forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-13, 04:39:22



Tytu³: FLACZKI PO POLSKU.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-13, 04:39:22
FLACZKI PO POLSKU.

Składniki.
1000 g flaczki wołowe krojone
1000 g wywar rosołowy
250 g włoszczyzna
100 g cebula
50 g masła
100 g ziemniaki puree
po 3-4 ziarenka angielskiego ziela, listek laurowy, sól i pieprz
po łyżeczce majeranku, papryki ostrej, łyżeczka startej gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania.
Oczyszczone flaki zalać wrzątkiem, gotować 1,5 godziny /kupuję krojone czyste parzone / do miękkości. Do wywaru rosołowego wkładam pokrojoną włoszczyznę, cebulę i ugotuję około 20 minut. Po przecedzeniu oprócz cebuli mieszam jarzyny z flakami i łączę z rosołem. Do zagęszczania używam ziemniaki w proszku puree. Dodaję do smaku masło. Najsmaczniejsze są flaki z poprzedniego dnia. Nazajutrz należy je tylko zagotować i przyprawić papryką gałką i majerankiem.

Ogółem 2500g B-T-W 142,9 – 127,8 – 105,0  /2140 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 5,7 – 5,1 – 4,2  /90 kalorii /
450 gram porcja 1 osobowa B-T-W  25,7 – 23,0 – 18,9 /380 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 09 : 0,7
B+T/450g -48,7g






forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.