forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 22:16:45

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669811 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  moje ''żywienie optymalne (?)''
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] Do dou Drukuj
Autor Wtek: moje ''żywienie optymalne (?)''  (Przeczytany 101403 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72259


Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #160 : 2011-11-08, 16:45:13 »

...na to wygląda... Rolling Eyes może Admin się zlituje... Cool
Zapisane

nowicjuszka
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #161 : 2011-11-08, 16:52:57 »

tez jestem ciekawa odpowiedzi :lol:w koncu  jestem tu swierzynka Laughing
Zapisane
Stat
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #162 : 2011-11-08, 18:11:24 »

Ja myślę, że pleśń pleśni nierówna. Jest chyba tak jak z prawie wszystkim ta "dobra" i ta "niedobra" Smile. A jaka jest w kiszonkach? Myślę, że ta "dobra".
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #163 : 2011-11-08, 18:53:38 »

Prawdę mówiąc nie słyszałam o pleśni nigdy nic dobrego. Pleśń to grzyby, drożdżaki ze wszech miar szkodliwe na jakimkolwiek pożywieniu.Kiszenie jest to sposób konserwacji który ma zapobiegać procesom gnilnym, więc pojawiająca się pleśń jest błędem w sztuce.Nie jestem technologiem żywienia i to tyle mojej wiedzy. Smile
Zapisane
friga
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #164 : 2011-11-08, 18:59:54 »

No wlasnie doczytalam gdzies ale na stronach anglojezycznych ze powstawanie plesni w procesie kiszenia to proces niepożądany ktory powoduje zabicie tych dobrych bakterii kw. mlekowego???Ale czy tak jest?
Jestem uczulona na plesn a dokladnie na penicyline i raz po zjedzeniu kiszonek i wypicu wina mam objawy alergii a raz nie, teraz dopiero doczytalam ze wlasnie przyczyna tego moze byc ta plesn o oczym nie mialam nawet pojecia!!!
Dlatego prosze o wypowiedzi bo jest tu wielu madrych ludzi a kazdy z Was napewno je stosuje bo sa polecane przez Dr, Kwasniewskiego.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #165 : 2011-11-08, 19:00:28 »

I jeszcze jedno . Proces fermentacji nie jest równoznaczny czy równoległy z wytworzeniem pleśni. Pierwszy raz słyszę Friga, ze podczas fermentacji wina wytwarza się pleśń? Rolling Eyes Dla mnie to znowu jakiś błąd w sztuce.
Zapisane
friga
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #166 : 2011-11-08, 19:03:19 »

Pisza wlasnie ze w tych sklepowych kiszonkach czesto na powierzchni jest plesn bo niby w plastikach trzymane itp.
Pytam Was o opinie nie madrze sie bo nie wiem, probuje od jakiegos czasu dojsc do takich dolegliwosci jakie mam wlasnie po kiszonkach i po winie.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72259


Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #167 : 2011-11-08, 20:31:35 »

Pisza wlasnie ze w tych sklepowych kiszonkach czesto na powierzchni jest plesn bo niby w plastikach trzymane itp.
Pytam Was o opinie nie madrze sie bo nie wiem, probuje od jakiegos czasu dojsc do takich dolegliwosci jakie mam wlasnie po kiszonkach i po winie.

W kiszonkach pleśń jest niepożądana, nie powinna być. Powstaje przy zbyt długim kontakcie z powietrzem. W zamkniętych słoikach nie powstaje. Chyba  Cool
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72259


Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #168 : 2011-11-08, 20:32:11 »

Prawdę mówiąc nie słyszałam o pleśni nigdy nic dobrego. Pleśń to grzyby, drożdżaki ze wszech miar szkodliwe na jakimkolwiek pożywieniu.

No a ta pleśń na serach? Rolling Eyes
Zapisane

Dasna
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #169 : 2011-11-08, 21:30:18 »

 Laughing Laughing No tak sery pleśniowe uwielbiam, ale tam jest inny proces wytwórczy . Wykorzystywana jest podpuszczka która jest enzymem i proces dojrzewania. Nie jest to ta sama pleśń, która pojawia się przy nieprawidłowym procesie fermentacji i konserwowania.
Faktycznie Admin byłby najbardziej kompetentny do udzielenia wyczerpującej odpowiedzi. Wink
Friga to dobrze , ze pytasz, szukasz. W ten sposób można się rozwijać i iść na przód.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72259


Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #170 : 2011-11-08, 21:32:51 »

Chyba jutro rano tutaj zajrzy. Oby tylko się nie wystraszył... Shocked Laughing Cool
Zapisane

friga
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #171 : 2011-11-08, 22:46:44 »

Pytalam mojej mamy i babci (nie corka i matka dodam) i kazda z osobna powiedziala ze podczas kiszenia w warunkach domowych ogorkow w takim wielkim sloju (nie do sloikow) zawsze na wodzie unosi sie plesn????
Zapisane
nowicjuszka
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #172 : 2011-11-09, 16:18:46 »

Pytalam mojej mamy i babci (nie corka i matka dodam) i kazda z osobna powiedziala ze podczas kiszenia w warunkach domowych ogorkow w takim wielkim sloju (nie do sloikow) zawsze na wodzie unosi sie plesn????

