renia
|
Ty potrafisz to bilansować i nie ma problemu - możesz sobie dowolnie dania wybierać i zestawiać.. Ale jeśli ktoś ma z tym problemy, to pozostaje mu jedzenie dokładnie zbilansowanych już zestawów.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
"energia w układzie izolowanym ..." No właśnie cały problem w tym, czy organizm jest "układem izolowanym"? Ale, nie ma co dzielić włosa na czworo...
|
|
|
|
|
|
|
Ruler
Go
|
"energia w układzie izolowanym ..." No właśnie cały problem w tym, czy organizm jest "układem izolowanym"? Ale, nie ma co dzielić włosa na czworo... No raczej nie jest bo w zaleznosci w jakiej temp. przebywa tyle energi potrzebuje na ogrzanie sie, rozne rodzaje ruchu tez powodauje znaczne roznice w pozytkowaniu energii czyli kalorii. Wydawalo by sie ze przejscie 1 km i przebiegniecie tego dystansu spala tyle samo energi i tak przeciez nie jest. Jest tyle czynnikow i zmiennych do wziecia pod uwage ze raczej nie mozna traktowac organizmu jako uklad zamkniety, no chyba ze w jakims izolowanym laboratorium podloczny do czujnikow i sensorow...
|
|
|
|
|
|
|
Szara
Go
|
A ja teraz dopiero widze,ze mozna zjesc naprawde malo w kaloriach i sie najesc. Niby bylam na Zo,ale caly czas popelnialam jakies bledy i widze,ze zjadalam za malo tluszczu. Po korekcie jest ok.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No to super. Każdy błędy popełnia i to nie tylko na początku...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wczytywałam się w ten teks i nic nie zrozumiałam.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Autor tekstu też nie rozumie...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Wczytywałam się w ten teks i nic nie zrozumiałam. Chodzi o to, że inne niż naczelne, ssaki podobnej wielkości, mają dwukrotnie wyższy metabolizm. Naczelne musiały go zwolnić, prawdopodobnie przez czas rozwoju mózgu, przy okazji żyją dłużej przez wolniejsze dojrzewanie i starzenie się. Nie ważne jak szybko idziesz, ważniejsze jak daleko zajdziesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
E tam stanowisko... dwuznaczność słowa i już...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tak, a nawet nie...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A ja teraz dopiero widze,ze mozna zjesc naprawde malo w kaloriach i sie najesc. Niby bylam na Zo,ale caly czas popelnialam jakies bledy i widze,ze zjadalam za malo tluszczu. Po korekcie jest ok.
Zwiększenie tłuszczu w największym stopniu podnosi kaloryczność potraw i to jest super, gdy chodzi o cudze błędy. Nie jest!
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Skoro ten tłuszcz jest taki supcio, to tak sobie myślę, że ludzkość przed nastaniem pasterstwa nigdy nie jadła dobrze. Bo ile można wyciągnąć z dzikich zwierząt i orzechów?
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wczytywałam się w ten teks i nic nie zrozumiałam. Chodzi o to, że inne niż naczelne, ssaki podobnej wielkości, mają dwukrotnie wyższy metabolizm. Naczelne musiały go zwolnić, prawdopodobnie przez czas rozwoju mózgu, przy okazji żyją dłużej przez wolniejsze dojrzewanie i starzenie się. Nie ważne jak szybko idziesz, ważniejsze jak daleko zajdziesz. Dzięki za przetłumaczenie, bo niestety tekst jakoś nieskładny mi się zdał.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Obniżenie tempa przemian metabolicznych pozwoliło też naszym przodkom przeżyć na śmiesznie małej ilości pokarmu. To mniejsza ilość białka do odnawiania ciała, mniejsza ilość energii inwestowana w mleko dla osesków, większa ilość kilometrów pokonanych na tej samej porcji pokarmu, dłuższe okresy postów i niedojadania na podobnej ilości tkanki tłuszczowej... Czytałem gdzieś, że człowiekowi o wadze 60kg jedzącemu samą dziczyznę wystarczy jej około 2kg co drugi-trzeci dzień, a wilkowi o tej samej wadze ciała i częstotliwości posiłków potrzeba 5-7kg mięsa.
|
|
|
|
|
|
|
|