forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wtek zaczty przez: lekarka 2006-12-17, 18:24:24



Tytu: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: lekarka 2006-12-17, 18:24:24
Bez mąk glutenowych (żyto, pszenica, orkisz, owies, jęczmień) i bez mąk bezglutenowych (ryż, kukurydza, proso) i bez mleka, masła, śmietany, sera.
Tłuste (smalec, oliwa z oliwek).
Szczególnie dla dzieci, by nie "serwować" im codziennie czekolady i by nie sięgały po czipsy ziemniaczane!


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: malgo35 2006-12-17, 20:54:19
Och,  a ja myślałam, że znajdę tu gotowca :)
Pewnie przy pomocy twarogu, żelatyny, owoców i bitej własnoręcznie śmietany można jakiś deser skręcić ale ciastek bez mąki sobie jeszcze nie wyobrażam. Poczekam więc na pomysły, może MORGANO coś podpowie.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-12-17, 21:09:34
Przykro mi nie pomogę. Bo osobiście  nie wypiekam  żadnych ciast, tortów oprócz  optymalnego chleba ostatnio czasami.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: malgo35 2006-12-17, 22:18:30
Mam kokosanki bez mąki ale trzeba coś z cukrem zrobić.

Składniki:

4 białka
1 szklanka cukru (?)
30 dag kokosu
skórka z cytryny

Sposób wykonania:

Białka ubić następnie dodać cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać.

Na natłuszczoną blachę nakładać łyżeczką i formować stożki. Piec około 25 minut w temperaturze 160 - 170 °C.

Ściągnęłam z internetu, może zrobić je po prostu bez cukru, wiórki kokosowe wydają mi się słodkie.
Lekarko, co Ty na to?


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: kodar 2006-12-18, 00:12:27
Ciastka piaskowe:300g oliwy,4 zoltka,1 cale jajko,100g maki ziemniaczanej,1 plaska lyzeczka pr.do pieczenia,50g cukru pudru.Wszystkie skladniki zmiksowac.Piec ok.15-stu min.w tem.180°C.Niestety nie znam proporcji i nie pamietam linku do tego przepisu.Osobiscie pieklam i zawsze sie udaja.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: kristan 2006-12-18, 05:01:20
A ja myślałem ,że już wszyscy znają nasz wynalazek-przypominam wiec:
http://www.optymalni.org.pl/module.php?op=forum&page=&cmd=show&id=124&category=13  -Smacznego !


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: kodar 2006-12-18, 08:28:24
Kristian, ile czasu bedzia w przebudowie????


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: kodar 2006-12-18, 08:34:38
Strona sie otworzyla,ale tam nie ma przepisow/bez zboza,smietany,masla,itd.itp.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: MORGANO 2006-12-18, 08:47:29
Kodar.
Składniki jakie podałeś powyżej do ciasteczek wyliczenia są następujące.
Ogółem 580 g  B-T-W 28,7 - 331,3 -125,1 / 3590 kalorii/
100 g B-T-W 4,9 57,1 - 21,6  / 620 kalorii /
Stosunek  1 : 11,5 : 4,4
Osobiście ograniczam spożywanie białek do niezbędnego minimum.
Jeżeli tylko mogę to wylewam białka lub wydaję biednym.
Białko z jajek gotownym również obieram i oddaję. Jest tyle innych wspaniałych potraw
i nie mam zamiaru przbiałkowywać sobie organizmu.
Białko w jajku jest otoczką żółtka /  embrionu życia / czyli inaczej nazywam je
wodami  podłodowymi jak u kobiet. Wody odchodzą a życie zostaje.
Jest to może trochę brutalne, ale prawdziwe i sugestywne by jak najbardziej zniechęcić
do spożywania bezwartościowego białka. / Jeszcze nikt nie zagospodarował wody porodowe i nie wykorzystał do jakiś celów/.
Przy okazji nadmieniam , że w 100 gramach białka jest tylko 10,8g białka tłuszczu 0,0g  weglowodanw 0,8g
Natomiast w żółtkach jaj w 100 gramach białka jest 16,3g tłuszczu 31,9 węglowodanów 0,7 oprócz tgo wszystkie mikro i makroelementy jakire potrzebuje organizm. Oprócz witaminy C. Dlatego nie ma lepszego pokarmu od żółtek.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: kodar 2006-12-18, 09:09:06
Morgano,ty zapomniales,ze opty.maja dzieci.To dla nich te urozmaicenia na zachete.J.K.uwaza jednak bialka kurze dla dzieci za najlepsze.Jezeli dorosly opty.zje cos z bialkiem kurzym to zadna tragedia,trzeba tylko liczyc,liczyc.Pozdrawiam A.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: kristan 2006-12-18, 10:46:07
Kodar-nie rozumie co w przebudowie - ja tylko podałem link do moich ciasteczek  - ponawiam więc - może tak: http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=11
Ponadto białka w tym przypadku spełniają role "kleju" jak mury za czasow Kazika Wielkiego.
Zreszta, mam podobne  zdanie na ich temat jak Morgano.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Ewa 2006-12-18, 13:37:35
Kodar, JK nie pisał, że białka kurze są najzdrowsze, tylko zawsze mówi, że to są żółtka :D
A jeśli zagospodarowujsz białka, to zapychasz nimi  miejsce na najlepsze białko, którego i tak je sie mało. Jesli jesz białka, to po co je rozdzielasz od jajka. Jedz juz całość :).
Jesli po prosytu lubisz ciasteczka na białkach, to mam pytanie: Co robisz z żóltkami? :D



Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: lekarka 2006-12-18, 23:40:35
Kodar, strona się otworzyła. Są tam ciasteczka magnezowe.
Wszystko po to by urozmaicić życie nam i naszym dzieciom  :D.
Cukier zawsze można zmniejszyć, albo zamienić na suszone, tarte owoce.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: fewa 2006-12-19, 11:30:45
Coś dla naszych pociech:

  ''Murzynek''

Składniki:
- 4 jaja
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
-  kostka masła
- 10g cukru pudru

  Masło ucieramy z żółtkami ,dodając cukier i roztopioną gorzką czekoladę. Następnie całość łączymy z pianą z białek. Foremkę z ciastem wstawiamy do drugiej, większej foremki wypełnionej wodą - w takiej ;;łazni wodnej'' pieczemy ciasto około 40 min w temp. 180 st.C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową , albo podawać z bitą śmietaną. :P :P


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: lekarka 2006-12-19, 11:45:59
SUPER!


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: kodar 2006-12-19, 12:15:28
Ewo,co jest super???Mialo byc bez codziennego masla,czekolady a tu wszystko co alergenne, az oczy bola.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Halina Ch. 2006-12-19, 14:13:43
TORT MAKOWO-KOKOSOWY                1) Przygotowanie ciasta - 7 białek
                                                                  ubić na sztywno z 50g cukru,
                                                                    dodać ubite żółtka w ilości 11 
Składniki:                                                        sztuk,1,5 szklanki suchego maku
- 20g mąki zimniaczaniej(2 łyżki)                          oraz odważone wiórki kokosowe. 
- 250g białek(7 szt.)                                          Wymieszać,wlać do dużej tortownicy. 
- 300g żółtek(17szt.)                                        Piec w temp.180C około 30 min(wkładać 
  11+6 na krem                                                do narzanego piekarnika)
- 100g cukru pudru
- 150g wiórków kokosowych                          2) Przygotowanie budyniu - 6 żółtek
- 235g maku                                                    zamieszać w 0,5 szklanki kremówki
- 370g śmietany kremówki30%                          z 2 płaskimi łyżeczkami mąki
                                                                    ziemniacznanej,wlać do gotujecej 
- 100g gorzkej czekolady                                    śmietany(1szklanki) z 50g cukru
                                                                    i z cukrem waniljowym,mieszać.

                                                                3)Utrzeć 250g masła i dodać ostydzony,zmksowany budyń.

                                                                4)Ostudzone ciasto przełożyć masą(2 razy przekroić) i na wierzch - na kremie
                                                                    ułożyć biszkopty zamoczone w alkoholu,następnie polać je roztopioną \                                                                  czekoladą.   

