amarantusa.Czy wychodzi korzystniej w tym przepisie na chleb od siemienia. Przepis ten kt├│ry poda┼éa Hana:bia┼éka,┼╝├│┼étka, oliwa siemi─Ö, proszek do pieczenia i s├│l do smaku w przypadku tej m─ůki.

Co wy na to?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-05-19, 22:38:58
Orzechy wloskie  W--18,0.
Sezam nasiona  W--21.4.
Siemie lniana  W--44,6.
Slonecznik nasiona  W--18,6.

Masz duzy wybor, a Ty szukasz  "maki z amarantusa", gdzie  W--67,5  chyba brak logiki!



Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: sylwiaz┼éodzi 2007-05-20, 12:59:09
Hana no faktycznie.
Ale siemi─Ö lniane jest ciemne i m├│j syn nie chcia┼é go nawet sprobowa─ç dlatego bo ogl─ůda to co je.  :D.A ja nie dam mu przecie┼╝ ca┼éego chleba na jeden dzie┼ä. Orzechy w┼éoskie no to jeszcze troch─Ö bo jest uczulony i jeszcze troch─Ö te orzechy dzia┼éaj─ů ┼╝le jak zje za ma┼éo t┼éuszczu ,lub za du┼╝o B,W. Sezam sprobuj─Ö ale te┼╝ jest dla organzimu nie za dobry chyba jak wszystkie rzeczy z kt├│rych chce si─Ö upie─ç chleb. :(S┼éonecznik nie mam jak ich zmieli─ç probowa┼éam w m┼éynku do kawy ale mi si─Ö zapycha a m─ůki ze s┼éonecznika nie sprzedaj─ů. Zastanawiam si─Ö mo┼╝e czy mo┼╝e mozna uzy─ç m─ůki ziemniaczanej,jak by to smaokwa┼éo w chlebie. Widzisz ja nie chc─Ö dawa─ç Bartkowi na si┼ée dawa─ç chleba ale od wrzesnia p├│jdzie do przedszkola na ca┼éy dzie┼ä.B─Öd─Ö mu musia┼éa dawa─ç do jedzenia co┼Ť na ┼Ťniadanie, obiad i podwieczorek aby nauczycielki mog┼éy mu to tylko poda─ç do jedzenia bo kuchnia mu tego nie usma┼╝y na smalcu itp.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-05-20, 15:46:12
Szklanka sezamu, tyle samo slonecznika /ziarna slonecznika musisz uprazyc na patelni i zmielic w mlynku do kawy - nie na maka -na srut-grubiej niz maka, + 1/2 szklanki s. lniane+3 jajka cale+ 6-8 zoltek + 50-70g oliwy z oliwek , zmiksowac -upiec w tem. 200-210┬░C  45-50 min.-gotowe .
Proporcje sa ok.1 : 2,8 : 0,6 .Chlebek nie jest ciemny--smakuje z maslem, serem, wedlina.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: barja 2007-05-20, 16:47:32
Hana, podziwiam Twoje zaci─Öcie kulinarne. Chyba spr├│buj─Ö tego chleba. Do tej pory piek┼éam tylko chleb orzechowy, ale mi si─Ö znudzi┼é i wr├│ci┼éam do zwyk┼éego, kupowanego w sklepie. Kiedy┼Ť bardzo lubi┼éam piec ciasta, ale z wiadomych wzgl─Öd├│w robi─Ö to  2 lub 3 razy w roku.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-05-20, 16:55:03
Cytuj z: barja 2007-05-20, 16:47:32
Hana, podziwiam Twoje zaci─Öcie kulinarne. Chyba spr├│buj─Ö tego chleba. Do tej pory piek┼éam tylko chleb orzechowy, ale mi si─Ö znudzi┼é i wr├│ci┼éam do zwyk┼éego, kupowanego w sklepie. Kiedy┼Ť bardzo lubi┼éam piec ciasta, ale z wiadomych wzgl─Öd├│w robi─Ö to┬á 2 lub 3 razy w roku.


Barja--dziekuje, to praktyka uczynila mnie "prawie" mistrzem!


