Składniki na tortownicę 26 cm:
- 750ml śmietany kremówki - 16,5; 225,0; 23,2
- 1 opakowanie cukru waniliowego - 0,0; 0,0; 32,0
- 1 opakowanie śmietanfixu (opcjonalnie)
- 100 g gorzkiej czekolady 70 % kakao grubo startej lub posiekanej - 5,3; 42,0 42,0
- 100 g gorzkiej czekolady 90 % kakao też grubo startej - 8,8; 41,1; 32,0
- 200 g płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni - 20,0; 56,0; 20,0
- 100 g małych bezów grubo pokruszonych 7,0; 0,0; 75,0
- 20 g łyżka kakao (opcjonalnie) 4,7; 4,0; 9,14
Gotowego produktu - 1300 g :
B = 62,3 g
T = 368,1 g
W = 233,3 g
W 100 g:
B = 4,8 g
T = 28,3 g
W = 17,9 g
B : T : W = 1 : 5,9 : 3,7
Migdały uprażyć na suchej patelni (ale nie spalić
) i ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i ewentualnie śmietanfixem dodać ostudzone migdały oraz pozostałe składniki. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, przełożyć do niej masę Wlać masę do tortownicy można "wyrzeźbić" na niej łyżeczką i widelcem dekorację.
Wstawić na minimum 6 godz do zamrażalnika. Wyjąć z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem. Tort musi się nieco ogrzać, aby lepiej się go kroiło. Zaraz po wyjęciu z zamrażalnika nie da się pokroić, gdyż się kruszy.
Smacznego