|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
A czym Radziu? Palcem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Nam to zupełnie nie przeszkadza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Jak palcem, to po co się zakwaszać?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Bo to Radziu trzeba być członkiem jakiego stowarzyszenia dla przykładu...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
i co teraz jeść? miał być łosoś z rucolą, skończy się na jajkach organicznych ! Dobrze, że zapomniałem o obiedzie. Będzie zdrowo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Dziwne, nie dość, że nie codziennie, to wcale nie jem tych siedmiu! Z wyjątkiem pomidora do śniadania, jakiegoś warzywa do obiadu i malinek do bitej śmietanki z wieczora. Może jednak jakoś przeżyję?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Akrylamid to dopiero jest "przyprawa". Nawet gluten chlebowy dzięki temu powszechnie smakuje...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Po raz kolejny ostrzegaja przed akrylamidem. To kolejna po ksenobiotykach, burakach i glutenie toksyna czyhajaca na nasze zycie i zdrowie http://mamdziecko.interia.pl/kuchnia-dla-malucha/news-ziemniak-na-zdrowie,nId,1880700Groźny akrylamid
Zdecydowanie nie warto ziemniaków zamieniać na frytki. Średniej wielkości ziemniak gotowany (klasycznie lub na parze) to około 99 kcal. Ten sam ziemniak w formie frytek to już 336 kcal. Kaloryczność wzrasta więc ponad trzykrotnie, ale nie to jest najgorsze. Proces smażenia ziemniaków w tłuszczu powoduje wytworzenia akrylamidu - organicznego związku chemicznego.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
tu gość pisze wręcz przeciwnie , tylko frytki są zdrowe, muszą być poddane wysokiej temp http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/19/blog/ziemniaki-czyli-dlaczego-ludzie-jedza-trucizne/Glikoalkaloidy pełnią w ziemniakach funkcję ochronną – są jak białe krwinki w ludzkim układzie odpodnościowym. Jeśli tylko bulwa zostanie mechanicznie uszkodzona – albo wystarczy, że zostanie wystawiona na działanie światła (niekoniecznie słonecznego) wówczas glikoalkaloidy gromadzą się wokół tej „rany” aby ochronić żywotność bulwy i umożliwić jej wykiełkowanie. Żeby nie było niedomówień: szkodliwe działanie alkaloidów zostało naukowo udowodnione, dlatego FAO/WHO ustaliły dopuszczalne najwyższe stężenie tych związków w ziemniakach i wynosi ono 1-10mg na 100g bulwy ziemniaka. http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2006,%201%2846%29%20Supl/26_Zgorska.pdf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ziemniak ziemniakowi nie równy. Zawartość trucizn zależy od odmiany, obchodzenia się z ziemniakami, sposobu przechowywania i obróbki. Ziemniaki gotowane w dużej ilości wody są całkiem niezłe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Po raz kolejny ostrzegaja przed akrylamidem. To kolejna po ksenobiotykach, burakach i glutenie toksyna czyhajaca na nasze zycie i zdrowie http://mamdziecko.interia.pl/kuchnia-dla-malucha/news-ziemniak-na-zdrowie,nId,1880700Groźny akrylamid
Zdecydowanie nie warto ziemniaków zamieniać na frytki. Średniej wielkości ziemniak gotowany (klasycznie lub na parze) to około 99 kcal. Ten sam ziemniak w formie frytek to już 336 kcal. Kaloryczność wzrasta więc ponad trzykrotnie, ale nie to jest najgorsze. Proces smażenia ziemniaków w tłuszczu powoduje wytworzenia akrylamidu - organicznego związku chemicznego. Ziemniaki gotowane w dużych ilościach są dobre... dla świń...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ostatnio bardzo smakuje mi mocno podsmażana kiełbasa w plasterkach. Tak naprawdę mocno, na granicy przypalenia. Umrę w boleściach?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26752
|
A kto to wie, ale "naukowo" im bardziej smaczne, tym bardziej szkodliwe!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ostatnio bardzo smakuje mi mocno podsmażana kiełbasa w plasterkach. Tak naprawdę mocno, na granicy przypalenia. Umrę w boleściach? Nasz Oliwier taką ostatnio je codziennie do śniadania. Plasterki smażone w głębokim tłuszczu (smalcu) i żółtka sadzone (na osobnej patelni) do tego. Bez węglowodanów. Zawziął się...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|