Skład w 100 g potrawy:
B - 8,8 g  T - 34,5 g    W - 17,6 g 


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: lekarka 2006-12-19, 23:00:46
Kodar, masło można zamienić na oliwę z oliwek, olej palmowy.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: kodar 2006-12-19, 23:15:25
Ewo,ja tak  juz dawno robie,a czym smietane.??Jezeli piszesz o nietolerancji pr.mlecznych i o ich rotacji to co,bo ida Swieta to juz nie trzeba??????  :P :P


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Hana 2007-10-27, 17:57:27
                        Na chlodne zimowe wieczory ...do kawy, ....do herbaty.


orzechy laskowe--100g.  morele suszone--15g.  rodzynki--15g.  figi--15g.  maslo--25g.  jaja cale--120g./2szt.  zoltka--120g./7szt.  proszek do pieczenia--7-10g.

morele, rodzynki, figi  namoczyc w spirytusie na 2-3 godz. /owoce maja byc pokrojone i "przykryte"alkoholem.
orzechy laskowe, maslo, jajka, zoltka miksujemy, na koniec "wlewamy" alkohol z owocami jeszcze pare minut miksujemy , do formy, do pieca ..180°C. 30-40min.

W 100g. B/T/W  11,6/31,5/11,8    1,0/2,7/1,0    ---smacznego--


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: fewa 2007-10-27, 19:13:45
A te orzechy mają byc zmielame czy wystarczy tylko posiekac? Ach i jeszcze owoce czy mają byc całe? Bo mój mikser chyba ich nie posieka.
No i chyba dla dzieci małych zabronione  :P


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Hana 2007-10-27, 19:23:22
Fewa-- orzechy zmielone/drobno posiekane tez moga byc, owoce drobno pokrojone ---"dozwolone od lat.../powiedzmy 10".


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2007-10-31, 23:11:13
Może  wyrzuciłam właśnie pieniądze w błoto bo do jajek, nasion słonecznika, dyni, sezamu troszkę maku i mąki kukurydzianej dołożyłam tłuszcz kokosowy. Stał trochę nie w lodówce i był już lekko miękki i się złączył z całą masą jak się upiecze za jakieś 20 minut to może spróbuję i dam znać po świętach co wyszło. Ciekawa jestem jak ciastka zastygną czy tłuszcz też zastygnie. Niestety kpupiłam mały słoik bo to jest cholernie drogie . Ale zastanawiam się czy to ma stać w lodówce aby było zawsze twarde bo niestety większość napisana po niemiecku i tego nie przetłumaczyli. Pani Ewo Pani tłuszcz był taki bardzo twardy, tzn.lepszej jakości czy są jakieś dodatki ewent. dodawane dzięki którym jeden się szybciej rozpuszcza a inny dłużej?Jak wyjdą ciaskta w smaku ok to spróbuję zrobić bez mąki wg  przepisu na ciastka magnezowe ale z tłuszczem kokosowym, może by wyszły dobre jakieś a la batoniki jakby tłuszcz stwardniał?


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: kodar 2007-10-31, 23:32:37
Sylwia napisz po niemiecku o co tam stoi ,to ci przetlumacze na polski :lol:


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2007-11-02, 22:05:50
kodar już zużyłam cały słoik o zgrozo. pół na xiastka pół na usmażenie placków z jajek i ziemniaków. placki były słodkie, ciastka też. Tylko jak zwykle jak już je zrobiłam to nie za bardzo chce mi się jeść i włożyłam większą część do zamrażalnika. FKTYCZNIE W LODÓWCE  robił się twardy jak świeca po wyjęciu podobnie jak smalec miękł. Resztki zużyłam wczoraj do bagietki. Zjadłam ją ja i Bartek i nawet Bartek nie dostał dziś żadnej krostki. Ja też jakoś przeżyłam tę bagietkę. Kurcze to chyba były moje najdroższe palcki i ciastka cały słoik to 8 zł, chociaż jak podliczyć to podobnie jak koszt oliwy. Czasami jednak poesperymentować warto. Wkurzyłam się ostatnio że gdzieś przy stole muszę siedzieć i nie mogę zjeść swoich potraw więc u siebie je zrobię. Znalazłam książkę z przpeisami kuchni włoskiej z małą ilością W i jutro zrobię jajka na twardo z sosem tuńczykowym kucharza który kiedyś spotkał Atkinsa i poprzerabiał włoskie przepisy. Muszę jeszcze spróboać zrobić zabaione  bo widok Nigelli jak kręciła ten deser w Tvnie 24 narobił mi smaku. A jego wersja zabaione  w książce  jest do przyjęcia. Pozdrawiam. 


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: kodar 2007-11-03, 21:44:23
Sylwia,u nas ten tluszcz kokosowy co ja kupuje nie jest slodki i nie w sloiku tylko w kostce.
Z tym wkurzaniem,to mam tak samo,jak ty,
jestem w towarzystwie,wszyscy jedza co chca i ile chca a na mnie  patrza jak na zjawe ,
a  gdy nie ma produktow do jedzenia dla mnie,to musze sie grubo tlumaczyc,oj,zycie,zycie ..... :)


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Adiqq 2007-11-08, 15:50:02
Cytuj z: kodar 2007-11-03, 21:44:23
Sylwia,u nas ten tluszcz kokosowy co ja kupuje nie jest slodki i nie w sloiku tylko w kostce.
Z tym wkurzaniem,to mam tak samo,jak ty,
jestem w towarzystwie,wszyscy jedza co chca i ile chca a na mnie  patrza jak na zjawe ,
a  gdy nie ma produktow do jedzenia dla mnie,to musze sie grubo tlumaczyc,oj,zycie,zycie ..... :)


ja mam podobnie, tyle ze rodzina wie na jakiej jestem diecie i jak sa spotkania rodzinne to zazwyczaj jest cos dla mnie. Ale jest to wiedza bardzo powierzchowna, a ile sie natlumaczylem ze jak kotlety robia, niech zrobia mi kilka bez panierki....albo zostawia, to sam sobie upiecze :P Zawsze na roznego rodzaju imprezach przedawkuje bialko, bo miesiwa to i owszem jest mase, ale tluszczu to malo zazwyczaj...na drugi dzien rano jak sie waze to zawsze 1-2kg wiecej, ale to pikus, takie imprezy nie sa codziennie, a w nastepne pare  dni zawsze waga jedzie w dol jeszcze bardziej, taki efekt anty-jojo  :lol:


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2007-11-12, 23:11:07
A wystarczają takie proste BEZ-
ryba po grecku: ryba bez mąki i już można zjeść
jajka zamiast w majonezie bo już nudne w sosie tuńczykowym i nawet innim smakowało,
nóżki wiadomom beż żelatnyny i są bardzo dobre
kotlety bez bułki tartej, kurczak jak już jem kawałek chociaż przestaje mi to UFO smakować nie w jakieś bułce, itp, w wegecie tylko np. w majonezie albo w przyprawach a w ostateczności majonezie plus keczupie.
Ale to nie do tego watku bo tu mjaą być ciastka więc sorry.

A mogą być placki lekarki z jajek +ziemniaki + banan świeży pokrojony w kostkę wymieszany w tym cieście i usmażone razem jako placki na tłuszczu np. gęsim. Smaczne , słodsze i wchłania pewnie przez banany jeszcze więcej tłuszczu. Mniam,mniam, wczoraj jadłam, dziś jadłam. To chyba podobnie jakby dodać jabłka ale jabłka mi nie smakują.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2007-11-24, 15:43:30
Fragment z programu Pascala z tekstu :Czy ktoś wie jak się robi te ciasteczka podkreślone przeze mnie? Mogą być ciekawe w smaku?

Kiedy jestem w moim rodzinnym Lille, zawsze muszę koniecznie zjeść gofry i naleśniki z cukrem na La Grande Place i makaroniki (czyli malutkie, chrupiące, kolorowe ciasteczka z białek i migdałów) w mojej ukochanej, baaardzo, baaaardzo starej cukierni.