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Tomkiewicz 2007-05-20, 16:58:00
I pasja pewnie te┼╝, bo wida─ç, ┼╝e gotowanie sprawia Ci przyjemno┼Ť─ç/rado┼Ť─ç, a to co┼Ť wi─Öcej ni┼╝ tylko "praktyka" :)

M


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: fewa 2007-05-20, 18:31:37
Cytuj z: Hana 2007-05-20, 15:46:12
Szklanka sezamu, tyle samo slonecznika /ziarna slonecznika musisz uprazyc na patelni i zmielic w mlynku do kawy - nie na maka -na srut-grubiej niz maka, + 1/2 szklanki s. lniane+3 jajka cale+ 6-8 zoltek + 50-70g oliwy z oliwek , zmiksowac -upiec w tem. 200-210┬░C 45-50 min.-gotowe .
Proporcje sa ok.1 : 2,8 : 0,6 .Chlebek nie jest ciemny--smakuje z maslem, serem, wedlina.

Hana, a proszek do pieczenia dajesz? I czy wszystko razem miksujesz, czy najpierw jajka. Pytam bo z ciastami/chlebkami / to mi nie zawsze wychodzi.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-05-20, 19:04:22
Masz racje Fewa, 10g proszku do pieczenia,sucha czesc z proszkiem wymieszac dodac oliwe ,jajka+ zoltka i miksowac 5-10 minut, do formy (posmarowanej oliwa) i do pieca.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: fewa 2007-05-20, 21:57:00
Jestem ciekawa, czy moim dzieciom b─Ödzie smakowac, a powiem Ci, ┼╝e s─ů wybredne. :(


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2007-05-20, 22:12:59
Chyba nie b─Ödzie  8) .


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-05-21, 10:27:54
Ewo,w moim i moze  jeszcze Sylwi imieniu,
prosze napisz co sadzisz o mace z tapioki i amarantusa,czy mozna i czy lepsze sa ciasta i chleby z w/w maki niz z zyta i pszenicy??
patrzac w opty aspektach :D

Hana napisala:
Cytuj:
Masz duzy wybor, a Ty szukasz  "maki z amarantusa", gdzie  W--67,5  chyba brak logiki!

przypomne:
tapioka-B-0,58g,T-0,24g,W-84,9g :?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2007-05-22, 21:45:10
Te poszukiwania po r├│┼╝norodnych w─Öglowodanach naprawd─Ö nie s─ů potrzebne. Wiem to, bo to przerabia┼éam. Poszukiwania sprowadzi┼éy mnie do "zwyczajnych" , og├│lnodostepnych w─Öglowodan├│w. Urozmaicanie ┼╝ycia w sumie JEST korzystne dla tego kto chce by jego ┼╝ycie by┼éo urozmaicone. Poszukiwanie po rozmaito┼Ťciach w─Öglowodanowych MO┼╗E doprowadza─ç  do wy┼╝szego ich spo┼╝ycia ni┼╝ wynosi zapotrzebowanie. 
Co radzi─ç ? Post─Öpowa─ç zgodnie z Sob─ů. Jednego droga to eksperymentowa─ç, drugiego to wog├│le nie interesuje.
Dobre s─ů: manioki, m─ůka gryczana, amarantus - jako ciekawostki, kt├│re s─ů jadalne. Nie jad┼éabym tego na sta┼ée - w codziennym jad┼éospisie. Sprzyjaj─ů zjedzeniu za du┼╝ej ilo┼Ť─çi W i w konsekwencji za du┼╝ej ilo┼Ťci B.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-05-24, 10:43:54
Ewo,zrozumialam i zgadzam sie z powyzszym, :)ale:
mamy dzieci,niektore sa alergikami na zboza,maja inne choroby,
jezeli chce pozwolic dziecku na chleb i buly,te nieciekawe alergeny,
to  przeciez latwiej ,gdy upieke  sama z tego co po wyzej,
przeciez dziecko dobiera samo ilosc wegli,to nie lepiej ,gdy wybiera w  produktach  niezbozowych??├č
czy wtedy dziecku zaszkodzi wiecej niz  produkty z pszenicy??? :?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2007-05-24, 15:48:09
Też wolę, by dziecko wybierało W z produktów niezbożowych.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: sylwiaz┼éodzi 2007-05-24, 21:15:27
Mam problem.Co dziecku mozna dawa─ç latem jak jest gor─ůco.Bartek je bardzo du┼╝o mniej jak jest gor─ůco.A tak jak kiedy┼Ť do chleba teraz przyzwyczai┼é si─Ö do owoc├│w. Jak nie chc─Ö mu da─ç to m├│wi,┼╝e frytek nie chce chce owoc:jab┼éko,banan. Dopiero jak frytki postawi─Ö mu przed nosem to je zje. Czy s─ů jakie┼Ť potrawy,kt├│re moze zje┼Ť─ç latem i b─Öd─ů mu smakowa┼éy. Czy np. ┼Ťmietan─Ö 30% mog─Ö mu da─ç co 3 dni z jakim┼Ť owocem bo wtedy zje i t┼éuszcz i mleczne czy mog─Ö cz─Ö┼Ťciej.Czy teraz zamiast soku Kubu┼Ť mog─Ö mu dawa─ç ca┼éy czas TYMBARK np rozcie┼äczony wod─ů?Bo w ksi─ů┼╝ce jest ┼╝e rozcienczone soki z wod─ů.To te┼╝ by mu zmniejsza┼éo ilo┼Ť─ç W i cukru w soku.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Tomkiewicz 2007-05-24, 21:25:54
A jak reaguje na pomidory?

