forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 15:55:35

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669838 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  WĘGIERSKI BOGRACZ.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: WĘGIERSKI BOGRACZ.  (Przeczytany 8113 razy)
MORGANO
Go


Email
WĘGIERSKI BOGRACZ.
« : 2006-11-14, 18:05:30 »

WĘGIERSKI BOGRACZ.
Składniki.
600 g mięsa wieprzowego bez kości
300 g selera
300 g marchwi
300 g pietruszki
300 g pieczarek,
120 g groszku mała puszka
150 g cebuli
150 g ogórki kiszone
450 g papryki MIX czerwonej, zielonej i żółtej
100 g koncentratu pomidorowego
50 g oliwy
120 g ostrego keczupu
pieprz cayenne, sól.
Sposób przygotowania.
Wieprzowinę pokroić w cienkie plastry, seler, marchew i pietruszkę w słupki, cebulę w kostkę. Mięso i warzywa krótko przesmażyć w rondlu na połowie oliwy, przykryć i udusić. Na pozostałej oliwie usmażyć pieczarki pokrojone w plastry, przełożyć do rondla. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę oraz keczup, groszek, koncentrat, pieprz i sól. Wymieszać i dusić jeszcze 15 minut. Podawać z pieczywem.

Ogółem 2940g B-T-W  143,2 – 194,3 – 186,7
100 gram produktu B-T-W 4,9 – 6,6 - 6,3
300 gram porcja 1 osobowa B-T-W 14,6 – 19,8 -19,0
Stosunek B-T-W  1 : 1,4 : 1,3
Zapisane
Marco
Go


Email
Odp: WĘGIERSKI BOGRACZ.
« Odpowiedz #1 : 2006-11-16, 07:15:18 »

"Borgacz" (Borgac) to nie nazwa potrawy tylko naczynia - takiego kociołka, który wiesza się nad ogniskiem. Można w nim ugotować cokolwiek.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: WĘGIERSKI BOGRACZ.
« Odpowiedz #2 : 2006-11-16, 23:16:52 »

Dziękuję za odpowiedź.  Nie wiedziałem.  Sad
Czyli inaczej można powiedzieć gulasz w kociołku, lub
gulasz KESSEL taka nazwa też istnieje.
Zapisane
evosonic
Go


Email
Odp: WĘGIERSKI BOGRACZ.
« Odpowiedz #3 : 2006-11-17, 20:11:10 »

za duzo : selera ,marchwi , pietruszki ,pieczarek , papryki
z taka iloscia tych warzyw bedzie to slodkie  Sad i niejadalne
w sladzie jest : mieso wieprzowe bez kosci , z jakiej czesci ciala ??
i Very Happy Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: WĘGIERSKI BOGRACZ.
« Odpowiedz #4 : 2014-03-28, 13:21:45 »

"Borgacz" (Borgac) to nie nazwa potrawy tylko naczynia - takiego kociołka, który wiesza się nad ogniskiem. Można w nim ugotować cokolwiek.

Bogracz(y) wiedzieć o co chodzi- bo proporcje klasycznie "korytne", ale pomysł kociołka był, jest i będzie przedni(choć trzeba być uważnym we władaniu nim), taki... taki.... "cygański/myśliwski śmietnik", a może odwrotnie. Smile Very Happy Laughing
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.054 sekund z 19 zapytaniami.