MORGANO
Go
|
ZUPA PIECZARKOWA Z GRZANKAMI.
Składniki. 1000 g wywaru bulionowego 400 g pieczarek 100 g cebuli 100 g masła 300 g śmietany słodka 30% 100 g chleba lub groszek ptysiowy 50 g startego żółtego sera sok z 1/2 cytryny, sól, gałka muszkatołowa, kilka gałązek natki pietruszki.
Sposób przygotowania. Cebulę posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki. Natkę opłukać. 3 łyżki masła rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, przesmażyć. Wlać bulion, gotować 10 min. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlać do zupy. Przyprawić solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Zamieszać i zagotować. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie masła. Dodać ser, wymieszać. Zupę posypać natką.
Ogółem 2050g B-T-W 47,1 – 206,3 – 78,7 / 2360 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 2,3 – 10,1 – 3,8 / 110 kalorii / 450 gram porcja 1 osobowa B-T-W 10,3 -45,3 – 17,3 / 520 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 4,4 : 1,7 B+T/450g – 55,6g
|