forum.dr-kwasniewski.pl

DziaĹ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczęty przez: MORGANO 2006-12-23, 03:41:30



Tytuł: LENIWE PIEROGI.
Wiadomo¶ć wysłana przez: MORGANO 2006-12-23, 03:41:30
LENIWE PIEROGI.

Składniki.
500 g białego sera
150 g mąki pszennej /niecała szklanka/
100 g ugotowane ziemniaki
100 g jajka /2szt./
100 g masła
sól, cynamon lub tarta bułka.

SposĂłb przygotowania.
Ziemniaki obrać (jeśli były gotowane w mundurkach) i zemleć wraz z serem. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką dodać jajko i zagnieść ciasto (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie - zależy to od sera - dodać więcej mąki). Z ciasta formować wałeczek, lekko spłaszczyć płaską stroną noża i ciąć na skośne kluseczki, podobnie jak kopytka. Zagotować w dużym, płaskim rondlu bardzo lekko osoloną wodę. Wkładać kluski partiami i gotować do chwili ich wypłynięcia. Wybierać. Podawać ze stopionym masłem, lub zrumienioną tartą bułką z masłem. Bardzo smaczne są leniwe pierogi odsmażane na maśle.

Ogółem 950g B-T-W  117,1 – 146,1 – 145,3 / 2360 kalorii /
100 gram produktu B-T-W  12,3 – 15,4 – 15,3 / 250 kalorii /
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 30,8 – 38,4 – 38,2  / 620 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 1,2 : 1,2
B+T/250g – 69,3g





Tytuł: Odp: LENIWE PIEROGI.
Wiadomo¶ć wysłana przez: Gavroche 2016-02-16, 14:42:34
:lol:
http://kopalniawiedzy.pl/pierogi-Chiny,24019


Tytuł: Odp: LENIWE PIEROGI.
Wiadomo¶ć wysłana przez: renia 2016-02-16, 15:51:44
Pierogi ich zabiły... :?


Tytuł: Odp: LENIWE PIEROGI.
Wiadomo¶ć wysłana przez: Anulka177 2016-02-18, 22:08:02
"Dwa mĹ‚odsze pierogi..."  :lol: :lol: :lol:


Tytuł: Odp: LENIWE PIEROGI.
Wiadomo¶ć wysłana przez: Diogenes z Synopy 2016-11-18, 09:32:20
http://www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/161119073-Nie-zyje-krol-pierogow.html

:(   Theodore F. Twardzik


forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.