M


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-05-24, 22:04:13
Cytuj:
Też wolę, by dziecko wybierało W z produktów niezbożowych.

Sylwio czytalas???mozemy wypiekac produkty  naszym dzieciom nie koniecznie z pszenicy :D


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2007-05-25, 13:08:31
Owoce dla Bartka - ok.
Czemu ich nie chcesz mu da─ç?
Mo┼╝e by─ç ┼Ťmietana z owocami co 3 dni - POD WARUNKIEM, ZE CHCE.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: sylwiaz┼éodzi 2007-05-25, 22:22:58
Czemu nie chc─Ö dawa─ç owoc├│w?Spisa┼éam Dobre produkty z ksi─ů┼╝ki i zastanawiam si─Ö czy mog┼éabym tak mu u┼éozy─ç jedzenie i nauczy─ç si─Ö gotowa─ç aby jad┼é bez nich? Chyba,┼╝e jak napisze Pani drug─ů ksi─ůzk─Ö i tam b─Ödzie podzia┼é co mog─ů je┼Ť─ç dzieci w zale┼╝no┼Ťci od chor├│b to by by┼éo ┼éatwiej. W┼éa┼Ťnie mam pytanie: czy jak ma sie dzie┼ä z za ma┼é─ů ilo┼Ťci─ů t┼éuszczu to owoce szkodz─ů?np.wypryskiem na sk├│rze a warzywa surowe nie?  albo np. gdyby warzywa by┼éy podane gotowane we wodzie a nie np. na oleju z oliwek.Ale to chyba za du┼╝e eksperymenty,┼╝eby je robi─ç?Ile razy mia┼éabym zrobi─ç tak─ů pr├│b─Ö i jak ustali─ç w┼éa┼Ťciw─ů ilo┼Ť─ç t┼éuszczu a jak za ma┼é─ů?Ja mam 30 tk─Ö prawie i dzi┼Ť brzoskwinia wielko┼Ťci pi┼éeczki pingpongowej a za jak─ů┼Ť godzin─Ö p├│┼étorej troch─Ö wina czerwonego da┼éa efekt :sw─Ödz─ůca sk├│ra,eh. Jeszcze d┼éugo b─Öd─Ö si─Ö naprawia─ç.
Co do tych owoc├│w to te┼╝ chodzi o to,┼╝e Bartek ma takie badania moczu gdzie dzie┼ä przed nie mozna je┼Ť─ç owoc├│w bo podobno wg lekarki kt├│ra je  prowadzi jedyna w Polsce, owoce szkodz─ů i owoce  wychodz─ů w tych badaniach psuj─ůc  ich wynik czy jako┼Ť tak. Niestety to trwa ju┼╝ do┼Ť─ç d┼éugo bo kilka miesi─Öcy a ja nic nie wiem konkretnie o Bartku bo ona m├│wi og├│lnie,┼╝e dzieci s─ů zagrzybione itp choroby w┼Ťr├│d autystyk├│w,┼╝e jedz─ů za du┼╝o s┼éodyczy itp. Nie wiem na ile te badania s─ů szczeg├│┼éowe, g┼é─Öbokie w analizie.Ale je┼Ťli by to by┼éa prawda z tymi owocami to ja ju┼╝ kilka bada┼ä pewnie zepsu┼éam daj─ůc Bartkowi banana czy jab┼éko.

