Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Zawartość tłuszczu w suchej masie-sery. (Przeczytany 12227 razy)
|
Hans
Go
|
Mam pytanie. Na opakowaniu sera jest podana zawartość tłuszczu w suchej masie 40%. Co to dokładnie znaczy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
To znaczy, że ser który kupujesz (około 50% - to woda) ma w 100g - 20g tłuszczu. Twaróg (ser biały) - to około 70-75% wody, a więc w suchej masie ma około 35% tłuszczu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hans
Go
|
Dzięki za odpowiedź! Nie bardzo to pasuje! Przykład: serek Bieluch (150 g ) -wartość odżywcza 100 g serka: białko-8,6 g węglowodany przyswajalne-4,0 g tłuszcz-8,5 g
Zaw. tł. w s.m.- 40%
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
A mnie wychodzi bez mała idealnie. W tym serku jest około 78% wody, po odparowaniu której tłuszcz "zagęści" się prawie pięciokrotnie. A więc 5x8,5g=42,5% w s.m. - różnica 2,5g wynikać może w zaokrągleniu z "brakujących" 2% wody przed odparowaniem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
W 100g sera jest (8,6+4+8,5) 21,1 suchej masy. 78,9% to woda. Jeżeli w 21,1 s. masy jest 8,5 g T to w 100g s.masy jest x . X = iloczyn wyrazów skrajnych: przez poboczną = 40,28. W 100g s. masy jest 40,28% tłuszczu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|