forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-23, 03:43:54



Tytu³: WITAMINA B5.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-23, 03:43:54
WITAMINA B5.
Inne nazwy:
Kwas pantotenowy Bios II, czynnik przesÄ…czalny II.
Kwas pantotenowy należy do najmniej trwałych witamin z grupy B. Jest jednym z elementów składowych koenzymu A, którego synteza jest uzależniona od podaży kwasu pantotenowego. W diecie. Kwas pantotenowy, jako składnik koenzymu A, wpływa na przemiany tłuszczowo-białkowe, obniżając znacznie poziom cholesterolu, a także wspomagając proces pigmentacji włosów zapobiega ich siwieniu. Bierze udział w syntezie hormonów sterydowych i innych związków chemicznych. Uczestniczy w syntezie hemu do hemoglobiny i cytochromów, w wytwarzaniu przeciwciał, a także bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych.

Niedobór
Objawami niedoboru witaminy B5 są: zespół piekących stóp, zmęczenie, osłabienie, bóle głowy i brzucha, nudności i wymioty, zmniejszenie odporności immunologicznej, zmiany w skórze, zaburzenia pigmentacji włosów.

Nadmiar
Objawy nadmiaru witaminy B5 obserwuje się rzadko. U niektórych osób stwierdzono objawy uczulenia.

Źródła
Największe ilości kwasu pantotenowego zawierają: drożdże, wątroba wieprzowa, wątroba cielęca, jaja, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb, mięso wieprzowe, mięso wolowe, chleb biały, mleko, ziemniaki, szpinak, marchew, kapusta.
/ z mojego archiwum Morgano/




forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.