Link do tekstu w którym nie ma tego przepsiu :(


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: kodar 2007-11-24, 19:37:31
zajrzyj tutaj:
http://www.mniammniam.pl/przepisy-7038-Francuskie_ciasteczka_migdalowe.html







Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2007-11-24, 22:00:41
Różne przepisy niektóre akurat dla naszych dzieci, inne trochę mniej, link do strony na samym dole. Zrobię któreś w następną sobotę. :D

MAKARONIKI Z WIÓRKÓW KOKOSOWYCH I LIMONKI
trudność: łatwe

Ilość: 12 sztuk

Składniki
2 białka
100g cukru
160g wiórków kokosowych
1 łyżeczka startej skórki z limonki
1 łyżka stołowa soku z limonki

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180°C. W misce wyrobić dłońmi białka, cukier, wiórki, sok i skórkę z limonki, aż powstanie masa. Zwilżyć dłonie, wyłożyć masę na deskę, rozpłaszczyć na placek o grubości 1 cm. Kieliszkiem wycinać krążki i układać na teflonowej blasze lub zwykłej, posmarowanej cienko tłuszczem.
Piec 12-15 minut na środkowej półce piekarnika, aż będą złocisto brązowe na brzegach. Wystudzić na metalowej kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym

BEZY KARMELOWE
trudność: łatwe

Składniki
3 białka
18 dag drobnego cukru

Przygotowanie
Z 6 dag cukru robimy karmel: wsypujemy do rondelka, rozpuszczamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie trochę ciemniejszy od płynnego miodu, poczym wylewamy na blaszkę, aby zastygł, a następnie rozdrabniamy w malakserze lub moździerzu tak, by znów przypominał cukier.
W dużej, idealnie czystej i suchej misce ubijamy pianę z białek. Gdy jest już prawie sztywna, porcjami dodajemy pozostałe 12 dag cukru, a następnie karmel – wciąż ubijając. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Kładziemy po 2 łyżki piany. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza, a gdy tylko wstawimy bezy – zmniejszamy temperaturę do 140. Pieczemy je przez godzinę i piętnaście minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezom w nim wyschnąć.


BEZOWA ROLADA Z TRUSKAWKAMI
ilość osób: 8
trudność: łatwe

Składniki
5 białek
275g cukru
20g płatków migdałów

Składniki farszu
150 ml kremówki
200 ml jogurtu greckiego
225g truskawek bez szypułek
cukier puder do posypania

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę o wymiarach 33 na 23 cm wyłożyć pergaminem.
W dużej, czystej misce ubić pianę z białek. Stopniowo dosypywać cukier po łyżeczce i ubijać pianę, aż będzie bardzo sztywna i lśniąca. Rozprowadzić w formie i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut, aż będzie złocista. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez kwadrans, aż będzie miała chrupki wierzch. Wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć stroną posypaną migdałami na pergamin. Zdjąć warstwę pergaminu, na której się piekła i pozostawić 10 minut do wystygnięcia. Ubić śmietanę i wymieszać z jogurtem. Rozsmarować na bezie. Pokroić truskawki na ćwiartki, posypać na masie. Zwinąć roladę pomagając sobie pergaminem, zaczynając od dłuższego końca. Rolada powinna być ciasno zwinięta. Owinąć w pergamin i schłodzić przed podaniem. Posypać cukrem pudrem.


MAKARONIKI ANYŻOWE

Składniki:
2 łyżeczki (10 ml) anyżu gwiazdkowatego
4 łyżki (60 ml) soku cytrynowego
3 białka
¼ łyżeczki (1,25 ml) winianu potasu
¾ szklanki (170g) cukru
2 szklanki (200g) wiórków kokosowych
1 łyżeczka (5 ml) startej skórki z cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Pokruszyć anyż w moździerzu na małe kawałeczki. Umieścić anyż i sok cytrynowy w rondelku i gotować na małym ogniu, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę (około 15 minut). Odcedzić anyż i odstawić płyn do ostygnięcia. Ubić białka z winianem potasu na lekką pianę. Powoli dodawać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Wmieszać wiórki kokosowe, skórkę cytrynową i sok cytrynowy z aromatem anyżowym. Na blachę wyłożoną pergaminem nałożyć łyżką porcje ciasta w pewnych odstępach od siebie. Piec 20 minut.

Wersja zmodyfikowana:

MAKARONIKI ANYŻOWE Z EGZOTYCZNĄ SAŁATKĄ OWOCOWĄ

Makaroniki przygotowane według przepisu powyżej

Sałatka owocowa:
½ szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
1 kiwi, obrane i pokrojone w kostkę
½ szklanki mango lub papai, pokrojonych w kostkę
1 karambola, pokrojona na plasterki, każdy plasterek podzielić na 5 segmentów
Sok i skórka z 1 limonki
2 łyżki (30ml) prasowanego kokosa
2 łyżki (30ml) miodu
½ łyżeczki (2,5ml) chińskiej przyprawy „5 smaków”

Przygotowanie:
Zmieszać razem wszystkie składniki sałatki.
Podawać sałatkę w miseczkach, dodając obok makaroniki anyżowe.

MAKARONIKI MIGDAŁOWE Z DŻEMEM MORELOWYM
ilość osób: 6
trudność: łatwe


Składniki
1 puszka (240 g) pasty migdałowej
¾ szklanki cukru
1 białko z bardzo dużego jajka
2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Pastę migdałową i cukier przełożyć do malaksera. Ucierać przez 10-12 sekund. Dodać białko. Ucierać przez kolejne 6-8 sekund, aż powstanie gładka, kremowa masa. Nałożyć na blachę po 1 ½ łyżki masy makaronikowej. Z tej ilości masy powinno wyjść 12 sztuk. Zostawiać dużo miejsca między porcjami masy. Zwilżonymi palcami nacisnąć lekko wierzch masy, aby wyrównać powierzchnię. Piec makaroniki przez 20 minut, aż powierzchnia ciastek lekko się przyrumieni i popęka. Zdjąć z blachy i odłożyć na kratkę. Zostawić na 15 minut i łopatką zdjąć z kratki. Posmarować po 1 łyżeczce dżemu płaską stronę makaroników i przykryć drugim. Powtórzyć czynności z pozostałymi makaronikami. Powinno powstać 6 sztuk. Wierzch posypać kakao w proszku. Włożyć makaroniki do szczelnego pojemnika i do czasu podania trzymać w lodówce. Podawać po 1 makaroniku na osobę.

MAKARONIKI KOKOSOWE
trudność: łatwe

Ilość: 30 sztuk

Składniki
4 białka
1 i 1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka kondensowanego
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 i ½ szklanki wiórków kokosowych
¼ szklanki mąki

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. W dużym rondlu zmieszać białka, cukier, mleko kondensowane, sól, oba ekstrakty i wiórki kokosowe. Do mieszaniny przesiać mąkę i dobrze wymieszać. Postawić na średnim ogniu i gotować 5 minut, ciągle mieszając. Potem zwiększyć nieco ogień i gotować 3-5 minut, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek i dna rondla. Przełożyć masę do miski, ostudzić i chłodzić przez godzinę w lodówce. Na blachę wyłożoną pergaminem wyłożyć czubate łyżeczki masy w odległości 5 cm od siebie. Piec na środkowej półce piekarnika 20-25 minut, dopóki brzegi wiórków nie zaczną się rumienić. Pozostawić na blasze do ostygnięcia. Przechowywać do 10 dni w szczelnym pojemniku.

MIGDAŁOWE CHRUPKI
trudność: łatwe

Składniki
3 jajka
130g cukru pudru
90g miękkiego masła plus 1 łyżka
75g mąki
2 szczypty soli
100g płatków migdałowych

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 210ºC. Oddziel białka od żółtek. W rondlu stop masło. Do miski z białkami przesiej cukier puder i dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek. To samo zrób z mąką. Następnie wlej roztopione masło i dwie szczypty soli. Na wysmarowaną masłem blachę nałóż ciasto i uformuj je w ok. sześciocentymetrowe krążki. Posyp ciasteczka migdałami i wstaw do piekarnika na 5 minut. Pomiędzy dwoma krzesłami połóż kij od szczotki owinięty folią aluminiową. Rozwieś na nim ciasteczka. Pod wpływem własnego ciężaru opadną na dół, zwiną się i przyjmą kształt chrupek.

SEKRET: Trzeba zrobić idealnie równe krążki, żeby ciastka się równo upiekły.

