Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Mascarpone (Przeczytany 17051 razy)
|
laufadam
Go
|
Mascarpone jest to ser wywodzacy sie z Wloch o zawartosci ponad 82% tluszczu, jeden z serow bialych o tak duzej zawartosci tluszczu. Z tego sera robi sie wysmienite ciatka maskarpone mieszajac jajka z serem i ukadajac to wszystko na biszkoptach zamoczonych w roztworze kawy i alkoholu (Wlosi w orginalnej swojej recepcie okreslaja jakie to maja byc za biszkopty i jaki alkohol).Nie zaduzo alkoholu bo udeza do glowy. Kto chce moze sprobowac samemu zrobic Mascarpone. Ja mam pytanie: jesli juz ktos zna ten ser to co moznaby z niego jeszcze zrobic. Nie jestem dobrym kucharzem, ale przystepna recepta na cos smacznego by mi sie przydala. Dziekuje za propozycje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Leszek
Go
|
z mascarpone robi sie deser o nazwie tiramisu, chyba to miales na mysli.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
A jak się to mascarpone ciastka robi laufadam masz przepis?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Flawia
Go
|
pod wieczkiem serdka mascarpone jest przepis na tiramisu. a ze zdrowszych to jest przepis na deser w diecie Lutza...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
isabelle
Go
|
Ja znalazłam kiedyś kilka przepisów w internecie. To jeden z nich:
"Składniki: - 4 jajka, - 20 dkg cukru pudru, - cukier waniliowy, - 0,5 kg sera mascarpone, - ok. 3 filiżanki bardzo mocno zaparzonej kawy, - 2 kieliszki likieru amaretto, - twarde podłużne biszkopty (najlepiej z Niemiec), - kakao.
Jak przyrządzić? Zaparzamy kawę, odcedzamy, wlewamy do głębokiego talerza, aby przestygła. W między czasie ucieramy żółtka z 1/2 cukru. Do dobrze utartych stopniowo dodajemy ser i dalej ucieramy. Dobrze, jeśli możemy równolegle ubijać białka z drugą połową cukru. A jeśli nie, to bierzemy się za ubijanie. Dobrze ubite białka to połowa sukcesu.Teraz delikatnie mieszamy masę serową z białkami. Dno szklanego naczynia (ok.20x40 cm) wykładamy pierwszą warstwą biszkoptów delikatnie zwilżonych kawą. Nakładamy połowę serowej masy, posypujemy kakao przez sitko i znów kolejna warstwa biszkoptów, masa i posypujemy kakao. Wstawiamy najlepiej zakryte tiramisu do lodówki i niestety, czekamy parę godzin.
Uwagi: Bardzo ważne, aby zbyt mocno nie zmoczyć biszkoptów, inaczej wszystko się rozpłynie. Trzeba nasączać je leciutko muskajac o powierzchnię kawy. Przy polskich biszkoptach trzeba bardzo uważać, niestety - nie nadają sie zbytnio. Tiramisu smakuje najlepiej zrobione z prawdziwego mascarpone i nie dajcie się namówić na jakieś kombinacje sera z bita śmietaną. Szkoda psuć sobie smak."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
20 dkg cukru pudru? Ależ to chyba o duuużo za dużo...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
isabelle
Go
|
To nie jest przepis optymalny, więc to oczywiste, że można zmniejszyć ilość cukru wg własnego uznania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
isabelle
Go
|
W innych przepisach podają 3 albo 4 łyżki cukru pudru, tj. około 50-70g.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
a ja nie,bo wole placki ziemniaczane
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Flawia
Go
|
mam tu nieco optymalniejszy przepis na tiramisu bo ze zmniejszoną ilością białek. Cukier oczywiście zmniejszamy: Składniki 500 g serka MASCARPONE duża paczka biszkoptów (są już do dostania do Tiramisu) kubek mocnego wywaru kawy 10 łyżek (lub więcej ) Amaretto lub koniaku 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru 1 białko, sól 1/2 laski wanilii(ew.cukier wanliowy) kakao 1.Kawę zagotować, ostudzić, dodać alkohol 2.żółtka utrzeć z cukrem i wanilią 3.dodawać mascarpone 4.ubić 1 białko na sztywno z odrobiną soli W naczyniu prostokątnym ułożyć biszkopty namoczone w kawie (ja kawę z alkoholem wlewam do głębokiego talerza a biszkopty króciutko zamaczam przed położeniem). Wlać połowę masy. Posypać kakao przez sitko. Na to znów namoczone biszkopty i na nie masa. Posypać całość gęsto kakao przez sitko, przykryć folią i do lodówki na co najmniej 5 godzin. Robię takie tiramisu od kilku lat i zawsze jest pyszne. Można w ogóle nie dodawać piany, wtedy jest bardziej gęste. Alkoholu dodaję tyle,żeby było czuć (ostatnio była to mieszanka likieru migdałowego, koniaku i whisky - wyszło przepyszne). Nigdy nie zamieniam Mascarpone na jakieś inne serki , bo......prawie robi wielką różnicę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mascarpone Z Wikipedii Skocz do: nawigacji, szukaj Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso, oraz