forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 03:42:59

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669724 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Częste biegunki.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Częste biegunki.  (Przeczytany 54816 razy)
vvv
Go


Email
Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #20 : 2019-03-25, 21:42:02 »

(...) Śniadania są dla mnie mało smaczne i monotonne (no, ale jajka trzeba jeść). (...)
No właśnie, nie jedz śniadania, nie będziesz miał w dzień sraczki - trochę to za proste :-/
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #21 : 2019-03-25, 21:44:01 »

Frytki (średnio w 100g): B=1g T=13g W=13g

Dlatego ziemniaki się gotuje (wiadomo ile) i tłuszcz czy to smalec czy to masło dodaje się do już ugotowanych rozgniatając ile wlezie, wtedy też wiadomo ile + sól + pieprz.
Smażenie jest silnie przereklamowane, jako że zawsze degraduje tłuszcz, a niby po co.
 Cool

Czyli frytek już nie wolno jeść... Confused  Wink
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #22 : 2019-03-25, 21:50:17 »

Frytki polewam tłuszczem ze smażenia bo tłuszcz użyty do smażenia to tłuszcz który wliczam w ostateczne BTW potrawy. Pomimo wagi 85kg  przy wzroście 187 nadal mam sporo tłuszczu, ale już tylko na brzuchu więc możliwe, że organizm nadal nastawiony jest na własne zapasy.. W takim razie zmniejszę ilość zjadanego tłuszczu i zobaczę co się będzie działo.
Ale smakuje Ci to, co jesz? Confused
Na moje to za mało białka i węglowodanów, młody jesteś, rośniesz jeszcze, a jesz tyle białka i węgli co strauszek.
Nic dziwnego, że przy 187cm i 85kg masz tłuszcz na brzuchu...

Śniadania są dla mnie mało smaczne i monotonne (no, ale jajka trzeba jeść). Obiady mi smakują. Białka jadłem więcej, ale zmniejszyłem, bo na stronie o ŻO było napisane, że po osiągnięciu wagi należnej się zmniejsza białko.
Nonsens, nonsens, nonsens.
Nic nie trzeba.
Sraczka to jakiś sygnał nie uważasz?
Czy to objaw zdrowia i szczyt dobrego samopoczucia? Cool
Weź się ogarnij, zostaw te jaja na kilka tygodni, jedz to, co Ci najbardziej smakuje, nie zalewaj się tłuszczem, zjedz coś słodkiego na wieczór, przestań liczyć, jedź na oko B:T 1:1,5 i do syta i zobacz co się stanie.
Może jedz rzadziej, a może potrzebujesz mniej, a częściej?
Poruszaj się trochę, wysiłek reguluje perystaltykę i odciąga wodę z jelita. Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #23 : 2019-03-25, 21:51:32 »

Frytki (średnio w 100g): B=1g T=13g W=13g

Dlatego ziemniaki się gotuje (wiadomo ile) i tłuszcz czy to smalec czy to masło dodaje się do już ugotowanych rozgniatając ile wlezie, wtedy też wiadomo ile + sól + pieprz.
Smażenie jest silnie przereklamowane, jako że zawsze degraduje tłuszcz, a niby po co.
 Cool

Czyli frytek już nie wolno jeść... Confused  Wink
Nie fikaj Adasiowi, on wie najlepiej.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #24 : 2019-03-25, 21:52:56 »

Jak Józek? Laughing Wink
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #25 : 2019-03-25, 21:54:26 »

Nie jestem na bieżąco...  Confused
Jak Ojciec Wirgiliusz, "róbcie wszystko to, co ja". Razz
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #26 : 2019-03-25, 21:56:22 »

Czyli frytek już nie wolno jeść... Confused  Wink

Jak chcesz wiedzieć dokładnie ile tłuszczu zjesz to jedzenie frytek jest nielogiczne bo dokładnie wtedy nie wiesz.
Wszystko wolno, ja tylko sobie tak gdybam o zależnościach przyczynowo-skutkowych.
 Cool
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #27 : 2019-03-25, 21:57:43 »

Jak ktoś musi aż tak dokładnie, to w KK700 jest wszystko policzone, łącznie z frytkami.  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #28 : 2019-03-25, 22:00:09 »

Czyli frytek już nie wolno jeść... Confused  Wink

Jak chcesz wiedzieć dokładnie ile tłuszczu zjesz to jedzenie frytek jest nielogiczne bo dokładnie wtedy nie wiesz.
Wszystko wolno, ja tylko sobie tak gdybam o zależnościach przyczynowo-skutkowych.
 Cool

To nie jest apteka... Laughing
Zapisane

Octaver
Go


Email
Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #29 : 2019-03-25, 22:01:36 »

O polewaniu:
"Do jajecznicy czy omletu dodajemy tyle tłuszczu, ile smażone jajka mogą wchłonąć, a jeśli tłuszcz pozostanie na patelni, można nim potrawę polać." ("Dieta Optymalna") Cool Laughing
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #30 : 2019-03-25, 22:04:39 »

Ale to dotyczy masła, które jest smażone w niskiej temperaturze nie tak jak smalec.  Cool
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #31 : 2019-03-25, 22:05:42 »

To nie jest apteka... Laughing

Gość wygląda na to, że zżera cały tłuszcz z frytek by wiedzieć ile go zjadł,
i niedługo będzie apteka - po węgiel aktywny by się zlitował i wchłonął nadmiar tłuszczu.