SEKRET: Ciastka ostudź na kiju owiniętym folią aluminiową.


http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?1,2,0

na stronę mniammniam tylko po zalogowaniu a ile kosztuje ten abonament?


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Ewa 2007-11-25, 00:13:48
Jaki macie problem? Najlepsze będą czipsy z cukrem pudrem.

A wiecie jak zrobic optymalnego banana? Obrac banana, wyrzucić zawartość, a do środka włozyć kabanosa
A jak ktos akurat nie rotuje, moze upiec banana faszerowanego serkiem waniliowym


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Flawia 2007-12-03, 19:47:25
:lol: dobre z tym bananem...


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: malgo35 2007-12-03, 20:33:36
Dyskusja zaczęła wyglądać trochę tak, jakby weganin chciał przyrządzić pieczeń bez mięsa i tłuszczu zwierzęcego  8)


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Flawia 2007-12-04, 20:58:31
no właśnie, jak nie może mąki, cukru  i nabiału to może niech nie je ciastek...


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Ewa 2007-12-04, 22:18:16
:))) Flawia, fajnie, że to zauważyłaś. Też tak uważam


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Ewa 2007-12-04, 22:19:26
Cytuj z: malgo35 2007-12-03, 20:33:36
Dyskusja zaczęła wyglądać trochę tak, jakby weganin chciał przyrządzić pieczeń bez mięsa i tłuszczu zwierzęcego  8)
A nie widziałaś kotletów sojowych przyprawianych tak, zeby przypominały mielonego?


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: malgo35 2007-12-04, 22:51:03
Widziałam - przedni pomysł, podobnie jak kawa bezkofeinowa i piwo bezalkoholowe, wszystko w normie, tylko z tą normą coś nie tak.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Ewa 2007-12-04, 22:58:23
:D)))) Bezkofeinowa kawa o smaku truskawkowym. Taką tez widziałam


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2008-04-22, 18:23:52
Odświeżam ten wątek bo znalazłam akurat na stronie akurat vege.

Kuleczki bakaliowe (AniaD.)
1 szklanka migdałów
1 szklanka daktyli
1 szklanka fig
1/2 szklanki sezamu
30 dag wiórków kokosowych
1 szklanka gorącej wody

Sezam zemleć w młynku. Migdały, daktyle, figi i sezam przepuścić przez maszynkę. Dodać 3 łyżki wiórków kokosowych. Jeśli masa jest sucha, to wlewać po trochę wodę – aż masa będzie zwarta. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w wiórkach, schłodzić w lodówce.
Doskonała przekąska, którą można przez tydzień trzymać w lodówce (najlepiej w zamkniętym pojemniku, by kulki nie przeszły lodówkowymi zapachami).

Kuleczki bakaliowe z makiem. (AniaD.)
1 szkl. sezamu (zmielonego w młynku)
1/2 szl maku (jw)
1 szkl daktyli
1 szkl rodzynek
1 szkl migdałów
1/ szkl orzechów włoskich
1/2 szkl wiórów + 2 opakowania do obtoczenia kulek

Składniki (poza wiórkami) przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy trochę gorącej wody, tyle, by masa była zwarta i można było robić kulki. Dodajemy wiórki, mieszamy. Robimy kulki, obtaczamy je z wiórkach. Schładzamy. Doskonała przekąska.
Nie trzeba się trzymać ściśle składników i proporcji. Można dać figi zamiast roczynek, więcej orzechów itp.
wegańskie kulki bakaliowe (bez cukru):
daktyle - jakies 2 opakowania
figi - 1 opakowanie
kokos - cała paczuszka (100 g)

Trzeba pokroic daktyle i figi, wrzucamy do garnka i dolewamy trochę wody. Podgotować to, żeby owoce rozmiękły i zrobila się z nich gładka masa (z figami może być problem, ale wystarczy, że daktyle będą miekkie). Wyłączamy, dodajemy wiórek kokosowych, kulamy kulki wielkości orzechów włoskich a nawet większych. Obtaczamy dodatkowo w kokosie i dajemy do lodówki, bo zimne są najsmaczniejsze.

Można dowolną ilość dać bakalii i fig.

Jak dla mnie dodałam zamiast wody oże dobrej oliwy bezsmakowej.

Nie bawiłam się nawet okolo w obliczenie BTW więc sorry nie podam tej wartości.

link do wątku: http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=81


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2008-04-22, 18:26:01
Sorry za błąd miało być:Jak dla mnie dodałbym zamiast wody może dobrej oliwy bezsmakowej?Saa ich nie robiłam jeszcze.




Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2008-09-25, 23:21:35
Castagnaccio czyli kasztanowe ciastko, ciasto jak ktoś zrobi większe.

Robiłam to pierwszy raz wykorzystując dwa przepisy znalezione w necie bo kupiłam mąkę kasztanową i szukałam do tego przepisu. A czytając te przepisy wyszło mi, że będzie dobry wlasnie do tego atku. Ładne to mi TOTO nie wyszło ale w smaku jest dobre bo mąka kasztanowa jest słodkiego smaku i nawet grama cukru tam nie dodałam a było słodkie. No wiem rodzynki są ale bez przesady Dobra, już piszę sam przepis:

Przepis podstawowy jest taki:
200 gram mąki kasztanowej
5 łyżek oliwy z oliwek ( ja miałam z pestek winogron z 1 tłoczenia)
30 gram rodzynki moczone w wodzie
30 gram pinii
szczypta soli
liście rozmarynu
woda było podane 3ml(30 łyżek ) więc gdzieś był błąd w internecie

A Ja użyłam:

200 gram mąki kasztanowej
5łyżek oliwy z pestek winogron z 1 tłoczenia itrochę więcej wyrabijąc ciasto już na oko
woda około pół szklanki też wyrabiając ciasto na oko dolewałam
rodzynki i mgdały (część ze skórką , część migdałów obrana ze skórki)
bez rozmarynu-liści bo ich nie mam.

Mąkę wsypałam do garnuszka dodałam sól, oliwę nie całą, wodę i zaczłęam mieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dodawałam stopniowo wody i oliwy aż zrobiła się masa coś na kształt pasty. Nie miałam takiej niskiej foremki jak w przepisie ale polałam oliwą blachę szklana z piekarnika , wyłożyłam na nia ciasto posypałam rodzynkami i migdałami, skropiłam jeszcze oliwą i włożyłam do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piekłam około 20 minut. W przepisie jest,że aż ciasto zrobi sie brązowe i zacznie pękać skórka. Trochę o moment za długo się piekło i na krawędziach było lekko przypalone ciasto i w smaku. Ale cała reszta to faktycznie chrupiąca wierzchnia warstwa i ciasto miękkie w środku. Wystarczająco dla mnie słodkie.

Dla ciekawskich podaję linki do przepisów w necie i artykułu ciekawego na temat m.in.kasztanów.

http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,3755212.html
http://mediterraneo.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?63

Własnie jem to ciastko i mi smakuje. Jak ktoś spróbuje mam nadzieje,że też będzie smakować.

Szczególnie dzieciom. Mój syn dostanie jutro to do przedzkola. Tylko cena mąki trochę powalająca ale raz czasem. Nie pale, nie piję, NIE CHORUJĘ to chociaż kupuję mąke kasztanową.  :D

SMACZNEGO!!!





Tytu: Murzynek optymalny raz jeszcze
Wiadomo wysana przez: adam319 2008-09-26, 00:21:30
Ja pierniczę, jak Edyta to zobaczy to będzie miała jazdę,
ze składników optymalnych to zauważyłem tylko szczyptę soli.

To może coś na drugą nogę - optymalny murzynek:

- 5 żółtek,
- 10g cukru
- 20g kakao
- 50g orzechów włoskich mielonych,
- 50g masła
- 2g cukru pudru

   Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kakao, zamieszać, dodać masło ledwie stopione (60 stopni), zamieszać, dodać orzechy, delikatnie zamieszać. Wlać zawartość do miseczki szklanej posmarowanej masłem (prawie litrowej). Włożyć do mikrofalówki. 1 / 4 mocy mikrofal (200W) tak długo, aż ciasto urośnie i przy kolejnych cyklach grzewczych kuchenki przestanie opadać. Można wypiekać na różne sposoby otrzymując ciasto od galaretowatego do suchego. Moc mikrofal powinna być mała, gdyż ciasto zacznie się przypalać od środka. Pewnie w normalnym piekarniku (jakieś 130 stopni) powinno się też udać.

