forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-14, 18:36:57

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669459 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  O CELIAKII. Według opinii lekarza optymalnego.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: O CELIAKII. Według opinii lekarza optymalnego.  (Przeczytany 5211 razy)
MORGANO
Go


Email
O CELIAKII. Według opinii lekarza optymalnego.
« : 2007-12-05, 04:05:05 »

O CELIAKII.
Według opinii lekarza optymalnego.

Człowiek, podobnie jak i zwierzę posiada ściśle określony model odżywiania wynikający z możliwości przyswajania przewodu pokarmowego.
Dla określonego gatunku pewne produkty są jadalne, a inne nie: np. lew nie je trawy, a zebra nie zje lwa.
Tak samo jest z człowiekiem, dla którego nienaturalnym pożywieniem są ziarna zbóż.  To, że jadamy chleb i inne przetwory mączne możliwe jest dzięki wprowadzeniu obróbki termicznej, która poprawia przyswajalność pokarmów do tego stopnia, że z niejadalnych mogą stać się jadalnymi.
W warunkach naturalnych człowiek nie mógł spożywać ziaren zbóż, ponieważ na surowo są niejadalne.
Obecnie prawie nikt się już nad tym nie zastanawia, a przecież właśnie celiakia świadczy o tym, że gatunek ludzki nie powinien odżywiać się zbożem.
U części osób gluten w nim zawarty jest traktowany jak trucizna, ponieważ w naturalnych warunkach nie mieliśmy z nim kontaktu.
Niestety, wraz z procesem niszczenia obcego białka uszkodzeniu ulega błona śluzowa przewodu pokarmowego, przez co upośledzone jestwchłanianie.
W rezultacie mamy do czynienia z wyniszczeniem i zespołami niedoboru wielu witamin.
Dodatkowo, po spłaszczeniu kosmków jelitowych zmniejsza się powierzchnia jelita, co jeszcze bardziej upośledza przenikanie substancji odżywczych.
Już z samego opisu choroby wynika, że  ŻO powinno przynieść poprawę stanu zdrowia i jest tak rzeczywiście, ponieważ jest to dieta bezglutenowa.
Po rozpoczęciu żywienia objawy jelitowe ustępują praktycznie w ciągu kilku dni - jeżeli oczywiście takowe występowały (pacjenci zwykle unikają produktów zawierających gluten).
Stosunkowo szybko dochodzi również do wyrównania zaburzeń niedoborowych. W ciągu kilku tygodni ustępuje anemia, zaczyna przyrastać masa ciała i dochodzi do wzmocnienia.
Żywienie optymalne zawiera duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i dlatego obserwuje się cofanie ewentualnych awitaminoz.
Po kilku miesiącach diety, nawet u wyniszczonych dzieci, nie ma praktycznie żadnych śladów choroby, co wykazują wszystkie badania diagnostyczne.
W żywieniu chorych powinno się zachować normalne zasady i proporcje, należy jednak dostarczać produkty podrobowe i żółtka, których białko jest najbardziej wartościowe.
Dobowe spożycie białka powinno wynosić 1-2 g /kg /m.c., choć początkowo może być to jeszcze więcej. W pierwszych miesiącach diety można zaobserwować znaczny wzrost poziomy cholesterolu we krwi  (również LDL), co może niepokoić rodziców, ale w rzeczywistości jest zjawiskiem bardzo korzystnym.

                                                                                                            Lek. med. Przemysław Pala
                                                                                                          konsultant i opiekun medyczny
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 19 zapytaniami.