Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: gorące ciasteczko czekoladowe Kręglickiej (Przeczytany 4261 razy)
|
Flawia
Go
|
http://images32.fotosik.pl/99/04128adb151694bb.jpgtakie Agnieszka Kręglicka zrobiła dla Renaty Dancewicz. składniki były całkiem optymalne więc pokusiłam się o obliczenie bez dodawania cukru. przepis: małe foremki sufletowe natłuścić. Dno wyłożyć kółkiem natluszczonego pergaminu. boki - paskami wystającymi ponad wysokość foremki. Na parze rozpuścić 200 g masła z 250 g czekolady gorzkiej. 5 jaj ubić dokładnie. Wymieszać z przestudzoną czekoladą, 50 g mąki i 5 g proszku do pieczenia. Piec 8-13 minut w temperaturze 170 stopni. Najpierw wyjąć pergamin z boków, obrócic do gory dnem i wysunąć ciastko z foremki. Po rozkrojeniu ciasteczko powinno byc płynne w środku. Należy zrobić próbę czasu pieczenia we własnym piekarniku. Masę można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, piec tuż przed podaniem. B: 41,7, T: 287,95, W: 156,7 co daje B: 1 T: 6,9 W: 3,75 brakuje mi pomysłów na zmniejszenie W i zwiększenie B.. proszę zakąsić kiełbasą albo szprotkami...
|
|
|
|
|
|
|
Flawia
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Flawia, mnie BTW wyszło: 54,23 278,47 300,87 co daje prop. 1,0 5,1 5,5
Moja córka robi to ciasto na rózne sposoby. To ciasto mozna bardzo łatwo przerabiać. Spróbuj zrobic bez cukru (lub 1 łyzka), bez mąki (lub tylko 1 łyzka). Możesz dodać 5 zóltek.
Równie dobrze mozna to ciasto zrobić z samych białek. Wtedy masz wersje dla nieoptymalnych.
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
Krem waniliowy Ewy Wachowicz: Super deser na niedzielne popołudnie. Skład: 0,7 l słodkiej smietanki 30% 10 żółtek 5 dkg cukru cukier waniliowy duza laska wanilii Smietanke wlać do garnka, dodac laske rozcietej wzdłuż wanilii i zagotować. Do żółtek dodać cukry i ubić robotem na jednolitą mase.Przestudzoną smietanke połączyć z żółtkami.Podgrzewać na parze do zgestnienia-NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ!!!!!Rozlać do pucharków, wstawic do lodówki na dwie godz i....smacznego. 1:5,8:1,9 Więcej przepisów: www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|