Ciasto przełożyć na talerz (podważając i odwracając miseczkę).Wygląda jak kopiec kreta, dla dekoracji posypać przez sitko białym cukrem pudrem.

Jeśli tylko nie spalimy, jest gwarancja, że wypiek ten w każdej konsystencji jest jadalny od surowego do całkiem suchego. Dobrze się przechowuje w lodówce, jest nawet smaczniejsze.

Zabawa wymaga trochę praktyki z dobraniem mocy/temperatury i czasu pieczenia, zależnie od posiadanego piekarnika/mikrofali. Proszę nie spalić! Zawsze można dopiec powtórnie. Mikrofala gotuje i suszy ciasto od środka przez co ma ono po przecięciu strukturę podobną do chleba. Idealnie nadaje się by mieć w lodówce, gdy przed snem dopadnie mały głodzik.


B-13,9  T-27,1  W-00,6  -  85g żółtko
B-00,0  T-00,0  W-12,0  -  12g cukier
B-03,6  T-04,3  W-10,1  -  20g kakao
B-07,5  T-30,2  W-09,0  -  50g orzechy
B-00,4  T-41,3  W-00,4  -  50g masło

Razem:
B-25,3  T-102,9  W-32,0

B:T:W   1 : 4,1 : 1,3

Powodzenia i smacznego,
8)


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2008-09-26, 00:33:24
adam jeszcze woda jest optymalna.  :lol:

Ja nic nie poradzę
,że z BTW sobie nie radzę.
Jestem na Lekarki diecie
A Edyta i inni- piszcie co chcecie.

Adam pozdrawiam Cię serdecznie.

Wszystkiego można spróbwać bo wszystko może zaszkodzić lub nie.  :D :wink:


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: adam319 2008-09-26, 00:50:40
Lekarko, czy przybijesz pieczątkę pod tym wypiekiem Sylwii?

Jak się takie ciasto kasztanowe dawkuje?
50g raz w tygodniu?

Sylwio - ja też Cię jak najserdeczniej pozdrawiam,
czytam Twoje posty z uwagą,
zawsze to lepiej próbować się uczyć
na doświadczeniach bliźniego niż na swoich.
8)


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: _flo 2008-09-26, 01:31:03
Cytuj z: sylwiazłodzi 2008-09-25, 23:21:35
Castagnaccio czyli kasztanowe ciastko



ooooo hahahaha
:lol:
sylwia, to byl strzal samobojczy
wiesz, ja usiluje czytac to forum i mam podobnie jak wiekszosc szczerze dosyc postow autorow (i autorek) ktorzy cierpia na jakas nerwice natrectw chyba, ale jenyyyyyy


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2008-09-26, 06:30:00
Mogę? @ Zdrowa jest tylko jedna osoba, co się dziwić. Ludzie się różnie nazywają. Choroby się różnie nazywają. Nie ma lepszych i gorszych, są mniej i bardziej dolegliwe, mniej i bardziej wymagające. Można wymieniać doświadczenia i dzięki temu się uczyć. I przede wszystkim nie szkodzić...


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: wojteks 2008-09-26, 07:46:34
Cytuj z: _flo 2008-09-26, 01:31:03
Cytuj z: sylwiazłodzi 2008-09-25, 23:21:35
sylwia, to byl strzal samobojczy
wiesz, ja usiluje czytac to forum i mam podobnie jak wiekszosc szczerze dosyc postow autorow (i autorek) ktorzy cierpia na jakas nerwice natrectw chyba, ale jenyyyyyy


_flo!
sugerujesz tym "strzałem samobójczym", że Sylwia cierpi na nerwicę natręctw?!. :shock:
Uważaj, bo niektórzy nie rozróżniają krainy wirtualii, od codziennego realnego życia, żartu, od powagi..., ale żeby zaraz "nerwica natręctw" :shock:


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: wojteks 2008-09-26, 07:52:36
Przecież "sylwiazłodzi" jest OK. No zdenerwowałem się  :evil:


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Teresa Stachurska 2008-09-26, 08:04:16
Np naigrywanie się z kogoś jest żartem ? Obelżywość jest żartem ? Chuligaństwo jest żartem ? Proszę żartować na własny temat i dać nam możliwość przekonania się o sklali Pana poczucia humoru.

Kraina wirtuali, jak Pan nazywa forum, lepiej by była poważna, by dyskusje były nawet przeciążone powagą, niż obciążone nieprzewidywalnością, nieobliczalnością, zamazywaniem rzeczywistości, pustym śmiechem po pustym żarcie. Tu trafia sporo osób w kłopocie, bywa że z poważnymi problemami. Dyrdymały mogą się przydać w czas zabawy, np w kabarecie, a to forum do kabaretu chyba nie aspiruje. Jeśli się nie myliłam...


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: _flo 2008-09-26, 08:21:49
Cytuj z: wojteks 2008-09-26, 07:52:36
Przecież "sylwiazłodzi" jest OK. No zdenerwowałem się  :evil:


No jak juz mam sie opowiadac po stronie ktoregos obozu, to pewnie ze sylwia jest ok... B. pozytywna postac ;) Zle mnie zrozumiales.
Podczytuje sobie tutaj, probuje sie przekopac przez chaszcze spamu do jakiejs informacji, i nie da sie przeoczyc tego co sie ostatnio dzieje... W swietle tego wszystkiego ten przepis Sylwii byl obiektywnie patrzac przekomiczny, strzelila sobie i pani ewie samoboja.

Trudno, zdarza sie nawet najlepszym.

Niezla telenowela, tak czy inaczej.
Pozdrawiam


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: _flo 2008-09-26, 08:25:29
ps
Pania Ewe rowniez bardzo cenie i ona o tym wie. B duzo wnosi za co jestem wdzieczna.

Milego dnia!


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: waga 2008-09-26, 08:39:36
Pani Sylwio, dla mnie przeliczanie BTW tez jest uciazliwe, ale jak widac konieczne na co dzien wiec korzystam od pewnego czasu z liczydla Morgano, niezmiernie ulatwilo mi to zycie:))) Szczerze Pani je polecam, chociaz jak dodaje wlasne potrawy i ich BTW raz dodawalo jak chcialo a nie jak powinno dodac.....ale te produkty  z listy dodaje ok.
Moze Pani sprobuje i poczwiczy , a zycie bedzie bardziej rozowe:):):) ........

Tu moze Pani poczytac, obejrzec i z tej stronki zainstalowac na pulpicie zarowno instrukcje obslugi i kalkulator    http://www.gazetaoptymalna.pl/kalkulator.html
Zycze powodzenia i ciut samozaparcia, bo mnie ono bylo potrzebne, nie jestem mocna w te komputerowe klocki...:), waga.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: monikaf 2008-09-26, 09:35:16
Dzien dobry :)
A ja mam pytanie, czy mozna uzywac maki z tapioki?


