MORGANO
Go
|
GOLONKA WIEPRZOWA Z WARZYWAMI.
Składniki. 1200g Golonki wieprzowe peklowane 400g Pomidorów 1 puszka 200g Cebula 200g Papryka zielona 200g Śmietana słodka 30% przyprawy :1 liść laurowy, 5 owoców jałowca, 2 łyżeczki słodkiej papryki.
Sposób przygotowania. Golonkę zalać zimną wodą dodać liść laurowy i rozgniecione owoce jałowca. Zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 60 minut, po ostudzeniu mięso wyjąć. Skórę ponacinać w romby i natrzeć papryką. Golonkę ułożyć w dużej brytfannie lub szklanym żaroodpornym naczyniu wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45 minut w temp. 200°C, często polewając bulionem. Należy pilnować, aby dno brytfanki było stale wilgotne. Obraną, cebulę pokroić na ćwiartki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w szerokie paski. Cebulę wraz z papryką dodać do mięsa. Na 10 minut przed końcem dodać osączone pomidory. Potrawę doprawić do smaku i dodać śmietanę. Można spożywać golonki samodzielnie lub podać z gotowanymi ziemniakami.
Ogółem 2200g B-T-W /236,4/ - /358,2/ - /43,2/ - /4350 kalorii/ 100g produktu B-T-W /10,7/ - /16,3/ - /2,0/ - /200 kalorii/ 400g porcja 1 osobowa B-T-W /43,0/ - /65,1/ - /7,9/ - /800 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 1,5 : 0,2 B+T/400g=108,1g
Naśladownictwo jest najszczerszym komplementem.
|