Wiadomo,ze gorale kochaja kapuste, a zwlaszcza kiszona. Nie bede Wam opowiadal co sie dzieje kiedy robimy kapuche, ale dzieja sie rozna rzeczy
Tten omlet nie jest omletem na sniadanie, aczkolwiek nie raz, nie dwa razy jadlem wlasnie na sniadanie!
nie podam proporcji, dlatego, ze kazdy sam powinien sobie wyliczyc.
Podaje skladniki i sami musicie sobie dobrac ilosci tych skladnikow. Omlet jest superowy, tlusty i ma weglowodany.
kapusta kiszona
boczek
slonina
cebula
zoltka jaj ( min 6 zoltek, czyli okolo 90 gr, osobiscie wole 100-120 gr )
mieso ( zeberka sa najlepsze ) ale moze byc kazde inne byle wczesniej usmazone albo ugotowana
smietana ( jak ktos nie moze, nie musi byc )
oscypek ( moze byc kazdy inny ser albo nie musi )
Na patelni smazymy slonine
dodajemy boczek
dodajemy kapuste i cebule
przykrywamy i czakamy az kapusta bedzie miekka ( czasami robilem tak, ze mialem juz ugotowana kapuste, wiec byla miekka i dodawalem na koniec )
jak juz wszystko jest miekkie dodaje wczesniej usmazone albo ugotowane albo inaczej termicznie przygotowane zeberka czy inne mieso
to wszystko podsmazam tak, aby mieso bylo troche brazowawe, czyli przysmazone, wowczas najlepiej smakuje
w midzyczasie ubijamy zoltka z woda/ smietana na taka gesta mase / budyn.......jak to niektorzy nazywaja
wlewam na patelnie o srednice okolo 26-28 cm( najlepiej teflonowa )
mieszam aby caly tluszcz zostal wmieszany, przykrywam pokrywka..........
........i ucieram/ scieramy oscypka na tarce, minimum 100 gr oscypka, mieszamy smietane na jednolita mase i mieszamy oscypka ze smietana
po dwuch do trzech minut zdejmuje pokrywke z omleta, kontroluje czy jest sciety, czy odrywa sie od dna, obracajac patelnia, albo podkladajec pod omleta, ale ostroznie lopatke, tak aby omlet sie oderwal od dna bez urywania dna omleta.
Jezeli tak, skladam omleta na pol na patelni, jeszcze pol minuty czekamy, nastepnie przekladam na talerz, polewam smietana z oscypkiem...........i gotowe
OMLET GORALSKI gotowy.
Smakuje, jak to mowil Zagloba, zajebiscie. Mysle, ze Wam tez bedzie smakowal.
Smacznego