MORGANO
Gość
|
TORCIK ZIEMNIACZANO- PIECZARKOWY.
SkĹadniki. 800g ziemniakĂłw 100g masĹa, 500g pieczarek 100g jajka na twardo /2/ 2 ĹyĹźki posiekanej natki pietruszki, 2 ĹyĹźki Ĺmietany, sĂłl, pieprz.
SposĂłb przygotowania. Ziemniaki gotowaÄ 15 min w osolonej wodzie. PrzestudziÄ. CebulÄ i pieczarki pokroiÄ, przesmaĹźyÄ pod przykryciem na 1/2 masĹa, odparowaÄ. Jajka obraÄ posiekaÄ. ĹmietanÄ jajka i 1/2 natki wymieszaÄ z pieczarkami, przyprawiÄ solÄ
i pieprzem. Ziemniaki pokroiÄ na plastry. FormÄ do zapiekania natĹuĹciÄ, uĹoĹźyÄ warstwÄ ziemniakĂłw, farsz z pieczarek i warstwÄ ziemniakĂłw. PosypaÄ wiĂłrkami masĹa. Piec ok. 15 minut w temp. 160-180 °C wyjÄ
Ä, posypaÄ resztÄ
natki.
OgĂłĹem 1500g B-T-W 37,1 – 94,2 – 133,9 / 1530 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 2,5 – 6,3 – 8,9 /100 kalorii / 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 6,2 – 15,7 – 22,3 /260 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 2,5 : 3,6 B+T/250g-21,9g
|