Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Chleb "galicowy" (Przeczytany 5109 razy)
|
adampio
Gość
|
No coz, to znowu ja. Nikt nic nie pisze w tym najbardziej ciekawym dziale. Ale ja zaprosilem dwie Panie, ktore na pewno tu beda.....
Kristano, zrobilem cos, czego sie balem, ale mi wyszlo......super chleb.
250 gr bialka 200 gr zoltka 100 gr masla 200 gr maki z pestek dynii
maslo do wysmarowania "keksowki" bulka tarta do posypania tych keksowek
Tych dwuch ostanich pozycji nie licze.
Robimy chleb jak Pan Dr. Jan Kwasniewski, czyli 1.Wlaczamy piekarnik na 200 st 2. Smarujemy keksowke 3. ubijamy 250 gr bialka na sztywna piane 4. Dodajemy po jednym zoltku, caly czas ubijajac 5. dodajemy zoltka, po jednym, nie przerywajac ubijania 6. Do tej masy dodajemy po lyzce maki z pestek dynii 7. caly czas mixujemy 8. na koniec wlewamy roztopione ale zimne maslo i w dalszym ciagu mieszamy ( dla kobiet to zadna nowosc ) hihihihihi 9. Do rozgrzanego pieca wkldamy nasz chleb, na okolo godz na 180 stopni. Ale jezeli po pol godzinie, widzimy, ze brzegi odchodza, to chleb jest dotowy.
Nikt nie musi tego chleba jesc. Ja uwazam, ze jest PONADSUPER!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Nie chwalac sie, ani nikogo innego ( tu wiemy kogo mam na mysli, prawda Kristano ) to moge tylko powiedziec, ze to jest poki co najlepszy polski chleb. NIE, nie sprzedam nikomu innemu patentu, tylko Wam, optymalnym. Dla Was lezy w dziale, ktory znaci . Inni....no coz oni tego chleba ni ebeda chcieli miec....tam nie ma "maki"!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
Gość
|
Jak tak zachwalasz, to teĹź go wyprĂłbujÄ ,ale najpierw muszÄ zjeĹÄ swĂłj, przynajmniej poĹowÄ, bo drugÄ
poĹowÄ zamroziĹam. Sama w domu jem taki chleb, wiÄc to trochÄ potrwa. Ja wszystkie skĹadniki wrzuciĹam do miski i zmiksowaĹam, bez Ĺźadnych ucieraĹ, jedynie biaĹka zmiksowaĹam na sztywnÄ
pianÄ. Czy z "Twoim" chlebem moĹźna by teĹź tak iĹÄ na ĹatwiznÄ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Ja tez jestem jedyny, ktory jje ten chleb. Nie bardzo widze mozliwosc "wrzucenia" wszystkiego do miski i miksowac. Lepiej trzymac sie przepisu, tak mysle.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Gość
|
Jest oki- nie wiem tylko czy ta odpowiedz pĂłjdzie , bo otrzymaĹem szlaban. Kilka moich wpisĂłw zostaĹo skasowanych. Przecieram oczy ze zdumienia...ja , za co???. A moĹźe to tylko pomyĹka-tak tez sie zdarza. Zobaczymy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Jest oki- nie wiem tylko czy ta odpowiedz pĂłjdzie , bo otrzymaĹem szlaban. Kilka moich wpisĂłw zostaĹo skasowanych. Przecieram oczy ze zdumienia...ja , za co???. A moĹźe to tylko pomyĹka-tak tez sie zdarza. Zobaczymy...
To musi byc pomylka !!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|