forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-18, 04:35:07



Tytu³: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-18, 04:35:07
SÓD.
Sód jest najważniejszym kationem płynu pozakomórkowego, ale znajduje się również w tkance kostnej i w mniejszym stężeniu w płynie wewnątrzkomórkowym. Reguluje utrzymanie odpowiedniego ciśnienia osmotycznego i równowagi kwasowo-zasadowej. Sód odgrywa również rolę w za chowaniu prawidłowej pobudliwości mięśni i przepuszczalności błon komórkowych. Sód jest również aktywatorem wielu enzymów, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów.

Niedobór
Sód znajduje się niemal we wszystkich spożywanych pokarmach i przy normalnym odżywianiu nie występują jego braki. Niekiedy w wyjątkowych przypadkach zdarza się, że u człowieka wystąpi niedobór sodu, głównie razem z potem. Nadmierna utrata sodu występuje również przy biegunkach i wymiotach. Sytuacja taka wymaga możliwie szybkiego uzupełnienia braków sodu.

Nadmiar
Przy normalnym odżywianiu nadmiar sodu w organizmie wydalany jest z moczem oraz w mniejszym stopniu z kałem i z potem. Zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na pod ciśnienia tętniczego, dlatego należy używać preparaty zastępujące sól, jak również wybrać produkty o obniżonej zawartości sodu (ograniczyć żółte sery mięsa). Zbyt duże spożycie soli może mieć wpływ na choroby naczyniowe, cukrzycę, uszkodzenie nerek, dolegliwości wątroby, podwyższone stężenie cholesterolu, uczucie zmęczenia.

Źródła
Sód znajduje się niemal we wszystkich spożywanych pokarmach, przy czym duże jego ilości znajdują się zwłaszcza w żółtym serze, drobiu, rybach, pieczywie i oczywiście w soli kuchennej.
/ z mojego archiwum Morgano/



Sód jest najważniejszym kationem płynu pozakomórkowego, ale znajduje się również w tkance kostnej i w mniejszym stężeniu w płynie wewnątrzkomórkowym. Reguluje utrzymanie odpowiedniego ciśnienia osmotycznego i równowagi kwasowo-zasadowej. Sód odgrywa również rolę w za chowaniu prawidłowej pobudliwości mięśni i przepuszczalności błon komórkowych. Sód jest również aktywatorem wielu enzymów, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów.
Niedobór
Sód znajduje się niemal we wszystkich spożywanych pokarmach i przy normalnym odżywianiu nie występują jego braki. Niekiedy w wyjątkowych przypadkach zdarza się, że u człowieka wystąpi niedobór sodu, głównie razem z potem. Nadmierna utrata sodu występuje również przy biegunkach i wymiotach. Sytuacja taka wymaga możliwie szybkiego uzupełnienia braków sodu.
Nadmiar
Przy normalnym odżywianiu nadmiar sodu w organizmie wydalany jest z moczem oraz w mniejszym stopniu z kałem i z potem. Zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na pod ciśnienia tętniczego, dlatego należy używać preparaty zastępujące sól, jak również wybrać produkty o obniżonej zawartości sodu (ograniczyć żółte sery mięsa). Zbyt duże spożycie soli może mieć wpływ na choroby naczyniowe, cukrzycę, uszkodzenie nerek, dolegliwości wątroby, podwyższone stężenie cholesterolu, uczucie zmęczenia.
Źródła
Sód znajduje się niemal we wszystkich spożywanych pokarmach, przy czym duże jego ilości znaj dują się zwłaszcza w żółtym serze, drobiu, rybach, pieczywie i oczywiście w soli kuchennej.
/ z mojego archiwum Morgano/




Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: WacÅ‚aw 2018-07-18, 23:16:08
Zostałem niejako zmuszony do napisania tego komentarza - samo życio zmusiło mnie do poznania zjwiska, jednostki chorobowej, szeroko opisanej w internecie: HIPONATREMMI, na szczęście, tym razem, dotyczy to bliskiej mi osoby.
Felieton MORGANO wisi bezużytecznie na tym forum od 2006 roku.
Dlaczego dochodzi, u Googla jest niezliczona ilość artykułów, pod hasłem "Niski sód- co oznacza niski (obniżony) poziom sodu - przyczyny" O wszystkim tam się pisze - ale nie o przyczynie hiponatremii, i o tym jak z tego wyjść .Z tej całej paplaniny zafascynował mnie cytat:
"Należy pamiÄ™tać także o tzw hiponatremii  rzekomej - jest to faÅ‚szywie zaniżony wynik stężenia tÅ‚uszczy lub biaÅ‚ek w badanej próbce" - nic nie rozumiem, o co moze chodzić w tym zdaniu.