Jak kisze ogórki w garnku glinianym,zawsze mam cos co przypomina plesn,ja to bynajmniej tak nazywam jest to zawiesista mazia unosząca sie na wodzie.Moze miec tez wplyw na to fakt ze ogórki są sypane chemią.
Zapisane
Wanda Sławek
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #173 : 2011-11-11, 17:45:56 »

 Laughing Pleśń, pleśń...
Ponieważ nie odezwała się osoba z wiedzą fachową na temat pleśni, wrzuciłam hasło "pleśń " do internetowej wyszukiwarki. Postaram się przytoczyć najważniejsze informacje. Otóż "pleśń to potoczna nazwa saprotroficznych grzybów z różnych grup systematycznych( np. pleśniak, pędzlak, kropidlak, sierpik). Pleśnie wytwarzają jedną z najbardziej  toksycznych znanych nam substancji czyli   m y k o t o k s y n y ,  szczególnie szkodliwe dla małych dzieci". Zaleca się wyrzucać w całości produkt zaatakowany przez pleśń. Groźna jest mykotoksyna produkowana przez kropidlaka żółtego (Aspergillus Flavus ) o nazwie aflatoksyna. Gleba pełna jest zarodników pleśniowych, które są roznoszone przez wiatr nawet do stratosfery. Podaje się, że aflatoksyna może być obecna w chlebie, makaronach, płatkach zbożowych, orzechach, syropach, occie wytwarzanym z owoców, sokach, dżemach oraz winie. Nie występuje w świeżych owocach i warzywach, mięsie, jajach, rybach i wodzie.
     Dla Frigi istotna będzie informacja o grzybkach pędzlakach w pleśni (Grzyby Penicillium) wytwarzających penicylinę. Niestety, obok penicyliny pędzlaki wytwarzają kilka mykotoksyn w tym rakotwórczą ochratoksynę A. Alergiczna reakcja po zjedzeniu kapuśniaku lub wypiciu wina świadczyłaby o obecności penicyliny w tych produktach.
Cią dalszy nastąpi      s
Zapisane
Wanda Sławek
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #174 : 2011-11-11, 19:14:16 »

 Smile C.d. Pleśń, pleśń...
Prawdą jest, że pleśń pleśni nieróna. Pleśń wytworzona przez pleśniaka białego nie zawiera aflatoksyn. Objawia się białymi nalotami na produktach i prowadzi do ich rozkladu. W glebie tworzy próchnicę. Pleśniak jest saprofitem to znaczy, że odżywia się resztkami organicznymi. Autorzy tekstów o pleśni piszą, że w sytuacji przypadkowego spożycia produktu skażonego aflatoksyną ratują nas przeciwutleniacze: selen i witaminy C i E . Inni naukowcy do przeciwutleniaczy zaliczają też mangan, miedź, cynk  oraz witaminę A i betakaroten. Warto zapamietać, że w nasionach słonecznika, orzechach laskowych, migdałach i pestkach dinii jest około 10 razy tyle witaminy E co w maśle i jajkach.
Źródło  :  Wikipedia, wolna encyklopedia
Pozdrawiam       Wanda           s
Zapisane
friga
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #175 : 2011-11-11, 22:46:38 »

Dziekuje Wando!
Ja tyle czasu sie męczylam bo nie wiedzialam co to jest, co jakis czas pojawiala sie u mnie (jako u dziecka) silna rekacja ktora objawiala sie zawsze silnymi bolami brzucha, smolistymi biegunkami i strasznymi dusznosciami.Za kazdym razem jak przyjezdzalo pogotowie to podawali leki rozkurczajace i ostatecznie zdaignozowali astme (bo w wywiadzie rodzinnym wyszlo ze prababacia miala).Ale dziwna byla sprawa ze na codzien nic mnie nigdy nie bylo!Zaddnych dusznosci, a wyniki typu spirometria itp zawsze jak u sportowaca!No ale prabacia miala astme to ja tez!

I teraz mam troche czasu a ze problem wrocil jakis czas temu po 10 latach spokoju to zaczelam szukac co to moze byc!I ostanio jak mnie tak zlapalo jakis rok temu to juz nie wzywalam pogotowia jak w dziecisntwie tylko przeczekalam z maaloxem w buzi (moze i forma uspokojenia) ale przeszlo bez zadnych srodkow rozkurczowych????Ciekawe bardzo!!!A tu w dziecnstwie miewalam takie ataki ze sie dusilam do nieprzytomnosci!!!(pewnie bylo tez troche paniki do tego)ale objawy brzuszne i smoliste biegunki byly zawsze(a wiec napewno nie na tle nerwowoym!)

DO wyleczylam mnie na 10 lat na dobre no i przerwalam DO.I zaczelo sie wlasnie "zdrowie oddzywac".

A ze zauwazylam ze przed jadalam albo mleko albo sok jalbkowy albo pieczaraki albo bigos probowalam laczyc i doszlam do plesni na ktora od dziecka jestem uczulona!a moze candida???nie wiem szukam dalej!
ale informacja trafna napewno!
Zapisane
anakin
Go


Email
Odp: moje ''żywienie optymalne (?)''
« Odpowiedz #176 : 2014-01-15, 20:49:38 »

A i proszę żeby nie rozgłaszać po internecie, że "młody kwaśniewski poleca Wegetarianizm", bo nie jest to prawdą. "Młody kwaśniewski" może ułożyć jadłospisy prozdrowotne dla Wegetarian, ale nie poleca wegetacji!

Chętnie bym zobaczył parę (choćby ze 2) takich jadłospisów dla wegetarianina. Exclamation Adminie, nie daj się prosić!
Zapisane
Strony: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 21 zapytaniami.