forum.dr-kwasniewski.pl

DziaÅ‚y Forum => Kuchnia Optymalna. => W±tek zaczêty przez: MORGANO 2006-12-30, 00:19:49



Tytu³: KOTLETY JAGNIĘCE.
Wiadomo¶æ wys³ana przez: MORGANO 2006-12-30, 00:19:49
KOTLETY JAGNIĘCE.

Składniki.
400 g brokułów
400 g kotletów jagnięcych z kością
200 g cebule /4szt./
250 g czerwonego wina
2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka zielonego pieprzu, sól,
2 łyżki zagęstnika do sosów

Sposób przygotowania.
Brokuły oczyścić, opłukać i podzielić na różyczki. Gotować ok. 5 minut w posolonej wodzie, odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę i czosnek obrać, cebule pokroić w ćwiartki lub ósemki, czosnek w plasterki. Kotlety opłukać i osuszyć, naciąć w miejscu, gdzie tłuszcz łączy się z mięsem, usmażyć na oliwie. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem i pieprz, krótko smażyć. Wlać wino, podgrzewać ok. 5 minut. Kotlety wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu dodać zagęstnik i zagotować, stale mieszając. Sos doprawić solą. Kotlety podawać z sosem i brokułami oraz ze świeżą bagietką lub z fasolką szparagową i piure ziemniaczanym.

Ogółem 1250g B-T-W 87,8 – 73,4 – 36,2  / 1160 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 7,0 – 5,9 – 2,9 / 90 kalorii /
300 gram porcja 1 osobowa B-T-W  21,1 – 17,6 – 8,7  / 280 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 0,8 : 0,4
B+T/300g – 38,7g




forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia³aj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze¿one.