Ciesz─Ö si─Ö,┼╝e mo┼╝e by─ç chleb z amarantusa a co powiecie na kluski do roso┼éu z amarantusa i jajek.Moja mama jutro spr├│buje zrobi─ç z nich kluski swojej roboty to jak wysz┼éy i je zjem zdam relacj─Ö .Jutro mam z┼éy dzie┼ä ale poza tymi kluskami i lodami Grycana to chyba wszystko.Chleba jako┼Ť mi si─Ö nie chce.Przesta┼é mi smakowa─ç. :D


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: lekarka 2007-05-26, 14:09:40
Dzieci "mniej chore" na mog─ů mie─ç wi─Öksze "luzy" w diecie. Z doros┼éymi to trzeba ostro┼╝nie.
Przyjmuję, że tłuszcz chroni przed skutkami działania cukrów prostych. Może to być pół prawdy.
Dobre Produkty wypisane na str. 225 pokrywaj─ů si─Ö prawie w ca┼éo┼Ťci z produktami z DO. Ro┼╝nica dotyczy motylkowych (o. ziemny, soja, b├│b, groszek, fasola). uznaj─Ö je za jadalne "co jaki┼Ť czas". Gdy przyjdzie ochota. Owoce z─ů lepiej tolerowane przez zdrowe i mniej zdrowe dzieci ni┼╝ przez doros┼éych.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: sylwiaz┼éodzi 2007-05-31, 20:33:24
Zapomnia┼éam napisa─ç. kluski z amarantusa nie wysz┼éy dobre,jakies miekkie i nie bardzo w smaku. Na mniej wi─Öcej szklank─Ö m─ůki 2 jajka. Mo┼╝e kto┼Ť inny wymy┼Ťli co┼Ť lepszego?

Kurcze toanie dlaczego czasami nie przychodz─ů powiadomienia z powiadomieniem o odpowied┼║i w w─ůtku.?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Krystyna77 2007-06-14, 11:08:04
Czy kto┼Ť mo┼╝e napisa─ç jakie proporcje maj─ů ciastka magnezowe?Upiek┼éam je jak znalazlam przepis ale nie by┼éo tam proporcji BTW podanych. Ciastka s─ů super dobre i dobrze si─Ö po nich czulam.Gdyby tak mo┼╝na by┼éo jeszcze rozpu┼Ťci─ç gorzk─ů czekolad─Ö i je pola─ç ale to chyba za du┼╝o w─Ögli? Krystyna.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-06-14, 11:21:34
Krystyna,ja  nie wiem ,czy chodzi o te same ciastka:
w przepisie --4jajka,10dkgorzechow lub migdalow,15dkg slonecznika,albo,dyni,albo albo siemie lniane,1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
to maja sklad 100g:B-16;T-29,2;W-21; :)
wejdz na strone Krystiana,tam jest wiecej przepisow


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Krystyna77 2007-06-14, 11:28:27
Dzi─Öki Kodar! w tym przepisie kt├│ry ja znalaz┼éam by┼éo jeszcze 10 dkg rodzynek, pozosta┼ée sk┼éadniki takie jak podajesz.Ten przepis kt├│ry znalaz┼éam podawa┼éa Sylwiaz┼éodzi.By─ç mo┼╝e troch─Ö zmodyfikowany.Ale i tak ciacha s─ů pyszne.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kristan 2007-06-14, 16:02:57
Przypominam:  http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=11    -  BTW j.w. oraz srednio w 10 dkg ok 150 mg magnezu/zapotrzebowanie dobowe 300-400 mg/.
Mozna go jeszcze wzbogaci─ç posypuj─ůc ciasteczka kakaem. Polecam inne potrawy na www.optyimperium.pl


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kristan 2007-06-14, 16:13:48
Krystyno77  i inni -  samopoczucie wzrasta niebywale w momencie podniesienia swojego ph. Aby to zrealizowa─ç w najprostszy spos├│b nalezy spozywa─ç m.in.  http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=94  i inne ze znaczkiem MPWS  oraz pi─ç wod─Ö o ujemnym potencjale oksydacyjnym  www.wodazdrowia.pl


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-06-14, 20:15:44
Odpowiedz #92 : Maj 19, 2007, 10:38:58 pm » 

--------------------------------------------------------------------------------
Orzechy wloskie  W--18,0.
Sezam nasiona  W--21.4.
Siemie lniana  W--44,6.
Slonecznik nasiona  W--18,6.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-06-14, 20:21:16
Cytuj:
Orzechy wloskie  W--18,0.
Sezam nasiona  W--21.4.
Siemie lniana  W--44,6.
Slonecznik nasiona  W--18,6.