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-09-26, 09:43:09
Cytuj z: sylwiazłodzi 2008-09-26, 00:33:24
Jestem na Lekarki diecie





Wypraszam sobie,żeby ktos pisał ,ze Sylwia strzeliła sobie samobója!!!O czym mowa w ogóle??? Jakiego samobója???
Przecież wyraźnie napisała,że jest na diecie "lekarki" .Czy coś jeszcze trzeba komentować?
Przecież pisałam nie dalej jak wczoraj,ze dieta "lekarki",to nie DO dr.Jana Kwasniewskiego,a to co tu jest wypisywane,to jest zwykły trolling-nie na temat DO,no ale trollowac można ,więc niech "lekarka" i Ci którzy stosują się do Jej zaleceń  sobie trollują  :D   

PS.Tak mi przyszło na myśl,bo była mowa o jakimś wydumanym altruizmie.Dowiedzialam się,że lekarz,jak wynajmuje mieszkanie ,aby przyjmować prywatnie swoich pacjentów,to musi płacic czynsz.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-09-26, 11:05:22
Czy mozna uzywać mąki z tapioki? Czy może ktos "kolezance" odpowiedzieć???  8)

Ja bym odpowiedziała ,że tak,bo nikt nad nikim z batem nie stoi.Jak ciasteczka mozna wcinać ,to czemu nie mąkę z tapioki,no nie?  8)
Adam 319 -żeby nie było...  8)  .Ty tu jesteś najbardziej obcykany w tematach,"rzuć" swoja opinię  8)


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-09-26, 11:10:47
Taki znalazłam przepis dla smakoszy ciasteczek :

capuccino z biszkopcikami,co prawda są tam mleczne,ale te mleczne można zastapić białą emulsją do malowania ścian np. Magnat,Dulux itp.

http://www.smaczny.pl/przepis,cappuccino_z_biszkopcikam


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: wojteks 2008-09-26, 11:12:07
Ja bym tam nie ryzykował z jakąś "mąką z tapliki", ale z mączką mięsnokostną jak najbardziej  :D Ciastaczka zamiast deserowe wyjdą koktajlowe i już.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-09-26, 11:15:26
Cytuj z: wojteks 2008-09-26, 11:12:07
... ale z mączką mięsnokostną jak najbardziej  :D


O widzisz! Widać żeś "znafca" tematu!!! Zamiast takich mąk glutenowych i innych mąk ,mogą uczuleni na te maki ,z powodzeniem uzywać mąki mięsnokostnej  8)


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: MONIKAW 2008-09-26, 11:19:51
Cytuj z: monikaf 2008-09-26, 09:35:16
Dzien dobry :)
A ja mam pytanie, czy mozna uzywac maki z tapioki?

Szczerze to nie znam jej własciwości.
Wytrzymałaś już rok bez zbóż i cukrów prostych. Pewnie że od czasu do czasu zjadłoby się coś innego.
Bez grama mąki wielu rzeczy jednak po prostu nie da się zrobić.
Mówi się trudno.



Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-09-26, 11:20:55
A ten, no...o co ja chciałam zapytać ? ...acha.Czy mozna uzywać do zagęszczania zup gładzi gipsowej?albo kleju do glazury?


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: wojteks 2008-09-26, 11:21:52
Edytko,
a co to jest "taplika" - tłumacz google się kłania  :D


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-09-26, 11:22:43
ja pierniczę!!!!!! o to samo miałam pytać!!!  :D Zara trzeba zerknać w google  8)


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-09-26, 11:29:17
"Tapioka (Tapioca) Powstaje ze skrobi manioku. Zawiera bardzo dużo lekko strawnych węglowodanów i niewiele białka. Jest pozbawiona smaku i nie powoduje alergii. Stanowi ważny składnik diety bezglutenowej i niskobiałkowej. Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów, musu owocowego czy lukrów. Granulat tapioki, czyli perełki, stosowany jest do wyrobu legumin i budyniów, oraz tzw. bubble tea (deseru herbacianego). Sposób użycia: Granulat należy namoczyć w wodzie, a następnie gotować do uzyskania miękkości. Mąkę rozprowadza się w niewielkiej ilości wody. Dodać do potrawy."

http://www.wegetarianin.pl/sklep/product_info.php/products_id/570?osCsid=5fe8b9bdc50456d73cc223fe612e1747 

No cudna ta maka .A nie lepsza "mąka" do tapet ?


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: monikaf 2008-09-26, 11:31:55
mimo wszystko prosilabym o opinie  osoby, ktora sie choc troche zna  :?


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-09-26, 11:32:37
Nie ma nic z tego,ja wysiadam,jak jeszcze dłużej pobedę,to zaczne jeść maki,tapioki jakieś,jakieś ciastka,zaczne pić oliwe,smazyć na oleju omlety itd.  :?


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: MONIKAW 2008-09-26, 11:37:26
Cytuj z: monikaf 2008-09-26, 11:31:55
mimo wszystko prosilabym o opinie  osoby, ktora sie choc troche zna  :?

Monis jesz ciastka, makę, pijesz oliwę??? :shock:
W Twoich jadłospisach tego nie ma przecież  :shock:
To chyba nie mozliwe nie zdrowiałabyś tak szybko???



Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-09-26, 11:40:20
Wiedziałam! Wiedziałam ,ze to już kiedyś było,a myslałam,że przezywam deja vu   8) :shock: :D

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=574.0 

Jak to się mówi -historia lubi się powtarzać.teraz znów jakaś tapioka  :shock:


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: monikaf 2008-09-26, 11:42:53
Cytuj z: MONIKAW 2008-09-26, 11:37:26
Cytuj z: monikaf 2008-09-26, 11:31:55
mimo wszystko prosilabym o opinie  osoby, ktora sie choc troche zna  :?

Monis jesz ciastka, makę, pijesz oliwę??? :shock:
W Twoich jadłospisach tego nie ma przecież  :shock:
To chyba nie mozliwe nie zdrowiałabyś tak szybko???


no nie jem :shock:

ciesze sie ze jestem taka popularna tutaj i sledzi sie moje losy 8) To prawdziwa nobilitacja ( w slowniku jest napisane  co znaczy to slowo) . Dziekuje .


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: MONIKAW 2008-09-26, 11:46:16
To całe szczęście bo juz myślałam że inni wiedzą więcej niz ja.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-09-26, 11:53:03
Cytuj z: monikaf 2008-09-26, 11:31:55
mimo wszystko prosilabym o opinie  osoby, ktora sie choc troche zna  :?


Dla Ciebie jak w sam raz ,możesz ją jeść,skoro tak bardzo ona Ciebie interesuje  :D Tylko nie zmaść znów tej swojej diety ,bo sama widzisz,że historia lubi się powtarzać  :(


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2008-09-26, 11:59:46
Wiecei co zaraz umjrę ze smiechu jak Was czytam.
Może Wy reagujecie alergią na słowo mąka?

Kasztany: BTW  Kasztany jadalne
B 3,4
T 1,9
W 49,6
http://www.megamuscle.pl/btw.html

Mąka proszek, sproszkowany kasztan jak zwał tak zwał.
Dużo W ale więcej jest w zwykłych mąkach które też się przemyca do przepisów optymalnych.

A przepisy ze słonecznikiem, dynią czy siemieniem to nie jest szukanie czegos z chleba czegoś z mąki. A warunki tematu wtku spełniłam bo kasztan jadalny nie jest zbożem co w wiekszości używa sie mówiąc słowo mąka .

Kasztan jadalny (Castanea sativa Mill.) - gatunek roślin z rodziny bukowatych

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasztan_jadalny
Całuski

Co wy ostatnio wszyscy macie ochotę na wymianę zdań i kłótnie. Jakiś koniec świata czy drugi księżyc się pojawi nad ziemią?  :wink: :D


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2008-09-26, 12:04:51
pytanie o maniok-tapioka
link http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15346&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=a753e8bd5b9301729463d76cf1c1e98b

dużo W mało alergii-wypowiedż zenona


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: monikaf 2008-09-26, 12:08:02
Bardzo prosze o odpowiedz osobe dysponujaca choc podstawowa wiedza, najlepiej  byloby jednak porozamwiac z kims bardzo madrym, dlatego Lekarko, licze na odpowiedz odnosnie maki z tapioki, zwlaszcza jesli chodzi o uzycie jej w zywieniu  dzieci. Jak moze oddzialywac na organizm , jesli nie jest dobrze tolerowana to czy oznacza to, iz jest calkowicie zakazana czy tylko powyzej jakiejs dawki?


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: monikaf 2008-09-26, 12:10:12
Sylwio dziekuje :)


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2008-09-26, 14:30:57
Cytuj z: _flo 2008-09-26, 01:31:03
Cytuj z: sylwiazłodzi 2008-09-25, 23:21:35
Castagnaccio czyli kasztanowe ciastko



ooooo hahahaha
:lol:
sylwia, to byl strzal samobojczy
wiesz, ja usiluje czytac to forum i mam podobnie jak wiekszosc szczerze dosyc postow autorow (i autorek) ktorzy cierpia na jakas nerwice natrectw chyba, ale jenyyyyyy

Flo nie zrozumiałam tego o co Ci chodziło z tymi natręctwami?

