Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: tłusty problem;) (z wchłanianiem?) (Przeczytany 8673 razy)
|
Eliksiria
Go
|
Witam wszystkich i prosze o porade /weryfikacje moich "hipotez". Postanowilam zywic sie optymalnie, ale po trzech dniach stosowania nowego modelu zywienia pojawil sie problem- mam nadzieje, ze przemijajacy i nie bedzie przeszkoda do stosowania diety wysokotluszczowej. Przepraszam za obrazowy opis: wystepuja u mnie oleiste plamienia z odbytu. Ciecz jest przejrzysta, koloru jaskrawopomaranczowego, praktycznie bez zapachu. Wydobywa sie przy wizytach w toalecie. Nie wiem czy mozna nazwac to biegunka gdyz ciecz nie zawiera niestrawionych resztek pokarmowych. Poza tym defekacje w normie. Odczuwam tez dyskomfort/napiecie w jamie brzusznej, szczegolnie w okolicy wyrostka. Szukalam informacji na ten temat w sieci i bardzo podobne objawy daja leki bedace inhibitorami lipazy trzustkowej i zoladkowej, hamujace hydrolize tluszczow, zwiekszajace ich wydalanie z kalem; czyli stwierdzam u siebie uposledzone wchlanianie tluszczow. Czy mam racje zakladajac, ze poprzednio stosowany przeze mnie niskotluszczowy model zywienia sprawil, ze "nie mam maszyn" do przerobki innego paliwa- i z czasem, po "przebudowie" moj organizm przystosuje sie(enzymy itd.). (Obliczylam mniej wiecej B:T:W uprzednio stosowanej diety:120:30:200, teraz stosuje 50:100:40.) A moze mam sie zaczac martwic:( ? Dziekuje z gory za wszelkie porady:)
|
|
|
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
Może to być "efekt uboczny" przy rozpoczynaniu stosowania żywienia optymalnego. Żadne zmartwienia nic nie dadzą.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
A ile masz wzrostu i ile jadasz tłuszczu/dzień?
|
|
|
|
|
|
|
Eliksiria
Go
|
Dziekuje za odzew:) Zaniepokoilam sie bo nigdy wczesniej nie spotkalam sie z tego typu "anomalią", a w wymienianych przez dr.Kwasniewskiego mozliwych skutkach ubocznych nie ma wzmianki o takim problemie (na razie dysponuje "Zywieniem Optymalnym").
Mam 161 cm wzrostu- do 100g tluszczu na dobę. Przykladowo dziś 3 jajka, 4 żółtka, 60g słoniny, 1 ziemniak(100g), 1 papryka czerwona i 2 pomidory.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Spotykałam się z czym takim."Samo przechodziło".Sprobuj 1-2 dni tłuszczu 50-90g. Wiecej frytek (w przyzwoitej granicy), węglowodanów. I odpisz.
|
|
|
|
|
|
|
Eliksiria
Go
|
Dzieki lekarko- zrobie jak radzisz i odpisze.
P.S.od kiedy odstawilam mleczne i zboza (wciaz na innym modelu zywienia) moja skora bardzo sie poprawila- mniej niespodzianek- na ZO spodziewam sie calkowitego wyleczenia niedobitek tradzika.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
Tak! Twoja skóra zacznie pachnieć i stanie się gładziutka.
|
|
|
|
|
|
|
Eliksiria
Go
|
Tak! Twoja skóra zacznie pachnieć i stanie się gładziutka.
ZGRYWUSIE!
|
|
|
|
|
|
|
Marek Mitruś
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Zgrywus, Eliksiria, umówcie sie na randke i spadajta. Zgrywus, ty chyba za duzo tłuszczu jesz, bo az cię nosi. Ale pamietaj, że mózg potrzebuje węgli.
|
|
|
|
|
|
|
Eliksiria
Go
|
Poszło sobie to dziwne zjawisko precz!- lekarko mialas racje (albo w sprawie ilosci wegli i tluszczu albo w sprawie "samo-przechodzenia" Co do mojego wczesniejszego komentarza odnosnie skory- prosze sie nie smiac, bo odstawienie zboz i nabialu bardzo pomaga! A napisalam tak zaraz po poscie lekarki, bo to jej porady -odnosnie eliminowania konkretnych grup pokarmow- okazaly sie dzialac w przypadku mojego najwiekszego organu;)
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|