forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 05:21:40

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (93)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (93)  (Przeczytany 4467 razy)
MORGANO
Go


Email
DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (93)
« : 2007-04-20, 01:27:06 »

DOKTOR  JAN  KWAŚNIEWSKI (93)
ODPOWIADA  NA  LISTY CZYTELNIKÓW
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM

Zebrał i przepisał. Morgano

Szanowna Redakcjo!
Proszę o przesłanie mi adresu Pana Doktora Jana Kwaśniewskiego. Choruję na wiele poważnych chorób i chciałbym osobiście z nim się skontaktować. W ostatnim numerze z 6-8 września 1996 w "Poradach Pani Jadzi" przeczytałem, że jest dużo przyjemnych sposobów na podniesienie ciśnienia krwi. Czy Pani Jadzia mogłaby podać, jakie to sposoby, bo alkoholu i kawy używać nie mogę? Może Pan Doktor napisze o tych sposobach.
                                                                                                                A.T.


Człowiek ma niskie ciśnienie w 2 przypadkach. Wtedy, gdy nie może go podnieść i wtedy, gdy nie potrzebuje tego robić. W obozach koncentracyjnych i u mieszkańców Leningradu w czasie blokady, ciśnienie tętnicze było bardzo niskie. W głodzie ciśnienie jest bardzo niskie, mimo znacznie zwiększonego spożycia soli kuchennej. Najlepiej jest, gdy ciśnienie jest bardzo niskie z tego drugiego powodu. Im lepiej odżywia się człowiek, tym jego ciśnienie staje się niższe. Można żyć dobrze z bardzo niskim ciśnieniem 85-90mmHg (skurczowym). Można przy tym ciśnieniu czuć się bardzo źle. Chodzi o to, by mieć ciśnienie niskie, a przy tym czuć się bardzo dobrze. Max Burger znalazł najniższe ciśnienie u mężczyzn w wieku 85-90 lat. Tylko z niskim ciśnieniem człowiek może osiągnąć taki wiek. Im lepiej żywi się człowiek, tym jego układ krwionośny, w tym serce układ krwionośny, w tym serce, są mniej obciążone, ciśnienie, niższe, praca serca wolniejsza, zużycie tlenu - niższe.
Tak samo jest w technice. Łatwiej jest przewieść jeden wagon (cysternę) smalcu gęsiego, niż 15 wagonów ziemniaków. Kalorii jest tyle samo w wagonie smalcu gęsiego, co w 15 wagonach ziemniaków, ale kalorie ze smalcu są znacznie lepsze niż kalorie z ziemniaków. Lepsze kalorie, to mniej pracy, mniej tlenu, więcej energii użytecznej, lepsze funkcjonowanie mniejsze koszty transportu.
Ciśnienia nie należy sobie sztucznie podnosić. Trzeba tylko żywić się optymalnie, a wówczas ciśnienie będzie niskie, a człowiek będzie doskonale się czuł i doskonale funkcjonował.
                                             
                                                                                                           JAN KWAŚNIEWSKI

Szanowny Panie doktorze!
Proszę mi pomóc. Stwierdzono u mnie chorą wątrobę, trzustkę, serce, śledzionę, żołądek, jelito grube, żylaki, pęcherz moczowy, dwunastnicę woreczek żółciowy, oczy uszy, kręgosłup, układ nerwowy, nerwicę. Bolą mnie nogi i puchną cały czas mam anemię (żelazo 36 mg%).
Jem dużo owoców i jarzyn, a wynik nie ulega poprawie. Mam też osłabiony system immunologiczny, parę razy do roku mam przeziębienie, które z reguły trwa do 2,5 miesiąca. Cały czas mam wysokie ciśnienie. Niedawno mocno jeździłam na nartach, pływałam a teraz ledwo chodzę. Od wielu lat mam stale kłopoty z nadwagą. Czy tak być musi?
                                                                                                             K.S.

Szanowna Pani!
Wszystkie Pani choroby i dolegliwości są spowodowane wyłącznie określonym, bardzo niekorzystnym odżywianiem. Żywienie optymalne może usunąć większość chorób i dolegliwości, a może i wszystkie. Anemia nie jest przyczyną braku żelaza w diecie, a jest spowodowana tym, że uszkodzony przewód pokarmowy ma trudności z jego przyswajaniem, ponadto spożywa Pani żelazo głównie z produktów roślinnych, które zawierają żelazo trójwartościowe, którego organizm człowieka przyswoić nie może. Człowiek potrzebuje żelaza dwuwartościowego, a takie występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego - żółtka, wątróbki z drobiu i wieprzowe, krew (salceson czarny), mięso. Te produkty trzeba zjadać w większej ilości.
PS. Przez kilkadziesiąt lat faszerowano dzieci i kobiety szpinakiem, który miał pomagać na anemię, ale nie pomagał. Okazało się, że przy badaniu zawartości żelaza w jarzynach, omyłkowo zawartość żelaza w szpinaku zwiększono 10 razy
Przez wiele lat nikt tego nie sprawdził. Kilkanaście lat temu wykonano doświadczenie na łódzkich kobietach-włókniarkach, często chorujących na anemię. Podano im przez dłuższy okres ""żelazne bułki". Też im na anemię nie pomogły.
                                                                                                    JAN KWAŚNIEWSKI
                                   

Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.067 sekund z 19 zapytaniami.