Dostałam przepis na ciasteczka (była do tego ładna tabelka i zdjęcie, ale mi to nie przeszło
)
Obliczanie proporcji BTW:
Ilość składników Nazwa produktu Zawartość w 100g
B T W
150g Migdały blanszowane 14 69 6
100g Mąka kokosowa 25 23 41
100g Masło EXTRA 0,7 82,5 0,7
306g Jaja (6 szt.) 12,5 10,7 1
1 łyżeczka sody oczyszczonej -
szczypta soli - - -
Zawartość BTW w użytych produktach
B T W
migdały 21 103,50 9
mąka 25 23 41
masło 0,7 82,5 0,7
jaja 38,25 32,74 3,06
- - -
- - -
84,95 241,74 53,76
656g Razem - - 84,95 241,74 53,76
Stosunek B:T:W - - 1 : 2,85 : 0,63
Gotowej potrawy: 508g
W 100g produktu:
B = 84,95 : 508g x 100 = 16,72
T = 241,74 : 508g x 100 = 47,58
W = 53,76 : 508g x 100 = 10,58
1 ciastko – 22g
Wykonanie:
Migdały zmielić na mąkę, wymieszać z mąką kokosową i sodą. Masło rozpuścić – wystudzić. Rozdzielić białka od żółtka. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, żółtka zmiksować z masłem. Do ubitych białek dodawać na przemian mąki i masę żółtkową – mieszać delikatnie łyżką. Wykładać łyżką kupki ciasta (grubość około 1 cm) na blachę (dużą z piekarnika) wyłożoną papierem, wygładzić mokrą ręką. Piec w temperaturze 180ºC około 20 min. Mogą służyć do zrobienia kanapki – b. dobrze smakuje z serem lub wędliną.
Smacznego!