forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 04:16:36

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669669 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  O ALERGII. Według opinii lekarza optymalnego.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: O ALERGII. Według opinii lekarza optymalnego.  (Przeczytany 6050 razy)
MORGANO
Go


Email
O ALERGII. Według opinii lekarza optymalnego.
« : 2007-12-03, 01:12:20 »

O ALERGII.
Według opinii lekarza optymalnego.

Już z samej definicji wynika, że alergia jest chorobą nabytą, czyli pojawia się w pewnym wieku. Wbrew powszechnemu poglądowi, człowiek nie może urodzić się ze skazą alergiczną, jednak choroba może ujawnić się bardzo wcześnie, nawet w pierwszych tygodniach życia.
Mechanizmy reakcji alergicznych zostały już dość dobrze poznane i opisane, w zależności od ich przebiegu alergie dzieli się na 4 grupy. Mimo szczegółowej wiedzy na temat procesów biochemicznych zachodzących w organizmie podstawowe pytanie pozostaje nadal bez odpowiedzi:, dlaczego u jednych określona substancja wywołuje alergię, a u innych nie?
Najczęściej spotykane alergeny to pyłki roślin, z którymi kontakt mają praktycznie wszyscy, a katar sienny występuje tylko u niektórych - wydawać się może, że decyduje o tym ślepy los.
Niewyjaśnioną sprawą pozostaje również fakt, że stale wzrasta liczba
ludzi uczulonych.
Jeszcze 20-30 lat temu wśród dzieci w wieku szkolnym spotykało się sporadycznie alergika na 2-3 klasy, podczas gdy dzisiaj rzadko się zdarza, aby w jednej klasie nie było przynajmniej kilku, a nawet kilkunastu chorych.
Jako wyjaśnienie tego stanu rzeczy najczęściej podaje się wzrastające zanieczyszczenie środowiska, jednak nie może być ono prawdziwe, ponieważ ostatnie lata przynoszą stałe ograniczenie produkcji i emisji substancji szkodliwych.
Rzeczywista przyczyna wzrostu zachorowalności okazuje się zbyt prosta, aby dała się zauważyć - są nią zmieniające się nawyki żywieniowe, co szczególnie jaskrawo uwidacznia się u dzieci i młodzieży i dlatego to one są najbardziej narażone na zachorowanie.
Obecnie żywienie dzieci należy do najgorszych z możliwych, a produkty stanowiące jego podstawę jeszcze ćwierć wieku temu w ogóle nie gościły na naszych stołach. Dzięki intensywnym akcjom reklamowym (dzieci są szczególnie podatne) tradycyjne jedzenie zostaje wyparte przez płatki śniadaniowe, chrupki, chipsy, batoniki, jogurty, słodzone napoje owocowe i wiele innych, które dla wielu starszych osób byłyby nie do zjedzenia.
W efekcie dochodzi do sytuacji, gdy głównym źródłem energii stają się węglowodany, a białka pokarmowe należą do najmniej wartościowych.
Właśnie u osób zjadających zbyt duże ilości białka o niskiej wartości biologicznej i czerpiących energie z cukru, może dojść do wystąpienia alergii.
Alergia nazywana jest inaczej nadwrażliwością, ponieważ dochodzi do nadmiernej reakcji układu odpornościowego człowieka, w którym tkwi przyczyna choroby.
Określony model żywienia powoduje, że struktura komórek wytwarzających przeciwciała jest nieprawidłowa i źle rozpoznają one substancje dostające się do organizmu.
I tak zupełnie dla człowieka niegroźne czynniki mogą być rozpoznane jako chorobotwórcze i wytwarzane są przeciw nim przeciwciała w zbyt dużej ilości, co powoduje wystąpienie objawów.
Żywienie Optymalne stosowane prawidłowo doprowadza do przebudowy układu odpornościowego, a co za tym idzie zmienia się jego reaktywność. Proces ten jest jednak powolny i przebiega z różną prędkością w zależności od stanu chorego.
Najszybciej ustępują alergie u dzieci, ponieważ ich zdolności regeneracyjne są znacznie większe niż u dorosłych.
W lekkich alergiach objawiających się tylko katarem lub wysypką ustąpienie dolegliwości następuje już po kilku tygodniach, a czasem nawet wcześniej. Choroby zaawansowane leczy się na diecie do kilku miesięcy, co i tak należy uznać za bardzo dobry efekt. Osoby dorosłe znajdują się w gorszej sytuacji, ponieważ u nich wyleczenie trwa znacznie dłużej i może wynosić do kilku lat.
W tym czasie obserwuje się stopniowe zmniejszanie objawów aż do całkowitego ich ustąpienia.
Należy jednak pamiętać, że po początkowym okresie stosowania diety należy zmniejszyć ilość zjadanego białka do około 0,8 g na kilogram wagi należnej, bo w przeciwnym razie może dojść do zahamowania procesów zdrowienia.
Dieta jest głównym czynnikiem leczniczym w alergiach, jednak w niektórych przypadkach można zastosować prądy selektywne S, ponieważ są to choroby z przewagą układu parasympatycznego.
Korzystne efekty można uzyskać głównie w astmie alergicznej, jednak trzeba pamiętać, że zabiegi jedynie przyspieszają powrót do zdrowia, a nie usuwają przyczyny choroby.

                                                                                                           Lek. med. Przemysław Pala
                                                                                                         konsultant i opiekun medyczny.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.042 sekund z 19 zapytaniami.