Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: DOKĄD IDZIEMY ? - Piotr Filip Wieczny (Przeczytany 50468 razy)
|
RafałS
|
Przemiany węglowodanowe i białkowe są wielce energochłonne, a "naukowe normy" dopasowywane do leków, które mogą je spełnić, a nie do fizjologii, czy biochemii. I to nic osobistego - to tylko interes... Robi się osobiście potem, gdy dotknie osobiście.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26718
|
Wpisałem frazę: "ketogenic diet and epilepsy and children and t4" i... https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28076316/ - tu jest to jedyne doniesienie na ten temat na pubmed, ale z tego co widać "dmuchają na zimne", bo jedynie 20 szt. ze 120 szt. miało problem z t4 i raczej nie ma co tych kłopotów wiązać z dietą, a raczej z czymś innym. Dlatego "dalsze badania są konieczne"...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ożeż - czym ja się zajmuję! Przecież mnie to nie interesuje!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Przy okazji: czytałem gdzieś, że niektóre dzieci leczone ketozą mają podawane T4, bo wg norm mają niedoczynność tarczycy... I teraz, czy to normalna reakcja na dietę i nie trzeba przy tym grzebać, czy jest kiepsko i słusznie dostają prochy, czy może można by było temu inaczej zaradzić? Na podstawie tego co znalazłem w pubmed - twierdzenie, że "KD powoduje niedobór t4 u małoletnich epileptyków i wymaga suplementacji hormonalnej" - jest nieprawdziwe aż w 83,30% przypadków w tym konkretnym badaniu!
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Spoko, zaraz mi przejdzie... Ale to przez to, że nic nie wiedziałem na ten temat, a teraz już wiem, ale wcale mnie to nie cieszy!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Wpisałem frazę: "ketogenic diet and epilepsy and children and t4" i... https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28076316/ - tu jest to jedyne doniesienie na ten temat na pubmed, ale z tego co widać "dmuchają na zimne", bo jedynie 20 szt. ze 120 szt. miało problem z t4 i raczej nie ma co tych kłopotów wiązać z dietą, a raczej z czymś innym. Dlatego "dalsze badania są konieczne"... Też to widziałem, pogrzebałem sobie trochę, ale wiesz, jak się chce psu przyłożyć, to zawsze się kij znajdzie. Teraz można mówić, że są badania na to, że dieta wysokotłuszczowa rozwala tarczycę.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Tylko pożyteczny idiota lub osoba zainteresowana w mnozeniu chorób na tej podstawie może tak twierdzić. Najlepsza z wszelkich diet jest jednak Dieta Optymalna Doktora Kwaśniewskiego - to nie ulega żadnej wątpliwości - co sam prof. Wolfganf Lutz stwierdził na piśmie. Doktor - daleko nic - i jakieś bełkoty bez uzasadnienia naukowego, że ponoć "cukier już nie krzepi", ale mam to tam, gdzie "pan może pana majstra"... DOKTOR - PONAD WSZYSTKO I WSZYSTKICH. A to był mój Tatulek i jestem z tego bardzo dumny!
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Tak jest
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
I słusznie. Znowu gdzie indziej czytałem, ale dawno i mogę przeinaczyć, że jakaś polska pani doktor od diet tłuszczowych w epilepsji, twierdziła, że nie o ciała ketonowe wcale chodzi, a o dostępność energii. Brzmi znajomo? Mówiła, że po adaptacji można pozwalać dzieciakom na więcej Ww, a to już blisko do DO...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Poziom covidowy i tyle, dalsze komplikowanie jest konieczne...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Szkoda, że nie podała Doktora jako źródło tych "swoich rewelacji" - ale to wśród "naukowych ciur" robiących "naukową karierę" na cudzym dorobku - norma. Te kreatury z IŻiŻ ani słowem już się o Doktorze nie zazipną, a chwalą żółteczka i masełko, choć nadal 5*wio uważają za wiodącą powszechną dietę - słusznie zresztą, bo szkoda dla motłochu białka i tłuszczu zwierzęcego powszechnie marnować, Zalecam studiowanie Tory - tam dokładnie Pan przekazał - komu jaka dieta jest przypisana.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
I pomyśleć, że jestem teraz z własnego, nieprzymuszonego wyboru - tylko kierowcą busa! Ten zawód dobrze wpływa na dalszy rozwój mojej mentalności...
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A ja się dobrze bawię przy tworzeniu karmy dla kotów, która o połowę zmniejsza obecność alergenów na kociej sierści.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
O! Fajnie.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Super, mam w rodzinie alergika na kocią sierść, to wiem jak to jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|