forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-11-26, 09:24:32



Tytu³: GOLONKO Z ZIELONYM BOBEM.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-11-26, 09:24:32
GOLONKO Z  ZIELONYM BOBEM.
Składniki.
1500g  Golonka peklowana b/k
1000g Wywar z golonka
1350g Bób mrożony gotowany /3 paczki/
500g Cebula
250g Pietruszki
100 g WÅ‚oszczyzna krojona w paski
150g Smalec
Pieprz. magii, kostki rosołowe
Sposób przygotowania.
Peklowaną golonkę gotujemy 1,5 godziny z włoszczyzną.
Cebulę pokrojoną w kostkę należy zeszklić na smalcu.
Po ugotowaniu obrane z kości z golonki kroimy na kawałki tak jak na gulasz. Pokrojoną golonkę przekładamy do brytfanki z cebulą i podsmażamy.
Mrożony bób wrzucamy do wrzącej wody i po zagotowaniu na małym ogniu gotujemy 2 minuty.
Po ostudzeniu bób obieramy ze skórki i łączymy z golonką.
Całość rozcieńczamy wywarem, który uzyskaliśmy z gotowania golonki.
/około  700g -1000g całość musi  być w miarę płynna gęsta/.
Dodajmy do smaku przyprawy według uznania.
Na końcu tuż przed podaniem dodajemy obowiązkowo pokrojone liście pietruszki całość mieszamy i podajemy.
Do gotowania golonki można dodać pokrojoną włoszczyznę.

Uwaga – Nie wolno żaÅ‚ować pokrojonych liÅ›ci pietruszki. DodajÄ… niesamowity smak potrawie.

Ogółem  4850 g  B-T-W  413,7 – 547,7 – 227,6 /7500 kalorii /
100 gram produktu B-T-W  8,5 – 11,3 – 4,7 /150 kalorii /
500 gram porcja 1 osobowa B-T-W  42,6  – 56,5 – 23,5 /770 kalorii /
Stosunek B-T-W  1: 1,3 : 0,6





forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.