Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: prosze o pomoc (Przeczytany 5842 razy)
|
Danka
Go
|
Witam od kilku dni jestem na diecie optymalnej.Mam male problemy z przygotowaniem posilkow.Nie potrafie obliczac BTW. Prosze o pomoc. Moj mail Olga4ino@op.pl
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Witaj Danko!
Na początku notuj wszystko, co zjadasz i zapisuj ile w każdym daniu BTW (sprawdzaj w tabelach). Pod koniec dnia podlicz i już będziesz wiedziała. Najlepiej jest sporządzić sobie taka tabelkę najczęściej jadanych produktów, wydrukować/wypisać i powiesić np. na lodówce. Po jakimś czasie najważniejsze wartości będziesz miała "w głowie". To nie jest takie trudne!
Prosty przykład: omlet z 3 jaj + 15g dżemu + 35g masła. Po sprawdzeniu BTW w każdym produkcie wychodzi mniej więcej coś takiego: 3 jajka=16B+15T, dżem=6W, masło=30T, razem 16B:45T:6W, czyli 1B:3T:0,4W. I tak z każdym posiłkiem.
Jak masz jakieś konkretne pytania, to pisz śmiało na Forum.
Powodzenia! Marishka
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Witaj. Danko ,podstawą (mnie się wydaje) są książki JKwaśniewskiego .Ja na poczatku miałam "Dieta Optymalna" i z niej się nauczyłam obliczać BTW. Jest też "Książka Kucharska" -myślę ,że bardzo przydatna.
Pozdrawiam Edyta.
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Poproś morgano o tabelkę do wyliczeń. Mnie papierowo sprawiało to trudność , z tabelką jest łatwiej.Aby sobie ułatwiż w pozycję wpisałam np.kurczaka,jajka, pieczarki jako pozycje jedenego dania potem np jajko z majonezem drugie danie a tabelka sama obliczała jak wpisałam wszystkie pozycje co danego dnia chcę zjeść ile to w 1 dniu BTW. Łącznie zawsze robiłam tak aby było w proporcji J.K. wyliczonych dla moich kilogramów jakie chciałam mieć. u mnie to było wtedy 64 kg razy B=64 g B, itd.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Poproś morgano o tabelkę do wyliczeń.
co to za tabelka - arkusz z excela?
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Trafiłas/eś w sedno.Tylko taka tabelka podrasowana super się sprawdza. A ponieważ możesz dopisywać własne produkty-opisy są na większości opakowań- jest uniwersalna.Morgano jeszcze raz wielkie dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Witam od kilku dni jestem na diecie optymalnej.Mam male problemy z przygotowaniem posilkow.Nie potrafie obliczac BTW. Prosze o pomoc. Moj mail Olga4ino@op.plDanka-czy przebrnelas juz przez problemy z przygotowywaniem posilkow, mam nadzieje, ze obliczanie B.T.W. nie sprawia Ci juz problemu!
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|