Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Skwarki ze stopionej słoninki (Przeczytany 12414 razy)
|
Majka
Go
|
Zwracam się z prośbąo podanie BTW dla swarek. Zostały mi po zrobieniu smalcu, smakują mi, ale nie wiem jak skalkulować białki i tłuszcz. Proszę o pomysł jak te skwarki można wykorzystać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska".
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0 B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0 B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0 Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!! Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny". Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Jasne, ze mozna, a jaka pyszna kanapka np. na sniadanie, plaster sloninki oblozona pomidorem lub kiszonym ogorkiem, lub na obiad podgotowana kopusta kiszona zawinieta w plaster takiej sloninki + kartofelki z patelni chrupiace--jak sie lubi wedzonke.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Majka
Go
|
A ja po "wędzonym" czuję wątrobę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Majka
Go
|
Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska".
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0 B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0 [] Hana dziękuje. Właśnie te proporcje gramowe mi odpowiadają. Majka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Majka
Go
|
Ja po wytopieniu sloninki zlewam ja do sloikow/razem ze skwarkami i mam sloninke z "odrobina mieska".
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0 B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0 [] Hana dziękuje. Właśnie te proporcje gramowe mi odpowiadają. Majka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Majka jak nie wiesz lub masz watpliwosci to pytaj. Ja na DO przerobilam prawie cala Ksiazke Kucharska dr J. Kwasniewskiego, az dobrnelam do "swoich" przepisow+wiedzá lekarki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0 B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0 Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!! Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny". Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine? Adamoio a czy coś takiego próbowałeś ja robie ten specyfik w szynkowarze niebo w gębie.Ale moesz w Polsce kupic podobny specyfik na Allegro http://www.allegro.pl/item457170976_slonina_konserwowa_jak_wojskowa_zestaw_4_sztuk.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jurek46
Go
|
A tu przepis na słoninke z szynkowara skład słonina 1 kg sól 2dkg słonina krojona w kostkę ok 2 cm wymieszana z solą,zapakowana w szynkowar na 12h i parzona w temp 80st przez 2 h wniosek: niewiele różni się od wojskowej(może trochę przypraw brak ,ale recepture trzeba dopracować chyba samemu) Ja dodaje czosnek,
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
B.T.W. dla sloninki: 2,4/83,7/0,0 B.T.W. dla smalcu : 0,1/99,7/0,0 Hana miala na mysli proporcje gramowe a nie BTW...... I tak jak JK mowil, tu nie ma co wazyc ani mierzyc, to jest tluszcz.!!! Pochwale sie, dostalem w "prezencie" slowacka, wedzona slonine......."orgazm kulinarny". Czy w Polsce tez mozna kupic wedzona slonine? Nie Jurku, dzieki.... jak slysze "konserwa" to od razu mam emulatory w oczach.... Mam dostep do swojskiej sloniny.....a zbudowac mala wedzarnie w ogrodzie to "pikus"..jak to ktos mowi Adamoio a czy coś takiego próbowałeś ja robie ten specyfik w szynkowarze niebo w gębie.Ale moesz w Polsce kupic podobny specyfik na Allegro http://www.allegro.pl/item457170976_slonina_konserwowa_jak_wojskowa_zestaw_4_sztuk.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Zwracam się z prośbąo podanie BTW dla swarek. Zostały mi po zrobieniu smalcu, smakują mi, ale nie wiem jak skalkulować białki i tłuszcz. Proszę o pomysł jak te skwarki można wykorzystać.
jadam skwarki chrupiace z ogorkiem kiszonym albo same jeszcze gorace,mozna nimi posypac gotowane kartofle albo dodac do duszonej kiszonej kapusty.Praktycznie zawsze i z kazda potrawa smakuja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Zwracam się z prośbąo podanie BTW dla swarek. Zostały mi po zrobieniu smalcu, smakują mi, ale nie wiem jak skalkulować białki i tłuszcz. Proszę o pomysł jak te skwarki można wykorzystać. [/qu
Ktoś pisał że skwarki można zemleć , dodać czosnku i służy to jako smarowidło pozdrawiamote]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Skwarki sa dobre na włosy. Pokroić w plastry słonine,stopić i gorące plastry(skwarki) połozyć na głowie,zawinąć folią i tak pozostawić w tym stanie z godzine.Po godzinie zdjąc folie i plastry(skwarki) (kto jest chytry albo bardzo oszczedny może je ponownie uzyć do zjedzenia) i umyć włosy szamponem-pono bardzo ładnie wtedy lśnią .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
A tu przepis na słoninke z szynkowara skład słonina 1 kg sól 2dkg słonina krojona w kostkę ok 2 cm wymieszana z solą,zapakowana w szynkowar na 12h i parzona w temp 80st przez 2 h wniosek: niewiele różni się od wojskowej(może trochę przypraw brak ,ale recepture trzeba dopracować chyba samemu) Ja dodaje czosnek,
prawie codziennie jadam podgardle,przesmazone z ziemniakami. Najbardziej jednak lubie podgardle przepuszczone przez maszynke a nastepnie przetopione z przyprawami,sol,pieprz,majeranek, lub inne. Jeszcze gorace zlewam do sloikow,ktore pozostawiam do zawekowania. Schlodzone w lodowce i krojone w plastry jadam z ogorkiem lub pomidorem albo cykoria. Na goraco z duszona cebula tez smakuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamgraza
Go
|
Majka w wątku /produkuj sam / znajdziesz kierunek jak ze skwarek zrobić :wątrobiankę ze skwarek: pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|