renia
|
Ja to przemyślę.. to jest wyższa "szkoła jazdy".. muszę przekalkulować..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Mam zrobione dzisiaj "optytoto" hee Jutro będzie degustacja .. jest w tortownicy, wygląda optymalnie (początkowo wydawało mi się strasznie rzadkie, ale na patelni zaczęło ładnie gęstnieć). Na dno formy poukładałam biszkopty własnej (córy) roboty... miały być dzisiaj bułeczki białkowe a wyszło oto toto..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Szkoda, że chociaż trochę nie zjadłaś na ciepło. Ja uwielbiam na gorąco, ale na zimno też jest smaczne Opowiadaj....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Mi smakuje, pozostali jeszcze nie jedli..włóczą się gdzieś po świecie.. Bardzo przypomina mi smakiem sernik optymalny, może jest ciut mniej syte.. Te żurawiny dają taki winny dobry posmak. Dałam twarożek (ser śmietankowy w wiaderku) 24-ro procentowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Twarożek, ser śmietankowy - nie są odpowiednie do Optytoto. Następnym razem weź tłusty ser, taki zwarty w kostce lub innej bryle. Wszelkie miękkie serki nie dają odpowiedniej konsystencji i smaku. Posyp sobie chociaż kawałek cynamonem jak lubisz, możesz dodać bitej śmietany na wierzch i np. truskawkę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ale taki twardy serek mielisz maszynką do mięsa?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Z tym "mniej syte" to za wcześnie napisałam.. ...jest bardzo syte, ale czuć to dopiero po pewnym czasie..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Ale taki twardy serek mielisz maszynką do mięsa?
Można ser i ziemniaki zmielić maszynką do mięsa. Mnie się nie chciało brudzić maszynki i zsiekałam szybko ser i ziemniaki nożem na małe kawałki, wrzuciłam do makutry z resztą składników i poprosiłam męża o zrobienie z tego jednolitej masy Trochę poprawiłam blenderem ręcznym i konsystencja była idealna. Jak ktoś nie ma maszynki, makutry, tylko na przykład krychacz do ziemniaków, czy nawet zwykły widelec, to też się może pobawić i zrobić z tego w prosty sposób odpowiednią masę, jedynie czas wykonania będzie inny. Danie jest lekkie na żołądek i bardzo syte, daje dużo energii, a powlewane w małe pojemniczki, może być śniadaniem do pracy o smaku deseru
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja mam maszynkę elektryczną, to jest chyba lepsza opcja niż mąż.. jutro piekę bułeczki - też z dobrą opcją - pomocą domową..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nikt z mojej rodzinki nie chciał tego posmakować.. wstyd mi za rodzinę.. ale jej się nie wybiera..(oprócz męża) . Mężowi nie podobało się, że dodałam ziemniaki .. gdyby ich nie widział, to pewnie by chwalił... Pani, która mi pomaga zajada go ze mną - mówi, że dawniej do sernika zawsze dawało się gotowane ziemniaki, żeby miał lepszą kosystencję. Jej też smakuje. Przynajmniej będzie na dłużej..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Pani, która mi pomaga zajada go ze mną - mówi, że dawniej do sernika zawsze dawało się gotowane ziemniaki, żeby miał lepszą kosystencję.
Człowiek ciągle się uczy Pierwszy raz słyszę, że do sernika pieczonego ktoś dodawał ziemniaki Optytoto powstało raczej jako "wspomnienie" po leniwych pierogach. Jeżeli ktoś, kiedyś robił, to wie, że w trzech równych porcjach daje się biały ser, ziemniaki gotowane i mąkę pszenną. Oczywiście są jeszcze jajka i przyprawy, wrzuca się pierogi na wrzątek. Potem polewa bułką tartą, smażoną na maśle i posypuje cynamonem i cukrem. Ja wszystko zmieniłam, nie są to te pierogi i nie jest to sernik. Smażony ser na smalcu z mniejszą ilością ziemniaków, większą ilością jajek i sera, jest daniem optymalnym, ale przypominającym w smaku - na ciepło właśnie leniwe pierogi. Dodatek cynamonu podkreśla smak Renia - domowników nie zmuszaj, co kraj to obyczaj, nic na siłę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
... Ja wszystko zmieniłam, nie są to te pierogi i nie jest to sernik...
Na ŻO wszystko się zmienia ..my też...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Na ŻO tak powinno być.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|