Witam
Znalazłem ciekawy artykuł skopiuje tylko fragmenty reszta w linku:
Kolekcjoner sztuki Charles Saatchi stracił 25 kg dzięki diecie składającej się wyłącznie z jajek. Przykład wart naśladowania?
W przypadku Saatchiego odpowiedź była jeszcze bardziej radykalna. Jak powiedział, przestał jeść prawie wszystko, oprócz jajek.
Niepokój związany z cholesterolem okazał się trwalszy. Zbyt wiele jajek – mówiono - i twoja krew przybiera postać kleistej mazi bezowego ciastka, zmieniając twoje serce w czekającą na wybuch bombę.
- W latach sześćdziesiątych przeprowadzono wiele badań, w czasie których karmiono ludzi mnóstwem jajek i mierzono ich poziom cholesterolu – mówi Lucy Egerton z British Egg Information Service. - Poziom ten naprawdę zwiększał się, ale oni spożywali ilości, których nigdy normalnie się nie jada. Obecne badania wskazują, że cholesterol we krwi i dietetyczny cholesterol, to dwie różne rzeczy. Bardziej podnosi się poziom cholesterolu poprzez spożywanie masła, ciastek i temu podobnych produktów, niż przez jedzenie jajek.
Prace naukowe w Stanach Zjednoczonych wykazały ostatnio, że jajka bogate w białko i witaminy dostarczają taki rodzaj pożywienia, który może pomóc kontrolować apetyt lepiej niż węglowodany.
W jednym z badań podzielono uczestniczki, otyłe kobiety, na dwie grupy. W jednej podawano na śniadania tylko pieczywo, w drugiej tylko jajka o tej samej, co w przypadku pieczywa zawartości kalorii. Jedzące jajka nie musiały już w ciągu dnia jeść tyle, co te, które dostawały pieczywo.
Egerton wskazuje też na inne zalety. - Ludzie coraz bardziej zwracają uwagę na to, czy ich pożywienie było przetwarzane, czy stosowano dodatki – mówi. - Jajka są właśnie naturalnymi produktami, które otrzymujemy w ich własnych opakowaniach, co ułatwia badanie jakości.
źródło:
http://zdrowie.onet.pl/2658,1478192,,,,dieta_saatchiego,dartykuly.htmlPozdrawiam