Hej hej!
Ile mieso moze lezec w zamrazarce? 6 miesiecy, rok? Rozumiem, ze to wszystko zalezne od temperatury, i im nizsza - tym dluzej, ale kiedy traci na wartosci?
Traci cały czas.
Temperatura to nic innego jak ruch cząsteczek, w zamrożeniu jest on spowolniony, ale nadal istnieje.
Tradycyjne kuchnie nie lubią mrożenia, może z wyjątkiem Inuickiej
wg medycyny chińskiej, mrożone przetwory są martwe bez energii. Tak jakby się jadło plewy bez wartości. Praktyczne, ale też jestem tego zdania. Nigdy np. nie chowam pomidorów do lodówki, bo tak jakby utraciły ciepło ze słoneczną energią. Można szybko ugotować z mrożonki ale ta zupa jest martwa. Marchewki mrożone to porażka całkowita, tracą smak. Jak nieraz mi zostały, szkoda mi było wyrzucić i mroziłam, nie warto .W rosole ohydna taka marchew. Dlatego Chińczycy jedzą pałeczkami a inne narody rękoma. Przez metalową lub srebrną łyżkę nie przechodzi energia z jedzeniem. Owoce zamrożone w chłodniach to juz nie te same owoce. Przywożą zielone banany i potem dojrzewają gazowo a najpierw pławią się w wodzie z środkami przeciwgrzybiczymi /film Cejrowskiego/ I daj taki owoc małemu dziecku.
http://www.medsos.pl/p/Czy-mrozone-warzywa-warto-jesc-6843Wewnątrz drzwiczek od zamrażarki powinnaś mieć, co i ile można trzymać:
http://m.se.pl/kobieta/zdrowie-kosmetyki/ile-mozna-przechowywac-produkty-w-zamrazarce-jak-dlugo-wazne-sa-mrozonki_212540.html