rudy_jacek
Go
|
Witam natrafiłem na następujący artykuł http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=8972dotyczący skórek wieprzowych i w jednym miejscu znajdują się informacje o preparowaniu skórek wieprzowych do postaci chipsów niestety nie mogę się w tym doczytać jakiejś drogi postępowania tj. przepisu na to jak to zrobić może Wy wiecie jaki jest sposób - przepis na te chipsy ze skórek wieprzowych ? Może ktoś tutaj robiła takie Chipsy ? z góry dziękuje za rady Optymalnie Pozdrawiam Wszystkich Optymalnych
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
To co można spotkać w handlu jest paskudne w smaku jak te z ziemniaków, czy zboża, a do tego śmierdzą olejem i mają jego posmak! Do tego przesolone na tydzień zapotrzebowania... Jaki jest więc sens zajadania takiego paskudztwa? PS co innego skóra wieprziowa dodana do wodnego wyciągu biłkowego, o bardzo wysokiej wartości biologicznej, z warzywami na godzinę przed końcem gotowania, aby zbyt miękka nie była! Albo rapetki lub kolanka podane na ciepło... To jest RARYTAS!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
rudy_jacek
Go
|
To co można spotkać w handlu jest paskudne w smaku jak te z ziemniaków, czy zboża, a do tego śmierdzą olejem i mają jego posmak! Do tego przesolone na tydzień zapotrzebowania... Jaki jest więc sens zajadania takiego paskudztwa? właśnie dlatego pytam jak można samemu je zrobić a w toku dalszych poszukiwań odkryłem następujące wskazówki Chipsy ze skórek robi się w bardzo prosty sposób. Otóż potrzebujemy tłuszcz wieprzowy przetopiony i skórki wieprzowe najlepsze są z szynki, lecz nie z całej jej powierzchni. Musisz wybrać, te które są cieniutkie. Rozgrzewasz smalec tak, żeby nie dymił i wrzucasz pokrojone na wąskie paski kawałki skórek po czym wyjmujesz po paru minutach posypując przyprawami do smaku. Najważniejszą rzecza jest aby skórka była chrupiąca. źródło: http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=372 myślicie że to może zadziałać ???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
myślicie że to może zadziałać ???
Pewnie tak - jak zrobisz podziel się wrażeniami. Mi ze skórek wystarcza ta z golonki od czasu do czasu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
hutshi
Go
|
ja też z niecierpliwością czekam na ten przepis na chipsy a co do skórek to gotuję na nich tylko gęste wywary-pod zupy.... ale nie mogę znaleźć ile w 100 gr tych skórek znajduje się białka i tłuszczu może ktoś podałby ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
wiadomoci: 652
|
Zawartość w 100 g skórek wieprzowych:
B T W
23 20,4 -
Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
ja też z niecierpliwością czekam na ten przepis na chipsy a co do skórek to gotuję na nich tylko gęste wywary-pod zupy.... ale nie mogę znaleźć ile w 100 gr tych skórek znajduje się białka i tłuszczu może ktoś podałby ?
Gotujesz zupy na samych skórkach? To nie może być smaczne..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Tak?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Jakiś kawałek mięsa trzeba wrzucić do zupy, żeby była smaczna. Najbardziej mi smakują zupy na wołowinie (takiej przerośniętej tłuszczem).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Sposob na chrupiaca skorke? Prosze bardzo:
idziemy do rzeznika i prosimy go o karkowke ze skorka, najlepsza o grubosci okolo 1 cm prosimy rzeznika o naciecie skorki w pol cm paski ale tylko do miesa nie nacinajac go w domu, w kazde naciecie na skorze wsypujemy gruba sol, sporo, to bardzo wazne bo sol wyciaga wode!!!! Czyli duzo soli a teraz do pieca na 200 stopni na okolo 1godz na 1 kg wagi miesa: czyli jezeli wazy 2 kg to na dwie godz po tym czasie oceniamy w jakim stanie jest mieso i skorka. Skorka powinna juz byc brazowawa i teraz najwazniwjsze: wlaczamy grilla w piecu oczywiscie i grillujemy skorke tak dlugo az zobaczycie na powierzchni skorki pecherze powietrza a skorka nabierze ciemnobrazowego koloru. Wowczas wyciagamy z pieca i VOILA mieso z chrupiaca skorka gotowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
rudy_jacek
Go
|
witam ponownie mały raporcik niestety "przepis" który wklejałem na początku to recepta dla odważnych próbowałem zrobić tak na patelni to myślałem że mi pryskający tłuszcz oczy wypali - poparzyłem się nieźle natomiast to co napisał adampio zdaje się działać - kwestia indywidualnego dopasowania np. grubości skórki itd. jeśli miałbym polecać to zdecydowanie to co napisał adampio
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|