Como i Lecco. Kiedyś był wytwarzany tylko jesienia i zimą, domowym sposobem, w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 - 200 g, lub na wagę. Dziś nowoczesna technologia konserwowania pozwala na produkowanie go przez cały rok. Proces produkcyjny To co charakteryzuje mascarpone i odróżnia od innych serów z krowiego mleka, to to że jest produkowany nie z mleka lecz ze śmietany. Aby otrzymać ser najlepszej jakości świeże dopiero co wydojone mleko odwirowuje się aby oddzielić śmietanę, wlewa się ją do kadzi ze stali nierdzewnej i podgrzewa do temperatury 85-90°C i ciągle miesza. Dodaje się wtedy do śmietany substancję koaugulujące, czyli się ją powoli zakwasza (zazwyczaj kwaskiem cytrynowym). Po 10 min zaczynają się formować małe grudki, które powoli zaczynają się łączyć ze sobą, aż stworzą gęsty koaugulat, który wylewa się na płótno i odsącza serwatkę, przez około 24 godziny, w temperaturze 8°-10°C. W tym krótkim okresie odbywa się szybkie dojrzewanie sera, a odsączenie serwatki ułatwia się dzięki wielokrotnemu obracaniu masy, co też pomaga w zachowaniu jej jednorodnosci. Końcowy produkt ma wygląd gęstego kremu, miękką konsystencję i kolor od białego do kremowego. Smak słodki, śmietankowy, przypominający trochę masło. Kwaśnieje zaledwie po kilku dniach, z tego powodu powinien być spożywany świeży. Cechy charakterystyczne: Gatunek sera: świeży Gatunek mleka: krowie, z którego wykorzystuje się śmietanę Skórka: brak Masa: tłusta, kremowa, jednorodna o kolorze białawym Smak: słodki, kremowy lekko maślany Dojrzewanie: brak Zawartość tłuszczu: rzędu 80% w suchej masie Kształt: bezkształtna masa Waga: zmienna Kraj produkcji: Włochy Region produkcji: prowincja Lodi, Como, Lecco Zobacz też: kulinaria. Źródło: " http://pl.wikipedia.org/wiki/Mascarpone" ==== Wszystko jasne. Ze śmietany. Mam thermomix, więc obiecuję, że zrobię próbę i dam znać o wyniku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
zawracanie ( czegos tam ) nie lepiej zjesc zobaczyc sprawdzic tak jak jest ?? po jakie licho udziwniac cos co jest dobre ? nie lepiej robic cos innego ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
mam tu nieco optymalniejszy przepis na tiramisu bo ze zmniejszoną ilością białek. Cukier oczywiście zmniejszamy: Składniki 500 g serka MASCARPONE duża paczka biszkoptów (są już do dostania do Tiramisu) kubek mocnego wywaru kawy 10 łyżek (lub więcej ) Amaretto lub koniaku 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru 1 białko, sól 1/2 laski wanilii(ew.cukier wanliowy) kakao 1.Kawę zagotować, ostudzić, dodać alkohol 2.żółtka utrzeć z cukrem i wanilią 3.dodawać mascarpone 4.ubić 1 białko na sztywno z odrobiną soli W naczyniu prostokątnym ułożyć biszkopty namoczone w kawie (ja kawę z alkoholem wlewam do głębokiego talerza a biszkopty króciutko zamaczam przed położeniem). Wlać połowę masy. Posypać kakao przez sitko. Na to znów namoczone biszkopty i na nie masa. Posypać całość gęsto kakao przez sitko, przykryć folią i do lodówki na co najmniej 5 godzin. Robię takie tiramisu od kilku lat i zawsze jest pyszne. Można w ogóle nie dodawać piany, wtedy jest bardziej gęste. Alkoholu dodaję tyle,żeby było czuć (ostatnio była to mieszanka likieru migdałowego, koniaku i whisky - wyszło przepyszne). Nigdy nie zamieniam Mascarpone na jakieś inne serki , bo......prawie robi wielką różnicę posypka może być z wiórek kokosowych, czekolada starta , orzechy mielone prażone, no i z kawy Dziś na śniadanie kawa ze śmietanką 300 ml w tym 100 śmietanki : moja wersja tiramisu 750 g mascarpone 500 g śmietanki 36 % tortowej biszkopt z 6 jajek ( KK-700 ) - nasączony zaparzoną kawą , ew drobiną smakowego alkoholu , jedna warstwa przełożona powidłami śliwkowymi posypka z gorzkiej czekolady - wawel 90 lub 70 wolt cukier do utarcia żółtek ( 15 sztuk w kremie ) cytryna do kremu , ew inne dodatki smakowe ulubione , najlepsze oczywiście na drugi - trzeci dzień - gdy przegryzie się ( najczęściej szybciej przegryzam ) , proporcje dla zaawansowanych - za mało cukru ( i za mało białka - co widać po składzie ) , jako że na obiad cynaderki cielęce ( czyste białko ) -- też z KK-700 - może te na winie ? więc jest to odpowiednia potrawa na śniadanie ___ docukrzę - kartoflami - placki na łoju woł. ( ew kasza gryczana niepalona - fuj ) i ew małym browarkiem 330 wieczorkiem , potrawa idealna na dotłuszczenie przy złych proporcjach dziennych , a tego smaczna i można gościom niespodziewanym podać - tylko nie za dużo ! bo jedzą łakomie i dużo - a to błąd
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|