Jesli napisałam masło maślane bo nazwa ciastka właśnie to oznacza to nie znam włoskiego. A jeśli mój post Ci się nie spodobał no to trudno, inni też zamieszczali różne swoje przepisy. Ja sobie włosów z głowy nie będę wyrywać.


Do Wszyscy: Bo muszę przez Was latać po różnych wątkach i się tłumaczyć.
Niech będzie ,że jestem na SWOJEJ diecie A NIE NA DIECIE lEKARKI BO TO DLA NIEJ KRZYWDZĄCE OKRESLENIE,ŻE MIAŁABY MIEĆ TAKĄ PACJENTKĘ JAk JA KTÓRA MIESZA SOBIE MAKE KASZTANOWĄ ZE SMALCEM GĘSIM KTÓRY MI NAJLEPIEJ SMAKUJE.
:lol: :wink:
Lekarka wyraznie pisze w ksiązce i poświęca DO nawet dużo miejsca. A skoro tak to mnie trudno nzAwać abym była Optymalną bo nie umiem nawet wyliczyć swojej proprocji BTW i liczydło ani pomoce mi nie pomogły OD MORGANO. Może już taka moja uroda, że jak czegoś nie rozumiem to nie pojmę tego dotąd aż nie znajdzie sie tak dobry "tłumaczyciel" aby mi to wyjaśnić. Ale ja nie płaczę z tego powodu bo wiele rzeczy dzięki mojemu dziwnemu postrzeganiu i rozumieniu świata udało mi się zrobić -czasami może przez przypadek a czasami bo sama chciałam. No cóż wg mnie jako wczesniak  z porażeniem mózgowym i mama autystycznego dziecka mam prawo do swoich przegięć. Hurra niech żyją wszyscy żyjący inaczej-kiedyś płakałam z tego powodu i inni dawali mi powody do płaczu.Dziś z tego wyciągam tylko DOBRO.


MonikaF co do tapioki: poszukam w necie, bo znam mamę która synka uczulonego na bardzo dużo rzeczy karmiła tylko taka maka i chyba indykiem. Ale generalnie jeśli maniok należy do grupy zbóż to Lekarka jasno się wypowiedziała:że zboża nie sa dobre. Powód -toksyny, alergeny czy jak to zwał w alergologii,że zaczynanie jedzenie zbóz codziennie przez dłuższy czas to przyzwyczajenie się organizmu do ZŁEGO i np. dawki Węglowodanów też. Bo większość dzieci autystycznych ma poprawę przechodząc na bezglutenowe ale po pewnym czasie to też jest szkodliwość bo ilość W taka sama jak w innych zbożach.  A jak zrobisz wyskok z tapioką i będziesz miała efekt jak z mlecznymi to już będziesz wiedzieć. Chyba nikt nawet Lekarka nie może cii odpowiedzieć czy akurat Tobie to zaszkodzi- a jak chcesz spróbwać to np. łyżeczka i czy jest ok. Mąka z Tapioki jest tania w stosunku do mąki kasztanowej za 250 gram-3,50 zł w eko sklepie płaciłam.
Pozdrawiam.Sylwia



Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: _flo 2008-09-26, 16:52:14
Cytuj z: sylwiazłodzi 2008-09-26, 14:30:57
Flo nie zrozumiałam tego o co Ci chodziło z tymi natręctwami?

Jesli napisałam masło maślane bo nazwa ciastka właśnie to oznacza to nie znam włoskiego. A jeśli mój post Ci się nie spodobał no to trudno, inni też zamieszczali różne swoje przepisy. Ja sobie włosów z głowy nie będę wyrywać.



Aaaa wiesz co, pozwolisz ze nie bede tlumaczyc dokladnie o co mi chodzilo? (Na pewno nie o Ciebie, zlota kobieto) Zaluje bardzo wypowiedzi, bo tylko namieszala, a nie chce mi sie kontynuowac, bo nie mam czasu na potyczki internetowe i bezcelowe dysputy.
Z ta nerwica natrect mialam na mysli umysly zafiksowane dziko na jednej idei, idei dokopania drugiej stronie (pomijajac juz czy jest racja czy jej nie ma, kogo to zreszta obchodzi, kogo to zreszta zajmuje).

Mam wrazenie, ze znowu pisze nieskladnie, mniejsza z tym, zaloz po prostu moja dobra wole, ok?

Pozdrawiam
PS. Maslo maslane jest jak najbardziej wartosciowe biologicznie, w dzien rotacyjny czy nie, a Twoj post spodobal mi sie baaaardzo.



Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-09-26, 19:41:48
Cytuj z: sylwiazłodzi 2008-09-26, 12:04:51
dużo W mało alergii-wypowiedż zenona


"Simon mówi" -i wszystko jasne!


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Edyta 2008-09-26, 19:59:07
http://pl.youtube.com/watch?v=jCuQBkIzzmA


Tytu: Odp: Murzynek optymalny raz jeszcze
Wiadomo wysana przez: kangur 2008-09-26, 20:33:29
Cytuj z: adam319 2008-09-26, 00:21:30
 Jeśli tylko nie spalimy, jest gwarancja, że wypiek ten w każdej konsystencji jest jadalny od surowego do całkiem suchego. Dobrze się przechowuje w lodówce, jest nawet smaczniejsze.

Zabawa wymaga trochę praktyki z dobraniem mocy/temperatury i czasu pieczenia, zależnie od posiadanego piekarnika/mikrofali. Proszę nie spalić! Zawsze można dopiec powtórnie. Mikrofala gotuje i suszy ciasto od środka przez co ma ono po przecięciu strukturę podobną do chleba. Idealnie nadaje się by mieć w lodówce, gdy przed snem dopadnie mały głodzik.
Razem:
B-25,3  T-102,9  W-32,0

B:T:W   1 : 4,1 : 1,3

Powodzenia i smacznego,
8)


Mikrofala  rzeczy jadalne przetwarza w niejadalne trucizny. Rzeczywiscie moga byc dobre na sen. Moze kiedys wieczny.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: adam319 2008-09-26, 23:33:04
Cytuj z: Edyta 2008-09-26, 09:43:09
Przecież wyraźnie napisała,że jest na diecie "lekarki" .Czy coś jeszcze trzeba komentować?



A jakby tak zadać sobie trochę trudu. Jeśli już koniecznie nie chcemy przeczytać książki Lekarki, żeby wiedzieć o czym rozmawiamy to można wejść do jej profilu, odszukać jej stronę www i sobie poczytać.

Otóż, ma Ona certyfikat doradcy żywieniowego DO Dr Jana Kwaśniewskiego, więc każdemu kto przyjdzie do niej i stwierdzi, że jest na DO i chce być na DO i prosi o radę, jest ona w stanie udzielić fachowej pomocy.

A wyobraźmy sobie hipotetyczni, że jest człowiek, który nie chce stosować DO (Edyta ma pewnie w domu lustro). I co wtedy, odpowiedzieć, idź precz, a przyjdź jak zmienisz zdanie.

Otóż nie, Lekarka wprost pisze na swojej stronie, że jest w stanie delikatnie zmodyfikować nawet dietę wegetariańską na nadal wegetariańską, w taki sposób, że problemy wynikające powiedzmy w uproszczeniu z „alergii pokarmowych” ustąpią. I co w tym złego, w sumie większość ludzi chorych nie stosuje i nawet nie chce stosować ŻO, czy nie należy im pomagać, może to stanowić zawsze pierwszy krok w zrozumieniu potęgi prawidłowego odżywiania i zaowocować w końcu nawet rozpoczęciem stosowani Żywienia Optymalnego.

I po co to bicie piany, rotowanie wszystkiego od butaprenu do rolek. Lekarka zajmuje się oczywiście Dietą Optymalną JK, ale pacjenta, który stwierdzi, że (na razie) nie chce stosować diety dr Jana Kwaśniewskiego, nie wyrzuca za drzwi tylko negocjuje z nim pewien kompromis, który prowadzi do polepszenia stanu zdrowia.

Chyba od tego jest Lekarz by za zgodą pacjenta podejmował skuteczne wysiłki by mu pomóc.