    Hano,skad bierzesz    tabele odnosnie nasion,na opakowaniu siemienia lnianego stoi  0 Wegli,a ja chce upiec sezamki Krystiana :)


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Hana 2007-06-14, 20:39:11
Tez spotkalam siemie lniane z "0" W. -moze mozliwe!

Na poczatku przygody z Z.O. dostalam od znajomej /byla w Arkadii w Jastrzebiej Gorze /tabele wartosci odzywczych wybranych produktow, do dzis z nich korzystam.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Krystyna77 2007-06-15, 08:53:38
Wczoraj wys┼éa┼éam m─Ö┼╝a do apteki po siemi─Ö lniane.Chcia┼é kupi─ç ju┼╝ zmielone aby mi u┼éatwi─ç prac─Ö w kuchni, a pani magister zaproponowa┼éa i owszem lecz odt┼éuszczone. na to m├│j m─ů┼╝  w aptece: tzn.┼╝e jest siemi─Ö pozbawione najwarto┼Ťciowszego? podzi─Ökowa┼é i kupi┼é w ziarenka do zmielenia.Po co komu┼Ť odt┼éuszczone siemi─Ö lniane? nie rozumiem. Krystyna.A tak w og├│le to chlebek z nasion wyszed┼é mi pyszny, to ten przepis z dyni─ů s┼éonecznikiem, orzechami i m─ůk─ů ziemniaczan─ů no i oczywi┼Ťcie z siemieniem lnu i jajkami.Kristan dzi─Ökuj─Ö za podane strony z przepisami.Ja jeszcze tak dobrze si─Ö nie poruszam w internecie, ucz─Ö si─Ö.Moja c├│rka mi pomaga (17 lat).


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-06-18, 23:45:59
Krystyno,sprobuj sezamek ze strony Krystiana,palce lizac,cala porcje moglabym na raz,ale nie przystoi tak sie obzerac  :lol:

Krystian albo Morgano napiszcie prosze,czy weglowodany  to to samo co blonnik,bo mam na op.to i to i nie wiem co jest grane :)


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kristan 2007-06-19, 10:24:17
W─Öglowodany sk┼éadaj─ů si─Ö z tych ,kt├│re s─ů trawione /strawne/ i te nale┼╝y liczy─ç-bilansowa─ç w potrawach oraz niestrawne /b┼éonnik/ ,kt├│re nale┼╝y pomija─ç w obliczeniach. W tabelach ,jak w linku, s─ů podane jedne i drugie wartosci.
  Ciesz─Ö si─Ö ,┼╝e moje potrawy Ci smakuj─ů-pozdrawiam.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-06-19, 10:31:11
Krystian,
to rozumiem,ze siemie lniane nie posiada weglowodanow trawionych,poniewaz na op.podaja  00,
a blonnika nietrawionego az 36g/100-
no to super bede jadac sesamki nadal,
bo jest co pochrupac,i szybko sie robi,
tylko miodu dodaje mniej ,bo  lepiej mi smakuja :)


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2007-06-19, 10:40:26
Krystyno,jest rowniez smaczny chlebek wg/przepisu Hany:

1szklanka sezamu,1szklanka slonecznika,1/2szklanki siemia lnianego,
wszystkie nasiona najpierw zmielic w mlynku do kawy
,dodac 3cale jajka,6-8zoltek,50-70g oliwy,
10g proszku do pieczenia/na sodzie tez wyrasta/,
wszystkie skladniki zmiksowac,piec w tem.200-210┬░C ok.45-50min,
smakuje z maslem,serami i wedlina,
pieklam i rzeczywiscie b.smaczny,nawet dzieciakom smakuje. :)
sezam mozna tez zamienic na mielone migdaly/gotowe do kupienia w sklepach/


