MORGANO
Go
|
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (60) ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH W DZIENNIKU ZACHODNIM Zebrał i przepisał. Morgano
TŁUSZCZE JAKO SUROWCE SPOŻYWCZE
Tłuszcze powinny być jedynym, liczącym się źródłem energii dla człowieka. W świecie istot żywych są one najlepszym źródłem energii, najlepszym "paliwem".
Tłuszcze zwierzęce występują w postaci związanej z glicerolem jako jedno, dwu i trójglicerydy. Najlepsze są trójglicerydy. Tylko w tłuszczach zwierzęcych występują wszystkie potrzebne do nich spalania składniki (enzymy, witaminy, minerały) w optymalnych ilościach i proporcjach. Tłuszcze powstają w organizmie zwierzęcym za pomocą tych samych enzymów witamin i minerałów, za pomocą, których są spalane. Zjadając tłuszcze pochodzenia zwierzęcego otrzymujemy nie tylko skoncentrowaną energię, ale wszystkie potrzebne do otrzymania tej energii składniki towarzyszące tłuszczom, w potrzebnych ilościach i proporcjach. Spalanie tłuszczu w organizmie człowieka jest bardzo łatwe i mało kosztowne energetyczne. Jakie tłuszcze są najlepsze? Już mówiliśmy o tym, że przy ich ocenie nie wystarczy kierować się tylko ich wartością kaloryczną, choć jest to bardzo ważny wskaźnik, ale także ich wartością biologiczną. Wartość biologiczną tłuszczów określa obecność w nich enzymów, witamin, substancji mineralnych i wielu innych ważnych biologicznie składników. Wartość kaloryczna tłuszczów jest sprawą ważną. Lepsze są te tłuszcze, które po spaleniu dają więcej energii z tej samej jednostki wagowej. Organizm otrzymuje energię użyteczną głównie ze spalania wodoru. Węgiel jest mało liczącym się źródłem energii. Przy spalaniu tłuszczów w organizmie powstaje energia i ciepło. Energia zużywana jest na procesy chemiczne (życiowe) organizmu. Ciepło pozwala utrzymywać należną temperaturę ciała. Większe spalanie przez organizm wodoru to mniejsze zapotrzebowanie na tlen. Gdy spalamy więcej węgla, zapotrzebowanie na tlen wzrasta. U współczesnego człowieka zdolność organizmu do maksymalnego wysiłku ograniczona jest głównie niedostatkiem tlenu. Trening w warunkach górskich, wymuszający zwiększone wytwarzanie hemoglobiny zwiększa zdolność do wysiłku poprzez zwiększenie dowozu tlenu. Podobnie działa transfuzja własnej uprzednio pobranej krwi. Zdolność do wysiłku można zwiększyć bardziej i bez szkody dla organizmu nie poprzez sztuczne zwiększenie ilości dostarczanego tlenu, a przez zmniejszenie zapotrzebowania na tlen. Żywienie optymalne ma na celu oprócz dostarczenia organizmowi najlepszych materiałów budulcowych, doprowadzenie do najsprawniejszej gospodarki energetycznej. Praktyczny wniosek wynikający z powyższych rozważań jest następujący: staramy się spożywać głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i to tłuszcze twarde, nasycone wodorem. Następnym ważnym czynnikiem określającym wartość paliw, zarówno w technice, jak i w organizmie ludzkim, jest obecność w tych paliwach składników niespalanych, niedających energii. Łańcuchy kwasów tłuszczowych składają się z różnej ilości elementów węglowodorowych - CH2. Im więcej grup CH2, im łańcuch kwasu tłuszczowego jest dłuższy, tym procentowy udział składników niespalanych jest niższy tym więcej uzyskujemy energii. Tłuszcze roślinne mogą stanowić pewien procent ogólnej ilości spożywanych tłuszczów. Zawsze lepsza jest margaryna (tłuszcz twardy, a więc ma więcej wodoru) niż olej, z którego została wyprodukowana. Tłuszcze długo zalegają w przewodzie pokarmowym, co jest zjawiskiem bardzo korzystnym. Przewód pokarmowy jest po to by powoli dostarczał budulca i składników energetycznych. Przy dobieraniu tłuszczów do spożycia, zwłaszcza w początkowym okresie stosowania żywienia optymalnego, powinniśmy posługiwać się tabelami załączonymi na końcu książki. Przy układaniu jadłospisu i przygotowaniu potraw należy uwzględniać tłuszcze zawarte w produktach, z których potrawy przygotowujemy. JAN KWAŚNIEWSKI
Przykład całodziennej diety optymalnej Śniadanie: szynka gotowana, 2 placki masło, kakao - mleka pełnego 200ml, kakao 5g, 2 placki 100g, masła 30g, szynki 70g. Obiad: bulion z dwoma żółtkami, pieczeń wieprzowa z karkówki, marchewka zasmażana, frytki, sok owocowy z wodą - bulionu 200ml, 2 żółtka ok. 50g karkówki 110g, frytek 100g, marchewki 100g, masła 2g, 2 łyżki soku owocowego na szklankę wody. Kolacja: zupa mleczna - mleka pełnego 250g, 2 jajka 100g, masła 50g.
|