MORGANO
Go
|
WOŁOWINA DUSZONA PO BURGUNDZKU.
Składniki. 800 g wołowiny extra 250 g grzybów 300 g wywar rosołowy 250 g czerwonego wytrawnego wina /1 szklanka/ 150 g cebula 100 g marchwi 100 g masła 50 g olej 3 ząbki czosnku, łyżka mąki, sól, pieprz, tymianek.
Sposób przygotowania. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i tymiankiem. Cebule i czosnek posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. 1/2 masła i olej rozgrzać w rondlu, zrumienić mięso. Dodać warzywa, oprószyć mąką, smażyć 2 minuty. Wlać rosół, wino, dodać czosnek i tymianek, pieprz i sól. Dusić 1,5 godziny. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Smażyć ok. 10 minut na pozostałym maśle. Dodać do gulaszu, wymieszać. Dusić 15 minut.
Ogółem 2000g B-T-W 176,9 – 167,9 – 26,7 / 2320 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 8,8 – 8,4 – 1,3 / 120 kalorii / 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 22,1 – 21,0 – 3,3 / 290 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 0,9 : 0,2 B+T/250g – 43,1g
|