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Krystyna77 2007-06-21, 09:50:40
Bardzo dzi─Ökuj─Ö za przepisy i porady. mam teraz co robi─ç w kuchni i du┼╝e urozmaicenie w diecie.Nie posiadam ksi─ů┼╝ki kucharskiej dr.J.K. wi─Öc te przepisy b.mi s─ů pomocne. W szczeg├│lno┼Ťci w diecie dla m─Ö┼╝a.Pozdrowienia.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: zdrowa 2007-06-27, 12:22:44
Cytuj z: Halina Ch. 2006-10-21, 16:58:19
┼╗eby chleb nie mia┼é zakalca to trzeba go przyrz─ůdza─ç z ma┼é─ů ilo┼Ťci─ů t┼éuszczu lub bez t┼éuszczu.

Ja piek─Ö bez t┼éuszczu i ┼éadnie wtedy wyrasta (wyj─ůtek-migda┼éy) , a w zamian mo┼╝na go┬á grubo posmarowa─ç.






W┼éa┼Ťnie te┼╝ pieke bez t┼éuszczu i jest super. A potem smaruje ile chc─Ö.  :)


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: zdrowa 2007-11-14, 09:23:08
Cytuj z: Hana 2006-10-22, 18:41:08
Propozycja chleba lnianego jest moze dobra , tylko siemie lniane ma ok. 45g/100 weglowodanow przy czym np. mak ma 25 a slonecznik 19g--to dlaczego len?


http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,1790,warzywa__len__nasiona_(siemie_lniane).html
Chyba nie 45?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Zakk_87 2008-10-15, 18:32:42
Oplaca sie robic taki chlebek? Mam ochote poeksperymentowac  :P troche... Chodzi mi o WNKT ktore sie utlenia z siemia  :x....
a poza tym po co marnowac jaja :P :P :P ?
Pozdrawiam


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: ali 2008-10-15, 22:54:10
Cytuj z: ali 2006-12-01, 22:53:57
siemi─Ö lniane zawiera glukozydy cyjanogenne

dawka toksyczna
HCN - 1mg/1 kg m c /doro┼Ťli
KCN - 0,15 - 0,2 g

100 g nasion zmielonych = 50 mg HCN



nie uczono tego na farmakognozji?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: adam319 2008-10-15, 23:42:40
Ali, czasami tu ┼╝├│┼étko na surowo stanowi problem, a cyjanek nie. Zreszt─ů sam tytu┼é tego w─ůtku ..., pichci─ç jednak ka┼╝dy mo┼╝e.

Ja codziennie nadmieniam by je┼Ť─ç ┼╝├│┼étka i wieprzowin─Ö i te┼╝ za to obrywam.
8)


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Edyta 2008-10-16, 10:56:45
Cytuj z: adam319 2008-10-15, 23:42:40
Ja codziennie nadmieniam by je┼Ť─ç ┼╝├│┼étka i wieprzowin─Ö i te┼╝ za to obrywam.
8)


To tak jak mnie wmawiaj─ů i wypisuj─ů wszem i wobec,┼╝e 3 z├│┼étka na ┼Ťniadanie,jedno bia┼éko sma┼╝one na s┼éonince ,na obiad kawa┼éek smazonego mi─Öska,og├│rki kiszone -to dieta wysokobia┼ékowa  8) Czujesz to??? No jakim trzeba by─ç "pajacem" ,┼╝eby takie pierdo┼éy rozpowszechnia─ç,no nie "adam319"?  8)


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: jurek46 2008-10-16, 18:31:00
Cytuj z: kodar 2007-06-18, 23:45:59
Krystyno,sprobuj sezamek ze strony Krystiana,palce lizac,cala porcje moglabym na raz,ale nie przystoi tak sie obzerac  :lol:

Krystian albo Morgano napiszcie prosze,czy weglowodany  to to samo co blonnik,bo mam na op.to i to i nie wiem co jest grane :)


