Odwracanie kota ogonem, czyli naukowe rozterki...
------------------------------------------------------------------
http://wiadomosci.onet.pl/1481242,16,1,1,,item.htmlWitamina A chroni przed rakiem żołądkaWyniki badań prowadzonych w Instytucie Karolińskim w Sztokholmie
zdecydowanie potwierdzają dotychczasowe przypuszczenia, że witamina A
chroni przed zachorowaniem na raka żołądka.
Przed tą chorobą chronią też substancje przekształcające się w witaminę
A w organizmie ludzkim: m.in. betakaroten.
Takie wnioski wynikają z rozpoczętych pod koniec lat 90. badań na grupie
37 tys. kobiet i 45 tys. mężczyzn. Badania oparte były na ankietach, z
których wynika ile każda z tych osób konsumuje różnych witamin, w tym
witaminy A oraz karotenu.
Po siedmiu latach stwierdzono, że ci z uczestników badań, którzy zapadli
na nowotworową chorobę żołądka, czyli 139 osób, należeli do grupy
dostarczającej swym organizmom najmniejszych dawek witaminy A.
W wyniku badań okazało się, że na raka żołądka chorują też i ci którzy w
dużej ilości spożywają produkty zawierają karoten oraz witaminę A. Osoby
te jednak równocześnie paliły papierosy. Tak więc, wg naukowców, nałóg
ten niweluje antyrakowy wpływ witaminy A.
Na pytanie dlaczego witamina A i substancje przekształcające się w nią
chronią przed zachorowaniem na raka żołądka, dr Susanna Larsson
prowadząca badanie odpowiada, że witamina ta hamuje nienormalny rozwój
komórek, a z kolei nikotyna powoduje likwidację takiego jej działania.
Witamina A znajduje się głównie w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego np.
w wątrobie, mleku i jajkach, zaś betakaroten - w owocach i warzywach.
Nie znaczy to jednak, wg Larsson, że można rekomendować np. jedzenie
wyłącznie produktów pochodzenia zwierzęcego, bowiem są bogate w tę
witaminę. Inne badania dowodzą, że ze zwiększonym ich spożyciem rośnie
zagrożenie osteoporozą i łamliwością kości. Podobnych negatywnych
efektów nie ma w wypadku spożywania owoców i warzyw zawierających
substancje alfa i betakaroten.