Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: KOTLETY Z JAJEK. (Przeczytany 8979 razy)
|
MORGANO
Go
|
KOTLETY Z JAJEK.
Składniki. 300 g jajek /6szt/ 100 g bułki tartej 100 g śmietany 30% 100 g cebuli 50g boczek wędzony 50 g masła 50 g oleju sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.
Sposób przygotowania. Jajka gotujemy na twardo (10 min). Zalewamy zimną wodą i ciepłe obieramy ze skorupek. Drobno siekamy, przekładamy do miski, Cebulę siekamy i przesmażamy na maśle. Dodajemy do jajek, posypujemy bułką tartą i zalewamy śmietaną. Do jajecznej masy dla aromatu dodajemy trochę przesmażonego, pokrojonego w kostkę boczku. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby bulka tarta wchłonęła śmietanę. Doprawiamy solą pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy 4-5-centymetrowe, niezbyt grube placuszki.. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Kiedy się zrumienią, smażymy jeszcze parę minut pod przykryciem.
Ogółem 750g B-T-W 57,4 – 179,0 -90,9 / 2200 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 7,7 – 23,9 – 12,1 / 290 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 11,5 – 35,8 – 18,2 / 440 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 3,1 : 1,6 B+T/150g-47,3g-
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Na jakim oleju smażysz ? bo mnie każdy śmierdzi -wszystko robie na smalcu ,ale widze ,ze tu jest śmietana to może dlatego ten olej . no i te BTW - ma być 1:3 ; 0,5 a mnie wychodzi 1 2 1 50- 100 -50 czy ja powinnam 25 g węgli???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Ja osobiście z tłuszczu używam tylko masło Irladzkie, smalec i oliwę z oliwek nawet ta najtańsza jest dobra. Jeżeli dodasz odrobinę oleju do masła to się nie przypala.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
a mnie wychodzi 1 2 1 50- 100 -50 czy ja powinnam 25 g węgli??? Wysłane: Dzisiaj o 12:25:59 AMWysłany przez: to znaczy 50gBialka-100gTluszczu-50gWeglowodanow(nie powinno byc mniej bo wtedy organizm ma dodatkowa robote).Sprawdz w tabelach ile wegli przypada na 100gproduktu i wtedy wiesz ile danego pr.masz zjesc aby wyszlo 50 g na dobe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
Ja osobiście z tłuszczu używam tylko masło Irladzkie, smalec i oliwę z oliwek nawet ta najtańsza jest dobra. Jeżeli dodasz odrobinę oleju do masła to się nie przypala.
gdzie mozna nabyc maslo irlandzkie ? i czym sie to maslo rozni od tego ktore jest w polsce ? barwniki ? olej roslinny ? antyutleniacze ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
U nas rozni sie tylko cena,natomiast dane na opakowaniu,zawieraja takie same informacje jak na innych maslach zo zawrtosci 82% tluszczu.Moze irlandzkie krowy karmione sa roznorodnymi i soczystymi ziolami irlandzkich pastwisk????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Masła różnią się od siebie mimo, że mają taki sam napis tzn.82% tłuszczu." Łaciate" ładnie pachnie ale jak rozpuszcza się na patelni to strasznie pryska, chyba za dużo wody dają. Ostatnio kupiłam masło " Warmia" z Warmii ładnie pachnie śmietanką nie pryska i nie przypala sie jajecznica na patelni. Cena takiego masła jest w miarę możliwości nie drogie tj od 2,45-3,20 w zależności gdzie.Te całkiem tanie masła mają dziwny zapach ciekawe co tam dodają tzn piszą, że mają 82% tłuszczu tylko nie wiadomo jakiego?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
KOTLETY Z JAJEK.
Składniki. 300 g jajek /6szt/ 100 g bułki tartej 100 g śmietany 30% 100 g cebuli 50g boczek wędzony 50 g masła 50 g oleju sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.
Sposób przygotowania. Jajka gotujemy na twardo (10 min). Zalewamy zimną wodą i ciepłe obieramy ze skorupek. Drobno siekamy, przekładamy do miski, Cebulę siekamy i przesmażamy na maśle. Dodajemy do jajek, posypujemy bułką tartą i zalewamy śmietaną. Do jajecznej masy dla aromatu dodajemy trochę przesmażonego, pokrojonego w kostkę boczku. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby bulka tarta wchłonęła śmietanę. Doprawiamy solą pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy 4-5-centymetrowe, niezbyt grube placuszki.. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Kiedy się zrumienią, smażymy jeszcze parę minut pod przykryciem.
Ogółem 750g B-T-W 57,4 – 179,0 -90,9 / 2200 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 7,7 – 23,9 – 12,1 / 290 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 11,5 – 35,8 – 18,2 / 440 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 3,1 : 1,6 B+T/150g-47,3g-
3,1:1,6 taka proporcja to jednak więcej niż graniczne 40% udziału w bilansie ... wiadomo. I ten zapis ... "B+T"?! Samo przypełzło.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|