Dawidor
Go
|
Witam szanowne grono forum, Szperając w księgach pana Jana i studiując ostatnio księgę kucharską owego Szacownego Autora natknąłem się na przepis na babkę makową (numer 545). Tknięty przeczuciem spostrzegłem, że proporcje podane w owym przepisie nie zgadzają mi się z moimi obliczeniami. Pytanie dla szacownego grona, która wersja prawdziwą jest : Według księgi B: T: W: 1,7 : 5,8: 2 Według moich obliczeń to jest 7,7 : 35,1 : 15,5 Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Musisz podzielić swoje cyferki przez sześć i wyjdzie, tylko sprawdź, czy w białku się nie machnąłeś, bo pierwsza twoja cyfra powinna wynosić raczej 10,2, a nie 7,7.
|
|
|
|
|
|
|
Dawidor
Go
|
No i dalej coś nie tak Bo gotowej potrawy z przepisu wychodzi mi 68.5 dag. Co robię nie tak ? Ładne lata już minęły już od skończenia szkoły to może dlatego
|
|
|
|
|
|
|
Marek Konopka
Go
|
Mnie też się coś nie zgadzało więc sprawdziłem. Wychodzi tak: całość produktów: 685g Całość ma: B=53,3g; T=242g; W=105,2g. W 100g wychodzi: B=7,8g; T=35,3g; 15,4g. Proporcje: 1 - 4,5 - 2 Mogą być małe różnice, bo przepis żona podała mi z pamięci. Dla uściślenia podam jeszcze co zliczałem: 80g mak 250g białko jaja kurzego 90g mąka pszenna 15g cukier 250g masło 82% Proporcje z książki byłyby zbyt piękne... ... i można by babkę "wsuwać" w bardzo dużych ilościach Mam nadzieję, że pomogłem Pozdrawiam MK
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ponoć Tomasz Kwaśniewski osobiście robił obliczenia...
|
|
|
|
|
|
|
Marek Konopka
Go
|
To ja poproszę o to liczydło... bo moje coś chyba musi być popsute... czy coś...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A dobra chociaż ta babka?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Babki przeważnie są dobre.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale konsumować nie ma obowiązku, można sobie tylko popatrzeć przecież.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No tak. Zdjęcie w Internecie wystarczy...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ale konsumować nie ma obowiązku, można sobie tylko popatrzeć przecież. Albo lepiej nie patrzeć, bo tylko apetyt rośnie...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Babki przeważnie są dobre. Tak twierdzą te... no... męskie szowinistyczne... choć nie tylko, na przykład diabeł- gdy nie może babkę pośle.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|