forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 00:29:53

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669820 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Jak obliczyc BTW w zupie ?
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Jak obliczyc BTW w zupie ?  (Przeczytany 30902 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #40 : 2009-03-14, 18:22:04 »

Ekspert potrzebny od zaraz Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #41 : 2009-03-14, 20:33:21 »

Tez mialem z tym problem i podejrzewam, ze wszyscy mieli i miec beda. Ja robie to tak:
masz kawalek miesa surowego, ktory wazy 1000 gr przed obrobka termiczna. Po upieczeniu wazy ten sam kawalek np 500 gr.

Czyli jak ukroisz kawalek upieczonego miesa, ktory wazy 100 gr to tak jak gdybys miala kawalek surowego wazacy 200 gr, czyli jezeli jest to swinina, ktora srednio zawiera 18 gr B w 100 gr, to w tym upieczonym 100 gr kawalku masz tyle samo B ile w 200 gr surowego, czyli 36 gr. Very Happy
Adampio, jednak Ty to masz głowę ! Shocked Sprawdziłam w tabelach na przykładzie kaczki patroszonej i jest tak: surowa zawiera w 100g produktu 11,4g białka, tłuszczu 15g, a po upieczeniu (z Książki Kucharskiej dr J.K.) białka 22,8g , a tłuszczu 23,6g.
Czyli, tak jak pisałeś, w mięsie pieczonym (lub po innej obróbce termicznej) białko mnożymy x 2 Idea Very Happy
Zapisane

kriss
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #42 : 2009-03-14, 20:52:31 »

ilość białka przez gotowanie się nie zmienia i jak przed gotowaniem było 32g, to po gotowaniu też jest 32g białka.
Podczas gotowania podobnie ilość białka się zmniejsza
a cholesterol się utlenia. Nie wiem czy to prawda ale gdzieś tak czytałem.

Przecierz w pożywieniu niema cholesterolu Rolling Eyes
No chyba że się mylę. Laughing
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #43 : 2009-03-14, 21:43:04 »

Kochani, wazy sie surowe mieso i z tabel odczytuje ilość białka i tłuszczu, dlatego adampio podal 32 g ponieważ mieso wazyło 200 g a w tabelach podane jest 16 g. Tez na początku żywienia miałam dylemat dlatego skonsultowalam się z optymalnym, ktory stosuje dietę wzorcowo i zna się na rzeczy, zresztą uczestniczy w badaniach nad dieta tzn. jest w grupie osób optymalnych którzy poddawani są różnym badaniom, pomiary róznych parametrów itd.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #44 : 2009-03-14, 21:55:27 »

Postaram sie wytlumaczyc  na przykladzie ziemniaka.
Mamy ziemniaka, ktory wazy 100 gr.
Tego ziemniaka ucieramy i odkladamy na sitko.
Woda ucieka.
Z tego 100 gr ziemniaka nagle otrzymujemy tylko 70 gr ziemniaka........tak?
Wagowo tak, ale biologocznie, mamy caly czas zawartosc 100 gr ziemniaka!!! JAK? Nie powiem, bo zamoce w glowie.
To samo jest z kaczka, kura, swinia itd.
Zawsze postc naturalna nas interesuje. Trzeba zwazyc pozniej po obrobce termicznej, podzieklic na porcje......

Poza tym, jedzcie zbilansowane, do syta i badzcie zdrowi.

Probplem?

Toan ma odpowiedzi.!!!!!!!!!!!

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #45 : 2009-03-14, 22:45:25 »

Adampio..albo nie...już odparowało Cool
Zapisane

viola44
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #46 : 2009-03-15, 11:01:00 »

Cytuj
Trzeba zwazyc pozniej po obrobce termicznej, podzieklic na porcje......