Przyszło mi na myśl, skojarzyło się, że hiponatremia może wystąpić, w przypadku, o którym dr Jan Kwaśniewski pisze; nawet przy diecie wysokowęglowodanowej trzeba używać, stosować, zjadać pewną niewielką ilość omasty tłuszczowej. Niestety, nie napisał , dlaczego tak trzeba robić.
Tak mi się wydaje, prawie jestem o tym przekonany, że tylko za pomocą biologii kwantowej można problem wyjaśnić. Ta biologia, którą posługuje się nasza obecnie nam panująca biologia akademicka , klasyczna -- sprawy nie da się wyjaśnić.


Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2018-07-19, 08:23:36
Nie trzeba do tego żadnych kwantów, wystarczy wziąć do ręki podręcznik "Paszoznawstwo" Z.Ruszczyc i tam wszystko dokładnie jest wyjaśnione od strony praktycznej łącznie ze składem lizawek i jak uchronić zwierzęta przed tężyczką pastwiskową. Dla wegetarian i ludzi na diecie mieszanej typu fit, najstosowniejsza wydaje się pod względem mikroelementów zbilansowana lizawka dla koni roboczych ze zmniejszoną dawką magnezu, gdy liście są podstawą diety. ;)
Natomiast w podręczniku Fizjologii Z. Ewy opisana jest króciutko, ale przystępnie zasada działania pompy sodowo-potasowej, tamże zasada działania nerki jakby co.  :D
I po problemach z sodem!
W jakiej zaś kolejności i szybkości się wchłaniają jony z przewodu pokarmowego to już tu pisałem, dlatego nie będę powtarzał.
Ale dla zainteresowanych - poczytać o "szereg Hofmeistra.  8)


Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kelin211 2018-07-19, 08:36:23
Oj chyba dobry dzien dzis ktos ma ze takie smaczki daje :D


Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2018-07-19, 08:37:29
A skąd, to tylko w ramach "walki" z zabobonami dietetycznymi typu "test buraczany". ;) :lol:


Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: kelin211 2018-07-19, 08:47:14
Uwielbiam to forum :D  ze znalazlem taka perelke w tym oceanie bezuzytecznych informacji oczywiscie tutaj tez sa takie :D


Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Zofia 2018-07-19, 09:19:58
Cytuj z: admin 2018-07-19, 08:37:29
A skąd, to tylko w ramach "walki" z zabobonami dietetycznymi typu "test buraczany". ;) :lol:
    :lol:


Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2018-07-19, 10:11:21
A to jeszcze dopiszę, że do stwierdzenia stanu faktycznego gospodarki mikroelementowej służy biochemia krwi. Na jej podstawie można dopiero podejmować racjonalne decyzje, jeśli występują jakieś anomalie mineralne.
Nadmiar biaÅ‚ka w diecie może powodować zaburzenia gospodarki mineralnej jakby co. Nadmiar biaÅ‚ka w diecie stwierdza siÄ™ na podstawie badania moczu oraz poziomu aminokwasów i azotu polipeptydowego we krwi.  8)
Przy prawidÅ‚owych parametrach krwi przyczyn niepokojÄ…cych objawów należy szukać dalej, ale wyÅ‚Ä…cznie osobniczo, bez uogólniania na kohortÄ™.  8)


Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2018-07-19, 10:24:50
WAŻNE!
Przy interpretacji biochemii krwi bezpieczniej jest korzystać z norm od piątej do ósmej dekady XXw.!
Szczególnie w normach cholesterolowych i cukrowych, a także niektórych witaminowo-mineralnych, ponieważ ustalano je doświadczalnie, a nie pod dyktando pharmy. ;)


Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2018-07-19, 10:51:50
Mona też się zapoznać z - https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/graj-w-zielone-latem-zielone-warzywa-dodają-siły-i-witalności/ar-AAAfjhD?ocid=spartanntp - bo to ponoć samo zdrowie, zgodnie z zaleceniami naukowymi diety 5*wio.  :D
Na szczęście jeszcze do tego nie zmuszają, ale kto wie jak będzie w przyszłości.  :?


Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: renia 2018-07-19, 10:54:31
:x :lol:


Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: vvv 2018-07-19, 12:19:28
Cytuj z: admin 2018-07-19, 10:24:50
ponieważ ustalano je doświadczalnie, a nie pod dyktando pharmy. ;)
To jak z tymi stulatkami co od 30 lat majÄ… za niski cukier.
:shock: :wink:


Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: vvv 2018-07-19, 12:41:42
Cytuj z: admin 2018-07-19, 08:37:29
w ramach "walki" z zabobonami
Mój ulubiony "zabobon" ...

(w czasie zagrożenia powodziowego)
"Przestanie padać jak rzeka wyleje"

point is ... zabobony warto ogarniać nie obśmiewać.
:mrgreen: :wink:


Tytu³: Odp: SÓD.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: administ 2018-07-19, 12:44:26
Pełna powaga, bo w każdym zabobonie coś jest, co z pożytkiem można sobie wykorzystać! ;)


forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.