Jarek
Go
|
Jako krem pod oczy dobry ponoć
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26746
|
Na tych dietach "keto" go zalecają...
I bardzo dobrze, bo z niego świetnie ketony powstają, ponieważ około 83% kwasów tłuszczowych z kokosa jest nasyconych, a do tego z nienasyconych jest tylko 3% tego "zdrowego" - łamaga 3...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26746
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jako krem pod oczy dobry ponoć
Ileś tam lat temu kupiłam olej kokosowy z ciekawości. Pachniał mi kosmetykiem i miał konsystencję kremu i tak go wykorzystałam... Nawet posmakować go nie miałam ochoty...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Myślałam, że czym bardziej są nasycone kwasy tłuszczowe, tym są twardsze. A tutaj z masłem niespodzianka...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26746
|
Niektórzy twierdzą, że teraz jest w maśle 56% nasyconych, ale ja tam bardziej Szczygłowi "wierzę"... Bo zapomnieli 8% krótkołańcuchowych doliczyć - no ale ja tam aż taki do walki o "rację" to nie jestem, tym bardziej, że 56 to zdrowiej "naukowo" niż 64!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26746
|
A na te tematy to się nie wypowiadam, bo się nie znam. Najbardziej wartościowe masło powstaje od maja do czerwca na wypasie lucernowo-rajgrasowym i ziół pastwiskowych, ale to jako ciekawostka zawodowa bardziej, niż istotna konsumpcyjnie informacja. Teraz wysokowydajne krowy pastwiska nie uświadczą, bo natychmiast tężyczki dostają, ale "procedura weterynaryjna" radzi sobie dobrze z tą przypadłością groźną dla życia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Pamiętam z dzieciństwa, że wiosną masło z targowiska było najsmaczniejsze i kolorystycznie najładniejsze, żółte... A żółtka jaj były pomarańczowe - bez barwników...To były czasy... Teraz chyba niektóre marketowe masła mają domieszkę margaryny, czego nie wykazują na opakowaniu. Aby tylko % tłuszczu pasował... Niedawno pożyczyłam od synowej kostkę masła (zabrakło mi, a zawsze kupuję "osełkę górską"), to masło od niej (z marketu) miało 200g i 82% tłuszczu. Ale było inne. Stało u nas pół dnia w maselniczce na szafce i jeszcze było twarde i gorsze w smaku...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26746
|
Trzeba było kaloryfery podkręcić, to masło by zmiękło...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26746
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Roztopić. Na ŻO więcej się roztapia, rozpuszcza się cukier w herbacie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ano tak...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|