Kodar pami─Ötam jak krytycznie podchodzi┼éas do mojego przepisu na chlebek z m─ůki migda┼éowej,a tu widze ┼╝e zachwycasz sie ciasteczkami
i wypiekami krystiana,a ja zawsze m├│wi┼éem ┼╝e najpierw nalezy wypr├│bowac a potem krytykowac,pomy┼Ťl ile potraw mozna zrobic i zastosowac
dla w┼éasnego zdrowia.Ja dzisiaj piek─Ö z tej m─ůki migda┼éowej nalesniki te┼╝ z po┼é─ůczeniem Przepisu Krystiana ,a mianowicie do pestek s┼éonecznika i dyni
dodaje nie m─ůk─Ö z gryki tylko w┼éa┼Ťnie z m─ůk─ů migdalowa ,sa naprawde super,i mog─ů urozmaicic zjadanie ┼Ťniada┼ä jak i kolacji z farszem z d┼╝emem
niskos┼éodzonym s─ů wspania┼ée,oczywi┼Ťcie aby nie by┼éo nieporozumie┼ä nie zjadam tego ca┼ée kilogramy.A inne mi─Ösne Farsze to niebo w g─Öbie.


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kangur 2008-10-16, 23:07:19
Cytuj z: jurek46 2008-10-16, 18:31:00
........Ja dzisiaj piek─Ö z tej m─ůki migda┼éowej nalesniki te┼╝ z po┼é─ůczeniem Przepisu Krystiana ,a mianowicie do pestek s┼éonecznika i dyni
dodaje nie m─ůk─Ö z gryki tylko w┼éa┼Ťnie z m─ůk─ů migdalowa ,sa naprawde super,i mog─ů urozmaicic zjadanie ┼Ťniada┼ä jak i kolacji z farszem z d┼╝emem
niskos┼éodzonym s─ů wspania┼ée,oczywi┼Ťcie aby nie by┼éo nieporozumie┼ä nie zjadam tego ca┼ée kilogramy.A inne mi─Ösne Farsze to niebo w g─Öbie.


Jurku!
Rozdwoiles sie? Jestes w kuchni czy w szpitalu? Czy to moze w kuchni szpitalnej pozwalaja pacjetom pichcic optymalne zarcie?


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: kodar 2008-10-17, 01:02:50
Cytuj z: jurek46 2008-10-16, 18:31:00
Cytuj z: kodar 2007-06-18, 23:45:59
Krystyno,sprobuj sezamek ze strony Krystiana,palce lizac,cala porcje moglabym na raz,ale nie przystoi tak sie obzerac  :lol:

Krystian albo Morgano napiszcie prosze,czy weglowodany  to to samo co blonnik,bo mam na op.to i to i nie wiem co jest grane :)


Kodar pami─Ötam jak krytycznie podchodzi┼éas do mojego przepisu na chlebek z m─ůki migda┼éowej,a tu widze ┼╝e zachwycasz sie ciasteczkami
i wypiekami krystiana,a ja zawsze m├│wi┼éem ┼╝e najpierw nalezy wypr├│bowac a potem krytykowac,pomy┼Ťl ile potraw mozna zrobic i zastosowac
dla w┼éasnego zdrowia.Ja dzisiaj piek─Ö z tej m─ůki migda┼éowej nalesniki te┼╝ z po┼é─ůczeniem Przepisu Krystiana ,a mianowicie do pestek s┼éonecznika i dyni
dodaje nie m─ůk─Ö z gryki tylko w┼éa┼Ťnie z m─ůk─ů migdalowa ,sa naprawde super,i mog─ů urozmaicic zjadanie ┼Ťniada┼ä jak i kolacji z farszem z d┼╝emem
niskos┼éodzonym s─ů wspania┼ée,oczywi┼Ťcie aby nie by┼éo nieporozumie┼ä nie zjadam tego ca┼ée kilogramy.A inne mi─Ösne Farsze to niebo w g─Öbie.
kochany  Jurku,ja eksperymentowalam,probowalam,ale wlasnie u mnie nie ma tak powaznej choroby jak u ciebie.
Wiesz,dlatego wszyscy radzimy ci zebys zrezygnowal z przeroznych dodatkow a trzymal sie tylko zoltek,wszelkich innych tlustosci i 300g warzyw.
Wszystkie inne dodatki, obciazaja niepotrzebnie twoj uklad trawienny.I nawet wtedy,gdy zjadasz ich minimalne ilosci.
Niestety jestes powaznie chory,no i troche czasu potrzeba by wydobrzec..A ty.... nadal eksperymentujesz. :?
Ty po prostu uwielbiasz....jesc :?
nie chcialam cie w zaden sposob urazic. :P
Kazdy ma wlasna wole i wyznaczona droge,ktora ma do pokonania. :P


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Ann71 2008-11-01, 22:05:07
Witam serdecznie,

zapraszam do przeczytania artyku┼éu, my┼Ťle ze istotny w tym temacie.

