forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-15, 04:38:00



Tytu³: MOLIBDEN.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-15, 04:38:00
MOLIBDEN.
Molibden jest zaliczany do mikroelementów niezbędnych dla organizmu, jednak nie wykazano ewidentnych skutków jego niedoboru u człowieka. Molibden wchodzi w skład następujących metaloenzymów oksydazy ksantynowej, oksydazy aldehydowej, oksydazy siarczynowej, a także innych metaloezymów biorących udział w metabolizmie białek, tłuszczów i puryn. Stanowi zasadniczą część enzymu odpowiedzialnego za wchłanianie żelaza. Największe stężenie molibdenu w organizmie ludzkim
stwierdzono w wątrobie i nerkach, w tkance kostnej i zębach.

Niedobór
Niedobory molibdenu spotyka siÄ™ rzadko. NiewÅ‚aÅ›ciwa dieta, Np. jedzenie w stołówkach, gotowe dania do podgrzania, konserwy — mogÄ… prowadzić z upÅ‚ywem lat do niedoboru molibdenu w organizmie. Objawami niedoboru molibdenu sÄ… przedwczesne starzenie i impotencja.

Nadmiar
Nadmiar powoduje powstawanie skazy moczanowej, bóle i obrzęki stawów Nadmiar może wywoływać objawy niedoboru miedzi Metal ten może też wywoływać zaburzenia metabolizmu wapnia i fluoru w tkance kostnej.

Źródła
Szczególnie bogate w molibden jest ziarno pełne, ryż naturalny, nasiona roślin strąkowych, mleko i sery zielone warzywa liściaste, jarzyny, mięso i podroby.
/ z mojego archiwum Morgano/




forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.