forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 04:06:36

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY O ŻYWIENIU (54)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY O ŻYWIENIU (54)  (Przeczytany 7380 razy)
MORGANO
Go


Email
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI ARTYKUŁY O ŻYWIENIU (54)
« : 2007-03-12, 00:11:25 »

DOKTOR  JAN  KWAŚNIEWSKI (54)
ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM

Zebrał i przepisał. Morgano

Jajka ponad wszystko!

Dla człowieka odżywiającego się w sposób optymalny najbardziej wartościowym produktem spożywczym są jajka kurze. Dla ludzi odżywiających się w sposób szczególnie niekorzystny te same jajka mogą być najbardziej szkodliwe. Z jednej strony skład chemiczny jajek i wysoka wartość biologiczna zawartych w nich białek każe nam widzieć w nich najwyższej jakości produkt spożywczy dla człowieka, a z drugiej - te same jajka, przez większość współczesnych dietetyków uważane są za produkt najszybciej powodujący miażdżycę i inne choroby. Aby nie popełniać błędów i nie szkodzić swemu organizmowi, i to przez spożycie najbardziej wartościowego produktu, trzeba wiedzieć, dlaczego jajka raz mogą być najlepsze, a innym razem najbardziej szkodliwe.

Jajka są zdecydowanie najlepszym produktem dla człowieka odżywiającego się w sposób optymalny, natomiast dla ludzi niestosujących tej diety ich przydatność zależy od sposobu reagowania tych ludzi na stres reagują żarłocznością, są przeważnie szkodliwe dla tych, u których stres nie ma wpływu na ilość i jakość spożywanych pokarmów, a dla tych, którzy pod wpływem stresu powstrzymują się do spożywania pokarmów i nieświadomie, zmieniają skład diety, są na ogół dobrym pożywieniem, ale mogą być zjadane tylko w niewielkich ilościach. Jajka a głównie żółtka, zawierają dużo tak zwanych "czynników " przeciw miażdżycowych - nienasyconych kwasów tłuszczowych, siarki, choliny, jodu, witamin, składników mineralnych. Wszystkie te "czynniki" przeciw miażdżycowe stają się najbardziej miażdżyco rodne, jeśli jajka będzie spożywał człowiek o najbardziej niekorzystnych proporcjach między głównymi składnikami odżywczymi w jego diecie. Miażdżyca powstaje wyłącznie z węglowodanów przetworzonych w szlaku pentozowym. Dla człowieka, w którego diecie węglowodany dają 40-50% energii w przeliczeniu na wartość kaloryczną, wyższe spożycie jajek spowoduje, że więcej węglowodanów w jego organizmie zostanie przetworzonych w szlaku pentozowym na cholesterol i tłuszcze. U mężczyzn reagujących na stres żarłocznością miażdżyca rozwija się o 10 lat wcześniej, niż u innych mężczyzn, a rozwój miażdżycy dotyczy i nich głównie tętnic wieńcowych i mózgowych. U tych mężczyzn rozwój miażdżycy jest szczególnie szybki. Jajka są dla nich bardzo szkodliwym produktem. Gdy odchodząc okresowo od zasad żywienia optymalnego, zwiększamy ilość węglowodanów w diecie, tzn. zaczynamy pojadać chleb lub słodzić herbatę, szkodliwość zjadanych równocześnie jajek, szczególnie po przekroczeniu 150g węglowodanów na dobę, również się zwiększa i staje się najwyższa wtedy, gdy ilość węglowodanów w diecie oscyluje około 45% w przeliczeniu na wartość kaloryczną. Przy dalszym wzroście zawartości węglowodanów w diecie szkodliwość jajek stopniowo maleje, a gdy węglowodanów zaczyna się spożywać tyle, że organizm wytwarza z nich więcej niż 65% energii (dieta japońska), jajka zjadane w niewielkich ilościach przestają szkodzić, a stają się pożyteczne. Dla człowieka odżywiającego się w sposób optymalny jajka powinny być najważniejszym spożywczym produktem. Można zjadać je w różnych postaciach i w dowolnych ilościach. W pewnym stopniu mogą przekonać o tym konkretne przepisy kulinarne. Człowiek dorosły odżywiający się od lat w sposób optymalny przeciętnie zjada 4-5 jajek dziennie. Są one podstawowym składnikiem większości zjadanych przez niego potraw. Przetwarzanie jajek ( gotowanie, smażenie itp..) na ogół zwiększa ich wartość biologiczną. Nie powinno się zjadać jajek na surowo, gdyż surowe białka z tzw. białka jajka wiążą się w trwałe kompleksy z niektórymi witaminami, których organizm nie może wówczas przyswoić.

Placki z jajek i sera
 50 dag białego, tłustego sera,1 kg jajek (około 17 sztuk), 10 dag maki (5płaskich łyżek), ok. 25 dag smalcu wieprzowego. Ser rozetrzeć lub przekręcić przez maszynkę, wymieszać dokładnie z jajkami i mąką. Na patelni rozgrzać dużą ilość smalcu i kłaść masę łyżką na gorący tłuszcz, kształtując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron. Z powyższej ilości otrzymujemy około 30 placuszków o łącznej wadze około 1,5 kg. 1 placuszek waży, więc ok. 5 dag Można przechowywać je w lodówce do 7 dni i używać zamiast pieczywa.
Placuszki te pokrojone w paski zastępują makaron. Pokrojone w paski i odsmażane na maśle czy smalcu, zastępują frytki, ziemniaki i kluski.
Placuszki te używane zamiast pieczywa wymagają dodatku tłuszczu. Do śniadania i kolacji smarujemy je masłem, margaryną lub smalcem. Są bardzo dobrym dodatkiem do bigosu, flaczków i każdej zupy. Zjadamy ich tyle, na ile mamy ochotę.

Jajka faszerowane wątróbką drobiową
8 jajek ugotowanych na twardo, 10 dag wątróbki z drobiu, 10 dag smalcu, 2 dag żółtego sera, łyżka ketchupu, pieprz, bułka tarta.
Wątróbkę pokroić, usmażyć na smalcu. Jajek nie obierać, lecz mocnym uderzeniem ciężkiego noża przekroić je wraz ze skorupką na pół w poprzek. Jajka wyjąć ostrożnie ze skorupek, uważając by skorupek nie uszkodzić. Jajka zemleć wraz z wątróbką, połączyć z utartym serem i ketchupem. Doprawić, wymieszać. Napełnić połówki skorupek masą, posypać bułką tartą. Ułożyć przecięciem na rozgrzanym smalcu i zrumienić. Podawać gorące.

Jajka sadzone po litewsku
8 jajek, 5dag smalcu, 5dag suszonych grzybów, 20dag wędzonej szynki, 20dag tłustej śmietany, łyżka koncentratu pomidorowego, pieprz, (sól).
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w małej ilości wody, wodę odparować do małej objętości. Grzyby zemleć wraz z szynką, połączyć z wywarem z grzybów, śmietaną i koncentratem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Żaroodporne jedno porcjowe miseczki wysmarować smalcem. Rozłożyć do nich równomiernie masę z szynki i grzybów, do każdej wbić jajko. Zapiec w gorącym piekarniku, aż białko się zetnie.
                                                                                       JAN KWAŚNIEWSKI



Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 19 zapytaniami.