Oto link
http://budwig.vegie.pl/siemie_lniane_a_rak_prostaty.html

Pozdrawiam


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: grizzly 2008-11-02, 12:58:52
Cytuj z: kodar 2008-10-17, 01:02:50
...Wszystkie inne dodatki, obciazaja niepotrzebnie twoj uklad trawienny.I nawet wtedy,gdy zjadasz ich minimalne ilosci.
Niestety jestes powaznie chory,no i troche czasu potrzeba by wydobrzec..A ty.... nadal eksperymentujesz. :?
Ty po prostu uwielbiasz....jesc :?...


Kodar, Ty to nazywasz jedzeniem?  :shock:



Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Diogenes z Synopy 2015-06-25, 14:31:31
Cytuj z: lekarka 2006-10-22, 19:26:08
Sezam, orzechy, mak, migda┼éy "nie pasuj─ů" w potrawie do jaj. Nie poleca┼éabym takiego zestawienia.



wr─Öcz przeciwnie, s─ů doskona┼éym dodatkiem┬á to tort├│w optymalnych .┬á ┬áNie wyobra┼╝am sobie kremu bez ┼╝├│┼étek,┬á biszkoptu bez┬á bia┼éek ubitych. Orzechy pasuj─ů mi tylko w takim zestawieniu, plus bita ┼Ťmietana . Pr├│bowa┼éem kiedy┼Ť zrobi─ç p├│┼é dnia ( zgodnie z zaleceniem ┼╝eby, je┼Ť─ç w ka┼╝dy dzie┼ä inne bia┼éko)┬á - dla┬á mnie jest to niewykonalne.┬á Zreszt─ů s┼éysza┼éem w filmiku , i┼╝ nie tylko dla mnie.┬á :)


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Gavroche 2015-06-25, 14:37:20
Znowu stare info! :lol:
Teraz ju┼╝ pasuj─ů:
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=22766&postdays=0&postorder=asc&start=645
Fajnie, ┼╝e dietologia si─Ö tak rozwija. :D


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Diogenes z Synopy 2015-06-25, 14:47:02
Cytuj z: Gavroche 2015-06-25, 14:37:20
Znowu stare info! :lol:
Teraz ju┼╝ pasuj─ů:
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=22766&postdays=0&postorder=asc&start=645
Fajnie, ┼╝e dietologia si─Ö tak rozwija. :D


takich przepis├│w┬á jest kilkaset w ksi─ů┼╝ce┬á kucharskiej┬á Davisa┬á ( tego od diety bez pszenicy ┬á )┬á ┬á. wi─Öc przepis te┼╝ jest stary┬á :)


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: Gavroche 2018-08-16, 08:41:23
Ciekawa wypowied┼║ o lnie:
http://www.portalhodowcy.pl/indyk-polski-archiwum/114-indyk-polski-52-3-2015/1817-olej-lniany-jest-dobry-na-linoleum-pokost-farbe-olejna-cerate-i-kit-okienny


Tytu│: Odp: Chleb lniany
WiadomoŠ wys│ana przez: vvv 2018-08-16, 09:03:48
Albo na raka ...

[size=10pt] Najbardziej charakterystyczne dla tej diety jest to, ┼╝e w pocz─ůtkowym etapie jej stosowania, trwaj─ůcym od kilku tygodni do nawet kilku miesi─Öcy, jedynym wskazanym ┼║r├│d┼éem t┼éuszczu powinien by─ç olej lniany i ryby. Nale┼╝y zrezygnowa─ç z pozosta┼éych t┼éuszcz├│w, zw┼éaszcza nasyconych t┼éuszcz├│w zwierz─Öcych. Takie post─Öpowanie ma na celu wysycenie tkanek kwasami omega-3, a tak┼╝e skuteczne uzupe┼énienie ich niedoboru. [/size]
https://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_dieta_dr_budwig_cz1.html

8) :wink:


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.