ArT_B_
Go
|
Czy ktoś z was zna BTW gotowanych warzyw?
A tak przy okazji pomyślałem że dobrze by było gdyby na forum można pobrać aktualne tabele BTW z dużą ilością produktów.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Czy ktoś z was zna BTW gotowanych warzyw? Juz kiedys na ten temat byla tu rozmowa, dlatego podpowiemCi abys liczyl zawartosc BTW w przerobionych taka jak w surowych. Jest roznica w przyswajalnosci przez nasz organizm poszczegolnych witamin i mineralow, oczywiscie na korzysc przerobionych, a poza tym nie powinno byc znaczacych roznic.
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
W tych tabelach można znaleźć prawie wszystko Od początku z nich korzystam
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja liczyłam zawsze w ziemniakach gotowanych 15g węglowodanów w 100g. Tak miałam w tabelach z arkadii.
A w Książce Kucharskiej J.K. jest 14,9g (chyba w surowych ziemniakach)..
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Chyba chodzi o to, że zarówno dr. Kwaśniewski, jak i w arkadii, podają tylko węglowodany przyswajalne (i tylko te powinniśmy liczyć), a w tych tabelach są podane przyswajalne i nieprzyswajalne łącznie..
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Dokladnie tak jest.
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
A czy ktos wie jak np liczyc kaczke? nie sposob zwazyc samo mieso.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A czy ktos wie jak np liczyc kaczke? nie sposob zwazyc samo mieso. zeto555 a po co liczyć tę kaczkę? Nie prościej zajrzeć do Książki Kucharskiej, albo na przykład tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=221
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Można też zważyć kaczkę, upiec, upieczoną obrać z kości, a kości odliczyć od wcześniejszej wagi kaczki
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A co z piórami, bo te dudki i stosiny są takie nieapetyczne...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
IMHO z piórami powinni jeść tylko ci, którzy chcą aby im włosy odrosły..
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
IMHO z piórami powinni jeść tylko ci, którzy chcą aby im włosy odrosły.. W zeszłym roku namiętnie obrywałam kaczkę z piór ,a sama kaczka upieczona ....brak słów,żeby to opisać-pyszna i jeszcze raz pyszna Szkoda,że nie mam kaczek
|
|
|
|
|
|
|
ArT_B_
Go
|
A co z piórami, bo te dudki i stosiny s± takie nieapetyczne... hmmm sprawdź swoje BTW... na ŻO na pióra byś nawet nie spojrzał
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Ja liczyłam zawsze w ziemniakach gotowanych 15g węglowodanów w 100g. Tak miałam w tabelach z arkadii.
Ludzie, nie dajmy się zwariować! Jak ktoś jeszcze napisze, że moczone w occie ogórki mają 20 gram/100 wskutek zmian w strukturze budowy komórkowej, to chyba mnie najjaśniejszy...Dajcie se,Ludzie siana, bo to zakrawa już na oszołomstwo.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
NIE!!! Nie 20gram/100 tylko 19,9999999g/100 Kiszonek się wogóle nie liczy w dawce pokarmowej u monogasteycznych, bo to praktycznie tylko woda i dobroczynne bakterie...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
i nie zapominać, że ocet liczymy jak acetylo-CoA! Z mola octu - mol aktywnego octanu! Dlatego ocet bardzej tuczy niż aklohol w sprzyjających warunkach.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ludzie, nie dajmy się zwariować! Jak ktoś jeszcze napisze, że moczone w occie ogórki mają 20 gram/100 wskutek zmian w strukturze budowy komórkowej, to chyba mnie najjaśniejszy...Dajcie se,Ludzie siana, bo to zakrawa już na oszołomstwo. Nie musisz od razu krzyczeć z tym sianem i oszołomstwem.. wyrwałeś mój post samodzielnie, a jest on odniesieniem do poprzednich postów. W podanych przez "kristana" tabelach (pewnie do nich nie zajrzałeś) podane jest w gotowanych ziemniakach 23g węglowodanów w 100 g i mój post pokazywał, że w tabelach z arkadii i w tabelach JK jest inaczej. Ty się przyczepiłeś do jednej setnej różnicy w liczbach (a nie tej istotnej 8g) i wykpiłeś..
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Niczego nie wykpiłem, a tabele, do których odnosił się Kristan, przeglądałem. Znam również kilka innych stron z tabelami BTW i jedyne, co można z nich wywnioskować, to to, że piszący je korzystali z różnych źródeł. Zawartość węgli w ziemniakach zależy od ich odmiany oraz od tego, czy są tzw wczesne, czy nie. Co do oszołomstwa, to czasem warto spojrzeć na nasze forum z pozycji niezaangażowanego obserwatora, to pozwala na zrozumienie tych, którzy mimo zagrożenia stanu zdrowia mają wątpliwości, czy stosować DO.
|
|
|
|
|
|
|
|