Tak pisało się w marcu 2005r o Diecie Optymalnej:
Dieta optymalna
Zwana inaczej dietą Kwaśniewskiego, opiera się na produktach zwierzęcych. Należy jeść przede wszystkim tłuste mięsa, wędliny i ich przetwory, podroby, jaja oraz tłuszcze: smalec, masło, słoninę. Preferowane są potrawy smażone i pieczone. Jada się najczęściej dwa posiłki w ciągu dnia. Wszelkie produkty węglowodanowe, owoce i warzywa są drastycznie ograniczone.
To dieta niedoborowa w zakresie podaży błonnika, witamin i minerałów. Dostarcza nadmiaru tłuszczów nasyconych
i cholesterolu. Jej długotrwałe stosowanie prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu i upośledzenia funkcji wątroby.
źródło:
http://www.farmacjaija.pl/archiwum.php?aid=43A tu się okazuje, że najnowsze badania naukowców PAN wykazują, że w dłuższym okresie stosowania "dieta Kwaśniewskiego" jest NIESZKODLIWA dla zdrowia!
To jak to jest: lepiej wierzyć "na słowo honoru", czy może wyniki badań są ważniejsze
Przecież to są same, choć nieświadomie wypisane, pochwały. A zwrot "upośledzenia funkcji wątroby" ja wprost odczytuję jako "koniec z bezmyślną, nadliczbową pracą tego narządu- lepiej jak sobie będzie u p o ś l e d z o n a". Ja jednak mogę się mylić, bo rzeczywiście utrata np. masy ciała jest typowym objawem ... wiadomo.
"Gdy dochodzi do znacznego upośledzenia czynności wątroby, mogą wystąpić następujące objawy:
wyczerpanie;
zmęczenie;
utrata apetytu;
nudności;
osłabienie;
utrata masy ciała;
bóle brzucha;
ginekomastia;
hipogonadyzm;
wodobrzusze;
splenomegalia – powiększenie śledziony z powodu przekrwienia w wyniku nadciśnienia wrotnego;
asterixis – obustronne trzepotanie wyciągniętymi, grzbietowo zgiętymi dłońmi, występujące u pacjentów z encefalopatią wątrobową." to akurat jest wikicycata.