Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: kluski serowo ziemniaczane??? (Przeczytany 6284 razy)
|
akazah
Gość
|
witam napiszcie mi proszÄ czy robiliĹcie kiedyĹ kluski serowo-ziemniaczane na obiadek z przepisu dr KwaĹniewskiego. Ja ostatnio zaplanowane miaĹam na niedzielny obiad, ale niestety skoĹczyĹo siÄ znowu na ziemniaczkach chyba Ĺźadna ze mnie kucharka... powiedzcie mi czym moĹźna zastÄ
piÄ np. kluski lub kopytka do miÄska ze sosikiem..... pozdrawiam czekam na propozycje i przepisy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
Np placki ziemniaczane? Lub zwyczajnie warzywa duszone, takĹźe kapusta zasmaĹźana. Placki ziemniaczane zdarzaĹo mi siÄ kroiÄ w paski i odsmaĹźaÄ na patelni. Mnie smakowaĹy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
gosia567
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
witam napiszcie mi proszÄ czy robiliĹcie kiedyĹ kluski serowo-ziemniaczane na obiadek z przepisu dr KwaĹniewskiego. Ja ostatnio zaplanowane miaĹam na niedzielny obiad, ale niestety skoĹczyĹo siÄ znowu na ziemniaczkach chyba Ĺźadna ze mnie kucharka... powiedzcie mi czym moĹźna zastÄ
piÄ np. kluski lub kopytka do miÄska ze sosikiem..... pozdrawiam czekam na propozycje i przepisy A ten sposob znasz: gotowane ziemniaki,na kazde po 1 jajku,sol,pieprz oraz galka muszkatalowa.Ziemniaki po ugotowaniu dobrze ubic albo zetrzec na tarce.Sposob zalezy od rodzaju ziemniaka.Dodac surowe jajka i przyprawy,dokladnie wymieszac.Jezeli konsystencja zbyt rzadka dodaje troche maki ziemniaczanej.Z masy formuje male placuszki, lub wieksze i zmaze na smalcu na.Do placuszkow lubie sos grzybowy lub smietanowo-waniliowy lub cebulowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Gość
|
witam napiszcie mi proszÄ czy robiliĹcie kiedyĹ kluski serowo-ziemniaczane na obiadek z przepisu dr KwaĹniewskiego. Ja ostatnio zaplanowane miaĹam na niedzielny obiad, ale niestety skoĹczyĹo siÄ znowu na ziemniaczkach chyba Ĺźadna ze mnie kucharka... powiedzcie mi czym moĹźna zastÄ
piÄ np. kluski lub kopytka do miÄska ze sosikiem..... pozdrawiam czekam na propozycje i przepisy A ten sposob znasz: gotowane ziemniaki,na kazde po 1 jajku,sol,pieprz oraz galka muszkatalowa.Ziemniaki po ugotowaniu dobrze ubic albo zetrzec na tarce.Sposob zalezy od rodzaju ziemniaka.Dodac surowe jajka i przyprawy,dokladnie wymieszac.Jezeli konsystencja zbyt rzadka dodaje troche maki ziemniaczanej.Z masy formuje male placuszki, lub wieksze i zmaze na smalcu na.Do placuszkow lubie sos grzybowy lub smietanowo-waniliowy lub cebulowy. nie, nie znam tego sposobu i chetnie go wyprĂłbuje:) z tymi jajkami to mam rozumieÄ ile ziemniakĂłw tyle jajek??tak?? caĹe jaja czy şóĹtka?? pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
..... na kazdy ziemniak daje jedno jajko.Wtedy gdy jednorazowo robie wiecej plackow dodaje troche maki ziemniaczanej na tyle by ciasto nie splywalo z lyzki.Mozna rowniez dodac mniej jajek .Smazone na glebokim tluszczu smakuja rownie dobrze bez sosu. Z podobnego ciasta mozna rowniez upiec kulebiak.O ile pamietam,bo juz dawno nie robilam.Ciastem kartoflanym oklada sie szynke i piecze w piekarniku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|