kristan
Go
|
Ponieważ link chwilowo nie działa - pozwoliłem sobie skopiować w/w przepis , bo jest tego wart, oto on:
Rozmawiając ze swoim sympatycznym kolegą z USA przed jego przyjazdem do kraju w celu przeprowadzenia szkoleń w zakresie sprzedaży w systemie MLM, niezwykłej piguły MPG-CAPS /II Link/, zapowiedziałem mu,że zostanie poczestowany potrawą, której jeszcze nie jadł.Zdradziłem mu nazwę tej potrawy, która i tak mu nic nie mówiła. Jest to FORSZMAK, poniekąd zapominana potrawa. Skład: 1 kg boczku /surowy wędzony/ 60 dkg kiełbasy /podwawelska/ 60 dkg karkówki 60 dkg kurczaka/mieso z udek/ 30 dkg cebuli 1 litr wywaru/rosołu/ kolagenowego 50 dkg kiszonych twardych ogórków 20 dkg smalcu 200 ml śmietany 30% 2 dkg mąki łyżka musztardy i koncentratu pomidorowego przyprawy:sól, pieprz.ziele ang.liść laurowy-inne
Na dwa dni przed wykonaniem potrawy należy zamarynować karkówke i kurczaka w/g własnego sposobu/. PO tym czasie przystepujemy do wykonania tej potrawy w ostatecznym zakresie. Boczek , kiełbasę i ogóki/obrać ze skórki/, kroimy w słupki i wrzucamy po kolei na patelnie i lekko opiekamy.Tak opieczone po kolei wrzucamy do garnka z rosołem, który lekko sie gotuje.Cebule kroimy w półplasterki-zeszkloną równiez wkładamy do garnka. Między czasie,karkowke i udka również kroimy w słupki,ale w tym przypadku opiekamy krótko na bardzo silnym ogniu i wkładamy do garnka. Z mąki robimy zasmażke, którą zageszczamy potrawe.Dodajemy równiez smietanke,musztarde, koncentrat i wszystkie inne przyprawy. W takim tez \"komplecie\" nasz forszmak \"parkoli\" na ogniu ok 1,5 godz.Nalezy tylko pilnować aby nie przywarł. Potrawę przygotowałem na dwa dni przed przybyciem gości, którzy jadąc juz z Okęcia dopytywali się co to takiego jest ten forszmak.Odpowiedzi jednak nie usłyszeli. Naprawde czegoś tak pysznego jeszcze nie jedlismy-stwierdzili chórem/Olek, Robert, Staszek/. Już mam zamówienie na kolejną porcje tego przysmaku, którego wyszło 4 kg. 10 dkg to B.10,5 T.26,0 W.0,1 1:2,5:0,1 Polecam Wszystkim-St.D.
|