MORGANO
Gość
|
WARZYWNE KLOPSIKI.
SkĹadniki. 100g Papryka czerwona 100g Marchewki 100g Pietruszka korzenna 50g Pietruszki natka 50g Szczypiorku 50g RyĹźu 50g Jajko 50g BuĹki tartej 50g Olej z oliwek przyprawy : sĂłl, pieprz
SposĂłb przygotowania. RyĹź ugotowaÄ. OdcedziÄ na sicie, wystudziÄ. PietruszkÄ i marchew paprykÄ pokroiÄ drobno w kostkÄ. Szczypiorek i natkÄ posiekaÄ. PaprykÄ marchewkÄ i pietruszkÄ dusiÄ 5-7 minut na czÄĹci oleju. OstudziÄ. Warzywa wĹoĹźyÄ do miski. DodaÄ ryĹź, jajko, szczypiorek i natkÄ, przyprawiÄ solÄ
i pieprzem. WyrobiÄ na jednolitÄ
masÄ. Z masy formowaÄ pĹaskie klopsiki, panierowaÄ w tartej buĹce, smaĹźyÄ na pozostaĹym oleju po 3 minuty z kaĹźdej strony. OgĂłĹem 600g B-T-W /23,8/ - /57,8/ - /113,6/ - 1070 kalorii/ 100g produktu B-T-W /4,0/ - /9,6/ - /18,9/ - /180 kalorii/ 150g porcja 1 osobowa B-T-W /5,9/ - /14,5/ - /28,4/ - /270 kalorii/ Stosunek B-T-W 1 : 2,4 : 4,8 B+T/150g=20,4g
|