8)


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2008-09-27, 07:41:27
No własnie Adam. Ja siedziałam 1,5 godziny u Lekarki nie po to aby gadać o pierdołach tylko aby ona dowiedziała sie co lubi jeść mój syn i wybrała z tego produkty złe i dobre i w ten sposób on od 2 lat nie dostał żadnego antybiotyku ani nie chorował w rozumienu zwykłej choroby. Pozdrawiam.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2009-05-26, 22:02:25
pamiętacie jeszcze ten wątek?
bo nowi użytkownicy pewnie moga już tutaj nie trafić .
No to kolejny przepis jaki znalazłam , oczywiście bez proporcji BTW bo Ja z obliczeń nie korzystam. Nie ma zbóż, mącznych a nawet mleka czy innych mlecznych.
Wykorzystuje wiedzę diety pięciu przemian jak twierdzi autor - chodzi oczywiście o kolejność przygotowywania  i itp. jakby niektórzy powiedzieli "wynalazki".
:)


KULKI ORZECHOWO-FIGOWE

namoczyć na noc dwa opakowania fig
wyprażyć w piekarniku (niska temperatira i częste mieszanie) 10 dkg pestek dyni, 10 dkg pestek słonecznika i 10 dkg dowolnych orzechów
zemleć w maszynce do mięsa namoczone figi i wystudzone nasiona
dodać 1-2 łyżki wiórków kokosowych,szczyptę soli i łyżke rumu(niekoniecznie).
wymieszać
do masy można dodać 2 łyżki popingu z amarantusa ( w naszym przypadku amarantus  odpada jesli ktoś jest bardzo restrykcyjny co do zbóż i ilości weglowodanów-mój dopisek)
formować małe kuleczki
każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych lub maku.

Życzę smacznego


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: dejzi9 2009-12-09, 18:12:02
to co? ciasteczka widmo?? :shock:


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2009-12-09, 18:18:04
ha,ha świetny żart, może ktoś upiecze ciasteczka widmo np w kształcie "ducha". Nie sa widmem, przeczytaj składniki tego  wątku a dowiesz się, z czego można zrobić ciastka. Ludzka wyobraźnia nie zna granic zarówno w szkodzeniu sobie jak i w leczeniu organizmu. Pozdrawiam.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2011-10-22, 17:11:49
To nie będą ciastka ale przed chwilą podesłałam taki przepis na forum rodziców dla dzieci autystycznych w specjalnym temacie, który założyłam "Dieta bez zbóż, mlecznych i cukru "

jeszcze go nie robiłam dlatego nie znam rezultatu modyfikacji oryginalnego przepisu

http://passionfruit.blox.pl/2009/03/Budyn-kokosowy.html

Budyń kokosowy

400 ml mleka kokosowego ( 1 duża puszka)

3 łyżeczki cukru ( można bez bo może być dość słodki lub dodać mączkę chleba świętojańskiego - która nie jest zbożem tylko rośnie sobie krzak , z którego się zbiera strączki i z nich robi mączkę - jest słodka i ciemna przypomina kakao, które zresztą rodzice nią zastępują w przepisach)

125 ml mleka ( = 1/2 szklanki, jeśli chcemy uzyskać wersje bez mleczną, dajemy w to miejsce wodę)

2 łyżeczki maki ziemniaczanej

wiórki kokosowe


Mleko kokosowe zagotować z cukrem.

W szklance ze zwykłym mlekiem ( lub wodą) rozmieszać dokładnie 2 łyżeczki (z lekkim czubkiem, jak się nabiorą) mąki. Następnie przelać je cienkim strumieniem do gotującego się mleka kokosowego, mieszając. Po zgęstnieniu gotować jeszcze ok. 1 minutę.

Przelać do pucharków, udekorować kakao - lub mączką chleba świętojańskiego i wiórkami kokosowymi. Podawać na ciepło lub na zimno.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: temida135 2011-10-23, 12:02:56
To nie jest przepis optymalny.... jest węglowodanowy.

Pisze to dla tych, którzy zaczynają  DO.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2011-10-23, 12:22:33

polecam przepisy na stronie dr.Kwaśniewskiego, choćby pączki lub gofry

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=805

są tłuszczowe i węglowodanowe licząc BTW białka jest najmniej

jeśli ktoś już tu trafił to wie również, że m.in dr.Kwasniewski mówi , że organizmy są różnorodne i jest pewien okres dostosowania się do nowej diety, można więc zjeść 1 posiłek taki jak podałam zamiast czegoś jeszcze bardziej węglowodanowego w tym przepisu, w którym jednak będą zboża. A chorzy szczególnie powinni pamiętać, ŻE  jest różnica między DO a Żywieniem optymalnym i jeśli są chorzy powinni UNIKAĆ PRZEPISÓW  w których są nawet śladowe ilości zbóż a były już tutaj dyskusje na ten temat wiele razy nawet z Panem Tomaszem Kwaśniewskim.

mleko kokosowe BTW

Mleko kokosowe (100g)
Wartości odżywcze:
Kalorie: 25 kcal
Energia: 104,6 kJ

Białko: 0,3 g
Węglowodany: 4,9 g
Tłuszcz: 0,3 g


Cholesterol: 0 mg
Błonnik: 0 g

�żódło: http://www.kulturystyka-online.pl/mleko-kokosowe.shtml#ixzz1bbDUGfUD









Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: temida135 2011-10-23, 12:59:17
Proszę obliczyć całą potrawę... nie tylko mleko kokosowe.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: sylwiazłodzi 2011-10-23, 13:11:45
Ja nie obliczam BTW , już kiedyś o tym pisałam, nie jestem na DO,  :)

A dodatkowo i tutaj znajdziesz komentarze, że pewne ilości w przepisie są nieistotne i nie trzeba ich dodawać pomijając już, że różne źródła  podają ten sam produkt  i zawartość BTW trochę inaczej !!!

Forum jest dla wielu osób, każdy sam wybiera ucząć się czasem od innych,  Ja od Ciebie, Ty od kogoś innego itd.

Ostatnie wg. J.Kwaśniewskiego

"Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm."


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: temida135 2011-10-23, 14:55:39
To widać, że nie jesteś na DO...
Rozsądniej jest polecać produkty tańsze i o lepszej wartości biologicznej, szczególnie dla osób chorych.





Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: renia 2011-10-23, 18:32:06
Cytuj z: sylwiazłodzi 2011-10-23, 12:22:33
...jeśli ktoś już tu trafił to wie również, że m.in dr.Kwasniewski mówi , że organizmy są różnorodne i jest pewien okres dostosowania się do nowej diety, można więc zjeść 1 posiłek taki jak podałam zamiast czegoś jeszcze bardziej węglowodanowego w tym przepisu, w którym jednak będą zboża...



Okres początkowy, w którym organizm przestawia się na nowy metabolizm, nie oznacza, że jest to okres, w którym się stopniowo wprowadza DO i można początkowo jeść więcej węglowodanów. Na DO przechodzi się od razu (albo wcale) a nie stopniowo. W okresie przystosowania zjada się więcej białka a nie węglowodanów.


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Radzio 2013-12-12, 19:59:00
Już wtedy wiadomo było do czego Renia startuje. ;) :D


Tytu: Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
Wiadomo wysana przez: Radzio 2015-03-20, 18:14:24
Cytuj z: Teresa Stachurska 2008-09-26, 08:04:16
Np naigrywanie się z kogoś jest żartem ? Obelżywość jest żartem ? Chuligaństwo jest żartem ? Proszę żartować na własny temat i dać nam możliwość przekonania się o sklali Pana poczucia humoru.

Kraina wirtuali, jak Pan nazywa forum, lepiej by była poważna, by dyskusje były nawet przeciążone powagą, niż obciążone nieprzewidywalnością, nieobliczalnością, zamazywaniem rzeczywistości, pustym śmiechem po pustym żarcie. Tu trafia sporo osób w kłopocie, bywa że z poważnymi problemami. Dyrdymały mogą się przydać w czas zabawy, np w kabarecie, a to forum do kabaretu chyba nie aspiruje. Jeśli się nie myliłam...


...  :D
Przypomnę sobie.
Tu jest Centrum Informacji, a nie kabaret, czy inne dyrdymały, Tereso. :D


forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.