MORGANO
Go
|
KRUPNIK WIOSENNY.
Składniki. 1500 g wywar rosołowy 100 g drobnej kaszy jęczmiennej 200 g włoszczyzny / może mrożona/ 150 g ziemniaki 50 g śmietany 30% 50 g masła, łyżka drobno posiekanej - rzeżuchy, pęczek naci pietruszki, sól.
Sposób przygotowania. Kaszę, zalać częścią zimnego wywaru dodać połową masła i mieszając od czasu do czasu ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w paski. W osobnym garnku poddusić z dodatkiem masła pokrajaną drobno włoszczyznę, zalać ją pozostałym bulionem, dodać ziemniaki, i ugotować. Gdy kasza zacznie mięknąć, połączyć zawartość obu naczyń, zagotować razem, przyprawić śmietaną, rzeżuchą i posiekaną natką pietruszki.
Ogółem 2050g B-T-W 30,2 – 85,3 – 111,7 / 1340 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 1,5 – 4,2 – 5,4 /60 kalorii / 450 gram porcja 1 osobowa B-T-W 6,6 – 18,7 – 24,5 /290 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 2,8 : 3,7 B+T/450g-25,3g
|