Kolejny przypadek, że je bo musi wyrobić proporcje, dobrze, że sraczka,
bo bez sraczki z odchudzania by były nici,
ale trzeba się cieszyć z wyników i teraz najpierw strawić i wchłonąć,
a potem znowu jeść, nie popychać niewchłoniętego jedzenia jedzeniem.

IMHO
 Shocked
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72239


Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #32 : 2019-03-25, 22:08:19 »

O polewaniu:
"Do jajecznicy czy omletu dodajemy tyle tłuszczu, ile smażone jajka mogą wchłonąć, a jeśli tłuszcz pozostanie na patelni, można nim potrawę polać." ("Dieta Optymalna") Cool Laughing

Jeśli rozbełtane jajka wlejemy na gorący tłuszcz (np. masło lub usmażone plastry boczku), to odstawiamy patelnię na bok paleniska i całość dokładnie mieszamy, aż jajka połączą się z tłuszczem. Potem stawiamy patelnie na palenisko i dalej mieszamy, aż do ścięcia się jajecznicy (czy żółtkownicy). Naprawdę sporo tłuszczu wchłania się i nic nie zostaje na patelni do polania.
Proporcje są bardzo optymalne... Very Happy
Zapisane

sebastianpio99
Go


Email
Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #33 : 2019-03-25, 22:31:55 »

To nie jest apteka... Laughing

Gość wygląda na to, że zżera cały tłuszcz z frytek by wiedzieć ile go zjadł,
i niedługo będzie apteka - po węgiel aktywny by się zlitował i wchłonął nadmiar tłuszczu.

Kolejny przypadek, że je bo musi wyrobić proporcje, dobrze, że sraczka,
bo bez sraczki z odchudzania by były nici,
ale trzeba się cieszyć z wyników i teraz najpierw strawić i wchłonąć,
a potem znowu jeść, nie popychać niewchłoniętego jedzenia jedzeniem.

IMHO
 Shocked

Nie prawda. Tłuszcz z frytek jadłem, bo myślałem, że można go jeść. Smażąc frytki na takiej małej ilości tłuszczu nie rozgrzewam go do tak wysokiej temperatury jak w przypadku smażenia zanurzeniowego. Temperatura podobna jak przy smażeniu placków z sera i jajek. A przecież te placki wypijają cały tłuszcz ze smażenia?

"Kolejny przypadek, że je bo musi wyrobić proporcje, dobrze, że sraczka," Nie raz nie dojadałem całego posiłku bo po prostu byłem syty także pudło.. Tak w ogóle to mój post był prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu, także daruj sobie te prześmiewcze komentarze.
Zapisane
sebastianpio99
Go


Email
Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #34 : 2019-03-25, 22:56:48 »

A można prosić o źródła mówiące o tym, że nie można jeść tłuszczu użytego do smażenia? Bo przecież nie przekraczając określonej dla danego tłuszczu temperatury, tłuszcz ten nie degraduje. Nie używałem nigdy dymiącego smalcu do polania frytek.
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #35 : 2019-03-26, 05:53:11 »

Nie o to chodzi, bo można.
Idzie o to, że z Twojego opisu większości Forumowiczów wynika, że jesz za dużo tłuszczu, stąd biegunka.
Albo z innego powodu, ale prościej wyeliminować nadmiar tłuszczu i zobaczyć, co się stanie.
Po mojemu nie jest to nadmiar tłuszczu, tylko niedobór białka i węgli, co w zasadzie na jedno wychodzi, bo jak dasz więcej B i Ww nie zwiększając tłuszczu, to jego ilość w proporcji spadnie, ale nie w gramach.

Kurczę, nie wiem czy jasno jest, boś oporny na słowo czytane chyba.
Więc masz dwa wyjścia, albo zmniejszyć ilość tłuszczu w tym co masz w misce, co moim zdaniem jest bez sensu, bo proporcja i tak jest głodowa jak dla 19 latka, albo zostawić tłuszcz tak jak jest, a dołożyć pozostałych makroskładników (B i Ww), tak, by kęs przesuwający się w jelicie nie wywoływał już alarmu.
Możesz też to wszystko olać, bo wolny kraj, i leczyć sraczkę jakimś Stoperanem czy Laremidem. Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #36 : 2019-03-26, 09:16:33 »

Pewnie to jest syndrom za szczelnego jelita!  Shocked Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #37 : 2019-03-26, 09:20:51 »

A można prosić o źródła

Źródło mówi tak: zrób sobie kompleksowe badanie kału (szczególnie spektroskopię resztek potrawiennych), w zależności od tego co wyjdzie możesz dalej sobie wnioskować, inaczej szkoda czasu na "gdybania".
Zapisane
oldboy
Jr. Member
**
wiadomoci: 975


Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #38 : 2019-04-04, 04:44:22 »

Od lat praktykuję "polewanie smażonego" ziemniaka  smalcem i nie przypominam sobie by mnie coś po tym pogoniło. Najczęściej ziemniak smażony na 1/3 kostki + jakieś mięsiwo 200g i całość znika ,chyba że sytość wcześniej dopadnie nim się posiłek skończy Cool .
Zapisane
Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: Częste biegunki.
« Odpowiedz #39 : 2019-07-12, 14:17:12 »

U mnie w ten sposób objawiała się nietolerancja jajek, odstawiłam na pół roku i teraz mogę jej jeść, ale nie codziennie. (ale ja od początku jestem wybrakowana  Wink )
Zapisane

Strony: 1 [2] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.282 sekund z 21 zapytaniami.