Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Żurek i zawarte w nim węglowodany (Przeczytany 6543 razy)
|
Tomkiewicz
Go
|
Chodzi o żurek płynny w butelce rzecz jasna. Zauważyłem dwa - Barszcz biały oraz Żurek Śląski i za nic nie mogę dojść , ile WW znajduje się w owych butelczynach (500 ml) !! W tabelach z garmażerią pisze, że jest ich w 100 ml 31 gr., a gdzie indziej już 48 ! Lubię żurek i jestem w kropce. Może ktoś z Was wie cos na ten temat, a może miał jakieś niemiłe doświadczenia będąc na Żo i jedząc żurek ??
Tomek
|
|
|
|
|
|
|
Makot-ka
Go
|
Zakwas "chodzi" na fermentacji mlekowej, a więc jeśli wyjściowo da się odpowiednią ilość węglowodanów, można doprowadzić do odpowiedniego zakwaszenia, przy minimalej zawartości węglowodanów w produkcie finalnym. Zakwas lepiej robić samemu. A tego kupnego "żura" nie wlewasz na wywar z kości?, albo inny rozcieńczalnik - w takim przypadku zmienia się BTW.
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
najlepiej zrobić własny zurek,kupić sobie mąkę zurek,odwazyć 2-3 łyzki policzyć węglowodany dodać czosnek,jak kto lubi,zalać przegotowaną wystudzoną wodą.Postawić w ciepłym miejscu na ok.4-5 dni.Przemieszać kilka razy i oczywiście przykryć słoik talerzykiem.Zyczę smacznego.
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Po ugotowaniu zurku(oczywiście na wywarze z kości) rozlać na równe porcje, sumę węglowodanów podzielić przez ilość porcji,w ten sposób otrzymamy ilość węglowodanów dla jednej osoby.W ten sposób nie musimy się martwić ile wody wyparuje podczas gotowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|