 

Ja nie ważę po obróce termicznej, po co? tego nie rozumiem, po obróbce termicznej,  ...az mi sie uszy trzęsą... Very Happy
Zapisane
marian05
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #47 : 2009-03-15, 11:28:27 »

Postaram sie wytlumaczyc  na przykladzie ziemniaka.
Mamy ziemniaka, ktory wazy 100 gr.
Tego ziemniaka ucieramy i odkladamy na sitko.
Woda ucieka.
Z tego 100 gr ziemniaka nagle otrzymujemy tylko 70 gr ziemniaka........tak?
Wagowo tak, ale biologocznie, mamy caly czas zawartosc 100 gr ziemniaka!!! JAK? Nie powiem, bo zamoce w glowie.


nie zgadza m sie z Toba, wraz z woda z ziemniaka poszla skrobia i to dosyc sporo
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #48 : 2009-03-15, 11:55:17 »

To jest komplikowanie sobie zycia, ziemniak surowy 100g ok 15 g wegli i koniec kropka. Gdybym zaczęła zastanawiać się ile mi odparowało, ile przybyło podczas obróbki kulinarnej to dostałabym.... nie powiem co i napewno nie podjęłabym sie takiego modelu żywienia..... Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #49 : 2009-03-15, 12:45:56 »

Viola, oczywiście, że nie ma sensu ważyć (jeśli już chcemy to robić) przed i po obróbce kulinarnej produktów, jeśli się gotuje na jedną osobę. Ale, tak jak u mnie, jeśli wezmę na talerz kawałek np. pieczeni, to nie wiem ile to mięso ważyło surowe. Confused
Zapisane

viola44
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #50 : 2009-03-15, 14:46:13 »

Viola, oczywiście, że nie ma sensu ważyć (jeśli już chcemy to robić) przed i po obróbce kulinarnej produktów, jeśli się gotuje na jedną osobę. Ale, tak jak u mnie, jeśli wezmę na talerz kawałek np. pieczeni, to nie wiem ile to mięso ważyło surowe. Confused

Renia, przed obróbką należy ważyc jak najbardziej, zawsze trzeba to robić  , jesli przed obróbka ważyło x, to mniej wiecej wiesz ile z tego zrobisz porcji, dzielisz x/ilość porcji i tyle. Przecież różnice kilku gramów nie maja większego znaczenia, tym bardziej ze zkupione np. mięso nigdy nie ma stricte tyle gramów ile w tabieli, zawsze jakieś różnice są. Tak to widzę. Mi chodziło o to, że po obróbe waga Cie nie interesuje. Smile
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #51 : 2009-03-15, 15:16:12 »

Viola, oczywiście, że nie ma sensu ważyć (jeśli już chcemy to robić) przed i po obróbce kulinarnej produktów, jeśli się gotuje na jedną osobę. Ale, tak jak u mnie, jeśli wezmę na talerz kawałek np. pieczeni, to nie wiem ile to mięso ważyło surowe. Confused

Renia, przed obróbką należy ważyc jak najbardziej, zawsze trzeba to robić  , jesli przed obróbka ważyło x, to mniej wiecej wiesz ile z tego zrobisz porcji, dzielisz x/ilość porcji i tyle. Przecież różnice kilku gramów nie maja większego znaczenia, tym bardziej ze zkupione np. mięso nigdy nie ma stricte tyle gramów ile w tabieli, zawsze jakieś różnice są. Tak to widzę. Mi chodziło o to, że po obróbe waga Cie nie interesuje. Smile
 

Takie jest tez moje zdanie.
I tu kolejny przyklad, gdzie czesto robi sie pieczen z calego kawalka, ktory przed obrobka wazy 1000 gr. (170 gr bialka )
Po wyjeciu z piekarnika , waz ta sama pieczen np 700 gr. Wowczas kiedy podzielimy taki kawalek pieczeni na 10 rownych porcji, mamy w kazdej 17 gr B. bez wzgledu na to ile wazy po obrobce termincznej Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72260


Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #52 : 2009-03-15, 15:51:43 »

Ja nie dzielę na równe kawałki, sobie biorę największy Wink Very Happy
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Jak obliczyc BTW w zupie ?
« Odpowiedz #53 : 2009-03-15, 16:55:36 »

hihihihihi Very Happy
Zapisane
Strony: 1 2 [3] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